Više

    Skradinska tradicija

    Riblja kuhinja kakve nema nigdje drugdje: Tome Računica od zaborava čuva jela zbog kojih mu dolaze gurmani iz cijelog svijeta

     

    Ovo je priča o morskom životu jezera i jelima od namirnica iz triju voda šibenskog zaleđa kako ih priprema chef skradinskog restorana Cantinetta.
    Skradin sa svojim zaleđem čini jedinstven prostor brda i zaleđa, rijeke Krke, Prukljanskog jezera i mora, gdje se isprepleće nekoliko klimatskih mikrozona koje su pridonijele razvoju jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta. Prema nekim istraživanjima, zbog te konfiguracije (i entropije) život buja višestruko brže nego na drugim područjima u svijetu – piše Dobra hrana.

    Samo jezero je specifično jer se sastoji od tri vrste vode: na vrhu je slatka, u sredini bočata, a na dnu je more izrazitog saliniteta ribe i drugih stanovnika jezera. Ovisno o obali, dubine su različite – u sjevernom i južnom dijelu prosječno četiri metra, a u srednjem dijelu do 25 metara.

    U bočatom sloju jezera žive čokalice, male ribice slične gavunima ili inćunima, ugodan su zalogaj kojim se može početi obrok ili nešto “čoknuti” da bi se mogla popiti čaša debita – jednostavno se brzinski pofrigaju, malo posole i jedu rukom. Posebna su delicija sipice, male sipe koje se gotovo žive bace na zagrijano ulje i prže uz malo podlijevanja vinom dok ne “puknu” i ne dobije se crni šug, a one veće se znaju napraviti na crni rižot ili jušno sa slanutkom, ošmugljem (rošpa), travom nalik na šparogu ili divljim šparogama.

    Cipal, brancin i orada iz jezera jako su cijenjeni i iznimnog su okusa. Peku se na gradelama, veći se primjerci znaju lešati, a posebno je zanimljiva starinska juha od ciplja u duplo (ili u tisno) – kako nam objašnjava Tome Računica, chef skradinskog restorana Cantinetta: “Ovo nije bila juha za bolesnika jer je bila prejaka, nego si je jeo kada se bumbilo i tulumarilo, pa bi je izio da dođeš sebi”. Chef Tome već je godinama jedan od predvodnika inicijative povratka izvornim receptima i namirnicama, trenda kojem se danas sve više priklanjaju vodeći chefovi i u nas i u svijetu.

    Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Bilice i Knin pomalo se odvajaju na...

    Bilice i Knin počeli su se pomalo odvajati na vrhu ljestvice Veteranske ŽMNL. Biličani su u derbiju kola sa 4:0 svladali trećeplasirani Stari grad...

    Okupili se roditelji i djeca: ‘Šibeniče, jesam li...

    Roditelji djece koja su upisana u privatne dječje vrtiće Šibeniku sa svojom su se djecom okupili danas u podne na trgu ispred zgrade Šibensko...

    Prekinut pobjednički niz juniora Šibenika

    Prekinut je pobjednički niz juniora Šibenika u 1.NL. Nakon tri uzastopna trijumfa poraz su im nanijele Sesvete koje su na domaćem terenu slavile sa...

    Zagora zabila Valu pola tuceta golova, Vodicama bio...

    Zagora i Vodice upisali su pobjede u 14. kolu 3.NL jug. Unešićani su u Kaštel Starom do nogu potukli domaći Val svladavši ga sa...

    NAJNOVIJE

    FOTO Bilice i Knin pomalo se odvajaju na vrhu veteranske lige

    Bilice i Knin počeli su se pomalo odvajati na vrhu ljestvice Veteranske ŽMNL. Biličani su u derbiju kola sa 4:0 svladali trećeplasirani Stari grad...

    Okupili se roditelji i djeca: ‘Šibeniče, jesam li i ja tvoje dijete?

    Roditelji djece koja su upisana u privatne dječje vrtiće Šibeniku sa svojom su se djecom okupili danas u podne na trgu ispred zgrade Šibensko...

    Prekinut pobjednički niz juniora Šibenika

    Prekinut je pobjednički niz juniora Šibenika u 1.NL. Nakon tri uzastopna trijumfa poraz su im nanijele Sesvete koje su na domaćem terenu slavile sa...

    Zagora zabila Valu pola tuceta golova, Vodicama bio dovoljan jedan za pobjedu

    Zagora i Vodice upisali su pobjede u 14. kolu 3.NL jug. Unešićani su u Kaštel Starom do nogu potukli domaći Val svladavši ga sa...