" "
Više

    " "

    Šibenski stručnjaci: Najgore dvije godine za masline u posljednjih 50 godina

     

    Dalmatinsku poljoprivredu muče dvije kiše: ona koja padne u doba cvatnje i oplodnje je prva, a druga je-ona koja ne padne. Bogu hvala, nakon dugog suhog i vrućeg razdoblja, kišu su jedva dočekali svi stanovnici Šibensko-kninske županije, a maslinari pogotovo. Traga na poljoprivredi prvo je ostavila kiša koja je pala u doba cvatnje, obol su zatim ostavile visoke temperature bez kišnih dana zajedno s toplotnim udarima, a onda, kad je kiša konačno pala, pojavio se novi problem-maslinov svrdlaš. Naime, kiša koja je pala neće spasiti ovogodišnji urod maslina onima koji svoje masline na vrijeme nisu zaštitili od ovog štetnika zbog kojeg masline crne i opadaju.

    -Kiše su definitivno pomogle, a maslinari koji ne slušaju stručne savjete, ove su godine suočeni s maslinovim svrdlašem. Neki jednostavno uporno odbijaju slušati upustva i vode se onom ‘Šta Bog da’, ali čini mi se ipak da, poučeni iskustvom, ljudi polako počinju mijenjati taj stav što me raduje-rekao je uljar Drago Laća, a to nam je potvrdila i Gordana Kožarić Silov, viša stručna savjetnica za biljno zdravstvo.

    -Pojedini maslinari giješe u mnogočemu. Idu prekasno spašavati nešto što je već uništeno, zanemaruju stručne savjete poput onih najvažnijih, a to je redovit obilazak maslinika i pravovremena zaštita od štetnika poput svrdlaša koji je masline ‘napao’ početkom sedmog mjeseca-tvrdi Kožarić-Silov.

    Da je dobro saditi više sorti, maslinarima redovito preporuča i Davorin Pamić, poznati poljoprivredni savjetodavac u mirovini. On, primjerice, to prakticira, a svoje masline folijarno gnoji direktno na listove i-zadovoljan je.

    Općenito, stanje nije dobro. Sorta oblica, najrasprostranjenija sorta na našem području, pored krvavice koja je česta na skradinskom području, ove je godine jako loše rodila, tvrde naši sugovornici.

    -Prošla je godina bila, blago rečeno, katastrofa. Ove je godine isto katastrofa, ali u manjim razmjerima-slikovito nam je stanje opisao Laća istaknuvši kako su, po njegovoj slobodnoj procjeni, ova i prošla, definitivno najgore godine u posljednjih pedeset.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...