Oglasio se općinski vijećnik

Vlasnik restorana u Rogoznici štekatom zauzeo pločnik: Već je upozoren i mora osigurati prolaz pješacima

Facebook/Đirada po Rogoznici
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dio pločnika na rivi u Rogoznici ‘okupirali’ su stolovi restorana Konoba Maslina, zbog čega se na Facebook stranici ‘Đirada po Rogoznici’ oglasio Boris Abaza, oporbeni nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću, prozivajući vlasnika Konobe za bahatost i bezobrazluk dok se istovremeno ugrožava život pješaka, invalida i majki s djecom u kolicima.

– Od početka sezone 2019. godine šetnicu uz trg, u visini zoga za balote, je zaposjeo stolovima vlasnik Konobe Maslina. Cijelo prošlo ljeto do danas su pješaci prisiljeni silaziti sa šetnice na prometnicu, kako bi mogli nastaviti šetnju. Konobari se smješkaju dok gledaju pješake, rekreativce što trče malo šetnicom malo prometnicom, a sve zbog bahatosti i bezobrazluka njihovog povlaštenog poslodavaca. Na moje opetovane zahtjeve potkrijepljene Odlukom o davanju na korištenje javnih površina da se isti uklone sa šetnice, nema pomaka – navodi Abaza.

Nadalje, općinski vijećnik tvrdi kako su ‘stolovi posloženi po šetnici izvan ugovorene površine i guraju pješake pod automobile’.

– Među njima ima i ranjivih skupina kao što su stariji, invalidi i djeca u kolicima. Izvršna vlast u sprezi s vlasnikom navedene Konobe očito čeka da netko nastrada ili ostane invalid, pa će tek tada primijeniti Odluku o zakupu javnih površina, odnosno osigurati prolaz za pješake… bit će kasno gospodo – poručio je Abaza, navodeći kako u Odluci jasno piše da ‘Povjerenstvo mora utvrditi da štekat ne ugrožava sigurnost i redovan protok svih sudionika u prometu’.

Rogoznički vijećnik dalje tvrdi kako je to očiti primjer gaženja preko mrtvih tijela, a sve u svrhu zarade. Prozvao je, stoga, i načelnicu Općine Rogoznica Sandru Jakelić.

– Ovo je primjer nepoštivanja odluka koje donosimo na Vijeću, koje jedan dio vijećnika niti ne pročita, a ruke dižu u zrak samo kako bi potvrditi nečiju volju ili zadovoljiti formu, a sadržaj Odluke za njih je uglavnom nebitan. Ovo je očit primjer primjene mjera, kako prema kome. Često kažem da mi se gadi, jer mi je neshvatljivo ponašanje načelnice i vlasnika Konobe, ljudi …Svi šute i prikazuju me kao pristranoga, iskrivljuju moje pokušaje, a ja samo želim biti jasan: borim se za šetnicu kojom će pješaci nesmetano šetati. Načelnice primijenite konačno Odluku o davanju na korištenje javnih površina, ne kršite je. Ne želim da riva bude mjesto gdje će netko jednom godišnje uplakan polagati cvijeće, oplakujući gubitak člana obitelji, a Općina biti primorana isplaćivati milijunsku odštetu i to zbog aljkavosti, pristranosti, dvostrukih ili trostrukih mjerila i kršenja vlastitih akata sa zakonskom snagom – piše Boris Abaza.

Na njegovu objavu na Facebooku reagirao je i vlasnik Konobe Maslina, Mate Mamić.

– Prolaz kroz moju terasu je 90 centimetara, a samo metar dalje iza moje terase prolaz je 67 centimetara. Od 10 ljudi, osam ih prođe kroz terasu, a dvoje po cesti. Mame sa djecom mogu proći, dok iza moraju po cesti. To nije šetnica već prolaz, jer šetnica mora imati širinu minimalno od 1,60 metara, a između kapetanije i ceste je prolaz od 67, što osobe u invalidnim kolicima ne mogu proći. Postoje dvije šetnice, jedna je rivom uz more, a druga je po trgu. Nevjerojatno je da vam samo ja smetam i da mene hvatate na centimetre, a ne vidite metre od drugih. Ja sam ovdje već šest godina i mislim da bi bilo puno prirodnije da ste svratili i ukazali mi na eventualne pogreške, nego me ovako javno prozivate – odgovorio mu je Mamić.

Načelnica Općine Rogoznica Sandra Jakelić, kazala nam je kako su komunalni redari već bili na terenu i naredili vlasniku Konobe da osigura pješacima prolaz.

– Naše komunalno redarstvo dobilo je prijavu da je Konoba Maslina suzila prolaz predviđen za pješake i redari su odmah izišli na teren, rekli vlasniku da pitare mora pomaknuti natrag i osigurati prolaz. Koliko znam, vlasnik objekta je to i učinio, a ako su ponovno pitari vraćeni na rub pločnika, mi ćemo ponovno uredovati. Ove godine zbog mjera prevencije koronavirusa i razmicanja stolova na štekatima nikome od ugostitelja nismo odobrili povećanje površine štekata i svi su ostali u istim gabaritima. Svi oni imaju obavezu osigurati propisani prolaz za pješake – kazala je Jakelić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.