Baki Nevenki pomažu sin, kćer i unuka

Obitelj Bulat iz Skradina generacijama obrađuje žižule: ‘Naporan je to posao, ali se isplati’



Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Obitelj Nevenke Bulat iz Skradina, od kada znaju za sebe, obrađuju žižule od kojih proizvode rakiju, liker, suše ih, prodaju, ali i koriste za osobne potrebe. Baki Nevenki u branju pomažu kćer, sin i unuka.

Žižula je sinonim za ovaj gradić na obali Krke. Skradinske žižule po kvaliteti i okusu ploda odskaču među ostalim dalmatinskim žižulama.

– Mi stalno beremo, ove godine su krupne i ima ih dosta. Nije lako ubrati jer ima dosta drače i visoko je. Malo je zamorno, ali se isplati – kažu.

Žižula je, tvrde nutricionisti, izuzetno korisna i preporučljiva za zdravu prehranu. Sadrži obilje vrijednih i hranjivih tvari – od vitamina C, minerala, kiselina, antioksidansa, do celuloza. Stoga je itekako dobra za sniženje krvnog tlaka, za liječenje želučanih i crijevnih tegoba, a pogotovo odlično djeluje na probavu. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.

Inače, domovina žižule je Kina pa je u svijetu poznata kao kineska datulja. Zanimljivo je da je ona  najbrojnije voće u Kini. Uzgaja se širom Azije, a uz Kinu, najrasprostranjenija je u Indiji, Pakistanu i Indoziji.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.