Skradinjani upiru prstom u jaružanje dna

FOTO Stručnjaci sumnjaju da je stres uzrok pomora riba kod Skradina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Mještani Skradina uočili su povećani pomor ribe uzvodno do drvenog mosta u NP Krka o čemu su početkom listopada obavijestili sve nadležne institucije, a sumnjaju da su uzrok pomora radovi na izgradnji novog pristaništa za brodove NP Krka, odnosno jaružanje korita Krke.

– U više navrata je viđeno kako se prilikom produbljenja dna koriste veliki i teški mehanički strojevi, a sam materijal koji je nastao kao produkt produbljenja baca se dalje u samu vodu svega stotinjak metara od obale. Za pomor riba obavijestili smo sve nadležne institucije – poručuju u svom obraćanju medijima iz Udruge Titius Lozovac.

U svom mailu šalju i rezultat analize uginulih riba koji su dobili od Sektora za nadzor zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravni nadzor Državnog inspektorata.

Na temelju nalaza pretraživanja i navedenih anamnestičkih podataka osnovano se može postaviti sumnja da su uginuća riba posljedica naglog i jakog stres učinka uslijed pogoršanja ambijentalnih uvjeta, povećanog dotoka u rijeci Krki, uočenog zamućenja vodotoka i brzog sniženja temperature vode. Smatramo da je primarni uzrok pomora cipla promjene utvrđene na škrgama, a za dio riba uslijed stresa i posljedičnog pada otpornosti razvila se i infekcija bakterijom Vibrio anguillarium – navodi se u rezultatu analize ribe.

– Pitamo se jesu li navedene aktivnosti i bacanje materijala u vodu dovele do zamućenja vodotoka pa posljedično i do promjena utvrđenih na škrgama zbog kojih je uginula većina riba i tko će odgovarati za potencijalnu ekološku katastrofu – poručuju iz Udruge Titius Lozovac.

Po odgovoru koji su dobili od kninske Ispostave Državnog inspektorata na teren su izišle veterinarska, vodopravna i inspekcija zaštite prirode.

Veterinarska inspekcija je uzorke uginule ribe, koje su prikupili djelatnici Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, poslala na analizu u Hrvatski veterinarski institut na pretragu na zarazne bolesti.

Vodopravna inspekcija je s dežurnim radnikom Hrvatskih voda 11. listopada pronašla dvije ugnule ribe i odmah je obavljeno uzorkovanje radi ispitivanja kvalitete vode rijeke Krke kod starog Skradinskog mosta.

Ronioci Inspekcije zaštite prirode pregledali su područje u otežanim uvjetima po jakoj buri i vodenoj struji uz slabu vidljivost. Pronašli su, ipak, tri uginula cipla različitih veličina iz kojih se širio neugodan miris. Sve tri jedinke poslane su Hrvatskom veterinarskom institutu kako bi se utvrdio uzrok pomora.

Državni inspektorat je, također, o svemu obavijestio Policijsku upravu šibensko-kninsku i ribarsku inspekciju. Iz PU šibensko-kninske su nam potvrdili svoje sudjelovanje u postupanju po prijavi.

– U navedenom predmetu postupala je ribarska inspekcija, policija je aisitirala, a koliko imamo podataka ne bi se radilo o pomoru (namjernom trovanju ili sl.) već o određenoj prirodnoj pojavi prilikom postupanja s ribom, nekakav tzv. šok kako nam je objašnjeno. Ali Vas molim da se za više detalja obratite ribarskoj inspekciji – kazali su nam iz PU šibensko-kninske.

Iz Udruge Titius Lozovac priložili su i nalaz Hrvatskog veterinarskog instituta.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.