Dan Općine i 20. godišnjica osnutka

Svečana sjednica Općinskog vijeća Murter-Kornati: Načelnik Turčinov najavio ostvarenje svih obećanjaFoto: Murter News
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na svečanoj sjednicu Općinskog vijeća Murter-Kornati, kojom je ujedno obilježena dvadeseta obljetnica osnutka Općine plaketa Općine Murter-Kornati dodijeljena je liječnici Jozici Šikić, za nesebičan rad i posebna postignuća na polju medicine. Doktorica Šikić pročelnica je Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB ‘Sveti Duh’, a područja užeg interesa su joj interventna kardiologija te zatajenje i transplantacija srca.

Zahvalnica Općine Murter-Kornati pripala je Siniši Krajaču, pomoćniku glavnog tajnika Ureda za programe lokalnog sporta Hrvatskog olimpijskog odbora, za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju sporta u Murteru. Zahvaljujući njegovoj suradljivosti i pomoći, realizirana je gradnja sportskog centra oko dvorane, u velikoj je mjeri pomogao u donaciji sportske opreme, te u nabavci dva kombija koja su bila neophodna za prijevoz sportaša na treninge i natjecanja.

Posebne zahvalnice dobili su pripadnici postrojbi Civilnog stožera Općine Murter-Kornati: Petar Ježina, Jure Mudronja, Miro Novković, Meri Kovačev, Branka Markov, Ane Katić, Mare Kovačev, Marina Saračević Živković, Katica Ježina, Luka Pleslić, Toni Papeša, Joso Mudronja, Ive Šikić, Duško Šikić, Tomislav Sorić, Jurica Kovačev, Grgur Pleslić, Dobroslav Juraga, Jure Kulušić, Patrick Kovačev, Marko Turčinov, Bojan Jelovčić, Ante Bašić, Ivan Božikov, Mihovil Kovačev, Mihovil Jerat, Jure Georg Skračić, Tomislav Šikić, Franko Duić, Venčoslav Skračić, Luka Skračić, Mate Lovrić i Pere Ježina.

Zahvalnice Općine su upućene i na poštanske adrese mnogih tvrtki i fizičkih osoba, koji su nesebično pomagali i dali podršku u borbi protiv pandemije uzrokovane epidemijom Covid-19 na području Općine Murter- Kornati.

Austrijskom prijatelju Murtera, Karlu Prinzu dodijeljena je umjetnička slika s autohtonim motivima,  u znak zahvale što je ugostio delegaciju Općine i TZO Murter Kornati za vrijeme turističke promidžbe u Austriji.

Uz strogo poštivanje svih mjera i preporuka HZJZ uslijed epidemije Covid-19, protekla je u znatno reduciranom izdanju, a veliki dio govorničkog dijela zamijenila je video prezentacija u kojoj je bilo predstavljeno sve što je bilo aktualno u proteklih godinu dana rada.

Dvadesetu obljetnicu Općine Murter Kornati uz proslavu Dana općine, svojim su prisustvom uveličali: saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, aktualni načelnik Općine Tisno- Ivan Klarin, dožupan Šibensko- kninske županije Nikola Blažević, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić te načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam. Goste i dobitnike nagrada  pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća Edo Juraga i administrativna tajnica Mare Kovačev.

Uz čestitke za Dan općine i blagdan sv.Mihovila, zaštitnika Župe, prvi se obratio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića- aktualni načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin.

– U ovoj neizvjesnoj godini kada smo se suočili s nečim što je iz temelja promijenilo naše živote i navike, svjedoci smo da je Općina Murter Kornati nastavila ulagati u kvalitetu života i brojne projekte na dobrobit općine, ali i cijelog našeg otoka Murtera. Murter je oduvijek imao jake pojedince i složnu zajednicu koja je ovo mjesto kroz stoljeća gurala naprijed u brojnim aktivnostima i sa željom da svom mjestu pridonesu na najbolji mogući način. Želim da se Murter i dalje nastavi razvijati i da maksimalno iskoristi sav potencijal koji ima za budućnost. Još jednom prenosim pozdrave i čestitke gospodina Zorana Milanovića, Predsjednika RH, koji me osobno nazvao i rekao da vam čestitam vaš dan – kazao je Klarin.

Nazočnima se obratio i Nikola Blažević, šibensko-kninski dožupan te načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, naglašavajući kvalitetnu suradnju između Županije i Općine, te se osvrnuo na dane karantene u Murteru.

– Županija je uvijek uz vas kao partner, imamo već ustaljenu jaku suradnju kroz sektore pomorskog dobra, unaprjeđenje školstva, primarne zdravstvene zaštite, ali i kroz poticajne mjere u poljoprivredi. I s obzirom na to da smo u godini u kojoj je korona ne mogu izbjeći da se kratko ne osvrnem na protekle događaje kao načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite. Iza nas je jedno teško razdoblje, možda neki od vas nisu ni znali, ali ja sam jako mnogo sudjelovao u svim aktivnostima oko uspostave karantene. Vjerujete mi da smo donosili najbolje moguće odluke i sve su one u bile u cilju javno zdravstvene zaštite žitelja općine. Ako je nekome od vas bilo loše ili iznimno teško tih dana, ja se duboko i osobno ispričavam, jer kažem, radili smo u interesu zaštite zdravlja svih vas – rekao je Blažević.

Nakon gostiju, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov kazao je kako posao načelnika nije lagan i ostavlja traga.

– Prioritet su nam mladi naraštaji i njihov prosperitet i boljitak u zajednici oko kojeg se silno trudimo i uspijevamo. Dječji vrtić, koji je prošao niz muka kao projekt, gradi se i preko fondova EU unije do kraja ćemo zaokružiti financiranje njegove izgradnje. Zaživio je i projekt ‘Zaželi’, koji je omogućio zapošljavanje, edukaciju, ali i skrb i brigu oko starijih i potrebitih, čime smo do realizacije projekta Doma za starije i nemoćne uspostavili kvalitetnu skrb. Iznimno sam ponosan na naš privatni sektor, jer je njihova snaga, ustrajnost i razvoj, unatoč ovim nimalo pogodujućim Covid-19 uvjetima za gospodarstvo i ekonomiju, iznimno hvale vrijedna. Poljoprivredni sektor nam je u stanju privremene stagnacije i spore uzlazne putanje, te ga maksimalno podupiremo i očekujemo još bolje rezultate, a posebno bih volio pohvaliti našu murtersku i kornatsku gastronomiju, koja je sad već postala sinonim vrhunske gastro scene na državnom nivou. Zahvaljujem se na suradnji svima koji su u protekloj godini nesebično i hrabro sudjelovali u razvoju i napretku Općine Murter-Kornati, koji su svojim radom doprinijeli da bi naš Murter bio mjesto ugodnog življenja. Podržite nas i dajte nam svoje povjerenje, kako bi se i iduće godine ovdje našli u istom sastavu, jer obećanja koja smo dali bit će uvijek ostvarena, bez obzira na zapreke- one su nam poticaj za prosperitet za naš Murter od kojeg nećemo odustati – istaknuo je načelnik  Turčinov.

Svečanu sjednicu izvedbom državne himne i himne Općine Murter Kornati uveličala su glazbenici  klape Bunari iz Vodica.


Pratite nas i na društvenim mrežama: