Meteo-amateri: Lokalna prognoza preko interneta

Na području šibensko-kninske županije postoji šest meteoroloških postaja koje su u sustavu Crometeo automatskih postaja. Tri su u Šibeniku – Vidici, Centar i Krvavice, a po jedna u Vodicama, Bilicama  i na otoku Prviću. Sve te postaje imaju i svoje web stranice, preko kojih se građani u svako doba dana i noći mogu informirati o trenutnom vremenskom stanju, kao i o 48-satnoj vremenskoj prognozi. Upravo su ovi internetski portali bilježili rekordnu posjećenost građana tijekom proteklih nekolikih tjedana, kada je šibensko područje pogodila polarna hladnoća sa snježnim padalinama, te sa zanimanjem pratili razvoj vremenske situacije.

OBJEKTIVNE VREMENSKE PROGNOZE

Vlasnici tih postaja,  redom mladi entuzijasti i meteorolozi-amateri, pokrenuli su, pak,  inicijativu za osnivanjem građanske meteorološke udruge na razini županije pod nazivom „Šibenik-meteo“. U tom timu za sada su Darko Begić, Denis Brlas, Jasmin Zenković i Marin Brajković.
– Osnivanjem ove