Više

  Svečano na Murteru

  FOTO Održana svečana sjednica Općine Murter-Kornati, Nagrada za životno djelo u rukama Ive i Mate

   

  Svečana sjednica Općinskog vijeća, održana je u četvrtak, 29. rujna na Blagdan sv. Mihovila i Dan Općine Murter-Kornati u kino dvorani ‘Žut’, a tom prilikom dodijeljene su i plakete i priznanja zaslužnim Murterinima, te nagrada za životno djelo koja je ove godine otišla u ruke Ive Šikića i Mate Jurage, prenosi Murter news.

  Na svečanoj sjednici nazočili su, osim načelnika Općine Tonija Turčinova, predstavnika Općine i Općinskog vijeća, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, načelnik Općine Tisno Kristijan Jareb, načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić, načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, direktor županijske Turističke zajednice Kreimir Šakić, ravnateljica Lučke uprave Jadranka Fržop, ravnatelj NP Kornati Šime Ježina, ravnateljica naše osnovne škole Ivana Finka te ravnateljica dječjeg vrtića Spužvica Petra Kranjac i mnogi uvaženi Murterini.

  Tradicionalno je prije samog početka svečane sjednice, minutom šutnje, odana počast preminulim braniteljima nakon koje je dječji zbor otpjevao Lijepu našu i službenu himnu Murtera ‘Murteru moj’ uz pratnju Dominika Kožulića i Vedranka Balare.

  Predsjednik općinskog vijeća Krešimir Mudronja u svom kratkom pozdravnom govoru ukazao je na promjene koje su došle na prošlim lokalnim izborima te istaknuo kako se time otvorila mogućnost da na scenu stupe novi ljudi koji su napravili pozitivne promjene. Osvrnuo se i na najvažnije rezultate koje su ostvarili u proteklih godinu dana kao i na neke ideje i akcije koje planiraju poduzeti u cilju boljitka naše lokalne zajednice.

  – Posao vijećnika radili smo držeći se strogog prava, zakona i poslovnika, vodeći se načelima pravednosti, čestitosti i društvene odgovornosti, a danas smo se okupili ovdje kako bi i među ostalom uručili zaslužena priznanja i nagrade našim mještanima za doprinos u kulturi, obrazovanju i sportu te bi ovim putem ukazao na potrebu Kulturnog centra čije rješenje vidimo u prenamijeni prostora bivšeg Djela – kazao je.

  Također, istaknuo je kako je do danas je održano deset sjednica Općinskog vijeća na kojima je izglasano preko sto odluka.

  – Važno je naglasiti da je preko 90 posto odluka doneseno konsenzusom što upućuje na dobru suradnju vijeća unatoč mišljenju da konstelacija snaga nije dobra, ovime pokazujemo suprotno. Na dnevnom redu imali smo niz odlukao ukidanju statusa javnog dobra kao dobar primjer pozitivne prakse, kao dokaz da ćemo biti partneri svim mještanima u rješavanju raznih problema. Na njihovu inicijativu uvijek su naišli na našu podršku. Sjetimo se problema oko nove katastarske izmjene Kornata i Žuta te inicijative Udruge Kornatari. Istaknuo bi i uvođenje online praćenja sjednica koja je doprinjela boljoj informiranosti. Također, poboljšanjem transparentnosti proračuna, omogućit ćemo svima kompletan uvid u trošenje proračunskih sredstava. Gotovo smo na početku mandata, puno je vremena pred nama. Vjerujem da uz ozbiljan rad svih nas i nešto dobre volje možemo napraviti dobar posao. Jasno je da u svakoj utakmici postoje suparnici, to je dobro. Vodi nas u preispitivanje, daje nam dodatni motiv, a u bitnim trenucima moramo biti jedni uz druge. Veseli me što imamo dobar odnos sa susjednim Općinama i vjerujem da će se ta suradnja razvijati u pozitivnom smjeru. Zato, nastavimo raditi.. otvoreno i konstruktivno – zaključio je Krešimir Mudronja.

  Nakon što je pozdravio sve prisutne  i u ime Županije uputio čestitke, župan Marko Jelić, podsjetio je kako je prije godinu dana na ovom mjestu govorio koliko je važno držati se zajedno te zaključio da idemo u pravom smjeru sa velikim planovima i kapacitetima.

  – Županija je ovdje da vam pruži podršku, županijska Turistička zajednica prepoznala je važnost vaših manifestacija koje smo potpomogli s preko 100 tisuća kuna. Financijski smo potpomogli i druge vaše projekte – šetnicu oko poluotoka Crnikovac, proširenje Murterske luke, za sanaciju pomorskog dobra prošle smo godine dodijelili više nego ikada. Također, moram reći da je Toni Turčinov stvarno bio uporan kako bi se riješili neki prometni problemi tako da već idući ponedjeljak kreće izgradnja kružnog toka na međi Murtera i Betine vrijednog 850 tisuća kuna. Osnovnoj školi Murterski škoji dodijelili smo sredstva za prenamijenu predvorja škole u učionicu, sredstva smo osigurali i za sanaciju i izolaciju krova te nabavu i ugradnju kotlova. Trudimo se da ljudi, pogotovo djeca koja žive na otocima, imaju iste mogućnosti kao i ona na kopnenom djelu Županije – rekao je.

