Više

    Skradinska tradicija

    Riblja kuhinja kakve nema nigdje drugdje: Tome Računica od zaborava čuva jela zbog kojih mu dolaze gurmani iz cijelog svijeta

     

    Ovo je priča o morskom životu jezera i jelima od namirnica iz triju voda šibenskog zaleđa kako ih priprema chef skradinskog restorana Cantinetta.
    Skradin sa svojim zaleđem čini jedinstven prostor brda i zaleđa, rijeke Krke, Prukljanskog jezera i mora, gdje se isprepleće nekoliko klimatskih mikrozona koje su pridonijele razvoju jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta. Prema nekim istraživanjima, zbog te konfiguracije (i entropije) život buja višestruko brže nego na drugim područjima u svijetu – piše Dobra hrana.

    Samo jezero je specifično jer se sastoji od tri vrste vode: na vrhu je slatka, u sredini bočata, a na dnu je more izrazitog saliniteta ribe i drugih stanovnika jezera. Ovisno o obali, dubine su različite – u sjevernom i južnom dijelu prosječno četiri metra, a u srednjem dijelu do 25 metara.

    U bočatom sloju jezera žive čokalice, male ribice slične gavunima ili inćunima, ugodan su zalogaj kojim se može početi obrok ili nešto “čoknuti” da bi se mogla popiti čaša debita – jednostavno se brzinski pofrigaju, malo posole i jedu rukom. Posebna su delicija sipice, male sipe koje se gotovo žive bace na zagrijano ulje i prže uz malo podlijevanja vinom dok ne “puknu” i ne dobije se crni šug, a one veće se znaju napraviti na crni rižot ili jušno sa slanutkom, ošmugljem (rošpa), travom nalik na šparogu ili divljim šparogama.

    Cipal, brancin i orada iz jezera jako su cijenjeni i iznimnog su okusa. Peku se na gradelama, veći se primjerci znaju lešati, a posebno je zanimljiva starinska juha od ciplja u duplo (ili u tisno) – kako nam objašnjava Tome Računica, chef skradinskog restorana Cantinetta: “Ovo nije bila juha za bolesnika jer je bila prejaka, nego si je jeo kada se bumbilo i tulumarilo, pa bi je izio da dođeš sebi”. Chef Tome već je godinama jedan od predvodnika inicijative povratka izvornim receptima i namirnicama, trenda kojem se danas sve više priklanjaju vodeći chefovi i u nas i u svijetu.

    Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vojna vježba gađanja sa Zečeva do Žirja i...

    U razdoblju od 12. do 15. studenog 2024. sa poligona Zečevo provesti će se vojna aktivnost gađanja iz topničkog naoružanja. Sektori paljbe će se...

    Goran Stegić izvrstan na prvom GP mitingu sezone

    Odličan posao odradio je Goran Stegić, član Plivačkog kluba More, na prvom ovosezonskom Grand prix 'Jadran 2024.' održanom u Splitu, za kategorije mlađih juniora, juniora...

    Županija za sljedeće tri godine osigurala pomoćnike u...

    Kroz sljedeće tri godine, Šibensko-kninska županija osigurala je više od 1,5 milijun eura bespovratnih sredstava za financiranje 46 pomoćnika u nastavi u osnovnim i...

    Košarkašice Vodica uvjerljive na otvaranju nove sezone Prve...

    Košarkašice Vodica pobjedom su otvorile novu sezonu Prve lige skupine B. Na gostovanju kod Salone slavile su s uvjerljivih 61:42. Nakon prve četvrtine djevojke...

    NAJNOVIJE

    Vojna vježba gađanja sa Zečeva do Žirja i obuka HRM-a na poligonu Stupica Mala

    U razdoblju od 12. do 15. studenog 2024. sa poligona Zečevo provesti će se vojna aktivnost gađanja iz topničkog naoružanja. Sektori paljbe će se...

    Goran Stegić izvrstan na prvom GP mitingu sezone

    Odličan posao odradio je Goran Stegić, član Plivačkog kluba More, na prvom ovosezonskom Grand prix 'Jadran 2024.' održanom u Splitu, za kategorije mlađih juniora, juniora...

    Županija za sljedeće tri godine osigurala pomoćnike u nastavi za 46 učenika

    Kroz sljedeće tri godine, Šibensko-kninska županija osigurala je više od 1,5 milijun eura bespovratnih sredstava za financiranje 46 pomoćnika u nastavi u osnovnim i...

    Košarkašice Vodica uvjerljive na otvaranju nove sezone Prve lige

    Košarkašice Vodica pobjedom su otvorile novu sezonu Prve lige skupine B. Na gostovanju kod Salone slavile su s uvjerljivih 61:42. Nakon prve četvrtine djevojke...