Vodički Crveni križ bez pravnog statusa!?

U Vodicama je prije tri mjeseca osnovano Gradsko društvo Crvenog križa, za čiji je rad u ovogodišnjem proračunu grada Vodica osigurano 100 tisuća kuna inicijalnih sredstava. Nakon utemeljenja, na adresu Hrvatskog Crvenog križa upućen je zahtjev za dobivanjem statusa društva s pravnom osobnošću, bez kojeg ovo vodičko društvo ne može profunkcionirati. Naime, dobivanjem pravnog statusa, vodičko Gradsko društvo Crvenog kriza moglo bi se financirati prema Zakonu o proračunu.  No, ni nakon protoka od tri mjeseca, na ovaj zahtjev još nije odgovoreno. Gdje je zapelo? Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Zagrebu, od vodstva Hrvatskog Crvenog križa.

U ZAGREBU ZAPRIMILI ZAHTJEV

– Zaprimilo smo zahtjev Gradskog društva Crvenog križa Vodice i upoznati smo namjerom da imaju status pravne osobe. Međutim, važno je napomenuti da se status društava Hrvatskog Crvenog križa s pravnom osobnošću utvrđuje Statutom HCK-a. Važećim Statutom HCK-a utvrđena je pravna osobnost za 110 općinskih i gradskih društava, te dvadeset županijskih društava Crvenog križa u Republici Hrvatskoj. Dakle, da bi neko društvo moglo dobiti status pravne osobe, pa tako i ovo novoosnovano društvo u Vodicama, mora se najprije promijeniti Statut HCK-a. A Statut donosi i mijenja jedino Skupština koja se saziva svake dvije godine. Sa zahtjevom Vodičana bit će upoznat Glavni odbor HCK-a na prvoj idućoj sjednici i to tijelo odlučit će o uvrštavanju njihova zahtjeva na Skupštinu HCK-a – kazala nam je Gordana Lazić-Tafra, pravnica Hrvatskog Crvenog križa.

REZIGNACIJA U VODICAMA

– No, kako se Skupština, opet prema Statutu, održava jednom u dvije godine, a zadnja je održana prošle, to će nova biti sazvana tek 2013. godine. Drugim riječima, vodičko društvo ne može dobiti status pravne osobe do te Skupštine koja će se održati, najverojatnije, u ožujku 2013. godini – zaključila je Gordana Lazić-Tafra.
– Sve formalnosti oko procedure dobivanja statusa pravne osobe preuzeo je Grad Vodice i gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev, koja bi se trebala sastati s čelnicima HCK-a – rezignirana ovakvim razvojem događaja, kratko nam je kazala Sanja Radin-Mačuk, predsjednica GDCK-a grada Vodica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.