  Načelnik Toni Turčinov ovom je prilikom podsjetio na sve projekte Općine u protekloj godini, a sa zadovoljstvom priopćio kako projekt ‘Zaželi’ ide dalje te da smo od  Ministarstva dobili još 3 milijuna kuna za vrtić za koji, vjeruje, da ćemo ga, unatoč svim poznatim problemima, zajedničkim snagama i napokon dovršiti.

  – Od svih ovih projekata ništa ne bi bilo da nema mojih kolega i Općine i Komunalnog, oni su ti koji rade te projekte, a mi smo tu da im pomognemo ostvariti zamišljeno uz veliku potporu Županije Šibensko-kninske. Posebno mi je drago što ćemo uskoro napokon urediti ulaz u Murter, koji će uz novo okretište i budući kružni tok biti reprezentativniji. Protekle godine uredili smo dječje igralište na Lukama, proveli projekt Murterske vedute na Gradini, organizirali razne akcije i izložbu na Raduču, sagradili smo kuću jednoj obitelji iz Petrinje koji su u potresu ostali bez svega, uredili smo pročelje Općine i pokrenuli solarnu elektranu na krovu čime ćemo smanjiti račune za struju što je posebno važno u ovim vremenima koja nam dolaze – kazao je načelnik Turčinov te dodao kako smo jedna od najuspješnijih općina što se tiče povlačenja novca iz Europskih fondova.

  Na najsvečanijem dijelu današnje sjednice predsjednik Općinskog vijeća Krešimir Mudronja i načelnik Toni Turčinov dodijelili su nagrade i priznanja Općine Murter-Kornati.

  Priznanje Općine Murter-Kornati dobila je Slavenka Turčinov za dugogodišnji rad u odgoju malih Murterina. Slavenka, odgajateljica predškolske djece, medu djecom, ali i odraslima poznatija kao ‘teta’ Slavenka, u murterskom vrtiću radila je od njegovog osnutka (1980.), a uz njenu pomoć i podršku djeca su usvajala društvene, emocionalne i socijalne vještine potrebne za njihov daljnji život. Neki iz njenih prvih generacija danas su čak bake i djedovi zadnjih generacija koje je Slavenka ispratila u školu. Njen utjecaj nije se osjetio samo u Murteru već i na cijelom otoku, a zasluženu mirovinu dočekala je u vrtiću u Jezerima.

  Priznanje je dobio i Marko Ćurić i to za afirmiranje velikog broja murterske djece u plivanju i vaterpolu. Licencirani trener vaterpola i plivanja, unuk pokojnog Marka Mudronje Rebca svojim je radom u kultnom vaterpolo klubu Brodograditelj Betina, godinama prenosio svoja znanja i vještine na mnoštvo mladih plivača i plivačica, vaterpolista i usadio i nevjerojatnu ljubav, volju i želju za predanim radom. Njegov rad prepoznao je Hrvatski vaterpolo savez te ga postavio za izbornika kadetkinja U16 koje je upravo ovih dana ispisalo povijest ženskog kadetskog vaterpola te su naše Barakudice ušle u četvrtfinale — medu 8 najboljih vaterpolo ekipa svijeta.

  Plaketa Općine Murter-Kornati posthumno je dodijeljena Dušanki Juragi za izniman doprinos u sportskom životu Murtera

  – Završen je jedan sadržajan i bogat život. Zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Knjiga puna dobrih i plemenitih dijela. Naša Jagoda uložila je sebe u rad djecom i promoviranje Košarkaškog kluba Otok u kojem je bila predsjednica  20 godina. Na raznim gostovanjima i turnirima osim sporta promovirala je i našu Općinu kako u Šibensko-kninskoj županiji tako i izvan granica Lijepe naše.

  Plaketu je dobila i Blanša Kovačev za dugogodišnji doprinos u radu murterskog dramskog amaterizma, ona im se pridružila u ranim sedamdesetima kao 13-godišnjakinja u ulozi Marice u predstavi ‘Na rivi’. Sudjelovala je u 8 amaterskih predstava, a bila je sudionica brojnih recitala i scenskih kolaža. Pjevala je u zboru i Ženskoj klapi.

  Marijeta Rameša plaketu je dobila za osvojeno zlato na državnom veslačkom prvenstvu, ova učenica sedmog razreda, aktivna je članica Veslačkog kluba Dupin u Tisnome od 2020. Prošle godine je osvojila brončanu medalju na državnom veslačkom prvenstvu u Zagrebu u kategoriji kadet B, a ove je osvojila Zlatnu medalju, te postala prvakinja Hrvatske u veslanju u kategoriji kadetkinje B.

  Za odličan uspjeh i zalaganje tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, te sudjelovanje u brojnim natjecanjima plaketu je dobila Mihaela Veronika Šikić. Tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima gdje je ostvarila iznimne uspjehe. Svojim zalaganjem, trudom i pružanjem pomoći pri učenju uvelike je doprinijela dobrobiti razreda, a pokazala je veliku humanost i spremnost pomoći svakome, dok je istovremeno vrlo skromna i nenametijiva.

  Nagrada za životno ove je godine otišla u ruke Ive Šikića i Mate Jurage za izuzetan doprinos dramskom amaterizmu i promociji tradicionalnih vrijednosti mista. Govoriti o Ivi i Mati prvo ponaosob bi se moglo samo i jedino udugo, a zatim o njima u nepobitnom jedinstvenom duetu – jednako tako dugo i samo dugo.Kroz svoj vrhunski radni, etički i moralni profesionalizam u brojnim međuljudskim odnosima, politikama i postupanjima, vječito na margini promjena i vlasti, društava i generacija, a opet uvijek tu u srcu, nezaobilazni, trajno veličanstveni, a ono što je najbolje od svega, ne znamo jesu li oni uopće toga svjesni? Skromnost i poniznost ih krasi obojicu, drago im je čuti pohvalu, čuti aplauz nakon odigrane uloge, dobro isklesanog i složenog suhozida, dobre regate i društva, no zapravo ne znaju koliko su zajedno i svaki za se dio ovoga našega Murtera i koliko su ga u ‘njedrima nosili sobun kamo god su išli po kru tom vom i nom’.

  – Kako smo mi uvik, tako ćemo i sad. Zvala me neki dan iz Općine i kaže ‘Mate jesi dobija pozivnicu? Dobit ćeš nagradu za životno djelo’. Štaaaa? Ja sam judi moji raširija usta i oči, srića da ni bilo žene jer bi mislila da me šlagiralo. Onda sam nekako progovorio, i kažem ‘Već?’. Ovako, puno smo radili, o tomu nećemo pričat, godinama, u svakavim sistemima, ali naglasit ću da bez podrške familije, na prvo misto svoje žene, ne bi sad bio ovdje. Ovu ću nagradu posvetit njoj i svome unuku Fabijanu jer ima mota i volje, a u njemu vidim nekoga tko će nastaviti ovo što mi radimo – rekao je Mate.

  – Ja ću još samo zahvaliti Bogu što je dozvolio da se ovo večeras dogodi i a netko prepozna naš rad. Zahvalio bi se i svima judima koji su prepoznali naš rad. 50 godina nije malo, a radili smo uvijek za naše ljude, svoje selo i Murter. Da bude lipši i ugodnije u njemu živit, a vodila me jedna misao – ‘kad radiš za svoje mjesto radiš i za svoju županiju i Hrvatsku domovinu’. Hvala Vam lijepa – poručio je Ive za kraj.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Trik za smirivanje uboda komarca koji provjereno djeluje

  Ljeto nije samo sezona sunca, mora, kupanja i vrućina, već i dosadnih i neumornih komaraca. Ljetne večeri tako se vrlo brzo mogu pretvoriti u...

  Potres jačine 5,3 pogodio zapadnu Kretu

  Potres magnitude 5,3 po Richteru pogodio je zapadni dio turističkog otoka Krete, objavio je Institut za geodinamiku u Ateni u nedjelju. Potres se dogodio u...

  Oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima pogođeno IT...

  Oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima pogođeno je neispravnim ažuriranjem softvera koje je uzrokovalo poremećaje na globalnoj razini, objavio je američki tehnološki div Microsoft,...

  U Rogoznici pijan izazvao prometnu, u Šibeniku u...

  Prošlog petka u 09.20 u Rogoznici, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila. Naime, 59-godišnji Šveđanin, upravljajući osobnim automobilom švedskih tablica...

  NAJNOVIJE

  Trik za smirivanje uboda komarca koji provjereno djeluje

  Ljeto nije samo sezona sunca, mora, kupanja i vrućina, već i dosadnih i neumornih komaraca. Ljetne večeri tako se vrlo brzo mogu pretvoriti u...

  Potres jačine 5,3 pogodio zapadnu Kretu

  Potres magnitude 5,3 po Richteru pogodio je zapadni dio turističkog otoka Krete, objavio je Institut za geodinamiku u Ateni u nedjelju. Potres se dogodio u...

  Oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima pogođeno IT kvarom

  Oko 8,5 milijuna uređaja s Windowsima pogođeno je neispravnim ažuriranjem softvera koje je uzrokovalo poremećaje na globalnoj razini, objavio je američki tehnološki div Microsoft,...

  U Rogoznici pijan izazvao prometnu, u Šibeniku u prometnoj ozlijeđena žena

  Prošlog petka u 09.20 u Rogoznici, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila. Naime, 59-godišnji Šveđanin, upravljajući osobnim automobilom švedskih tablica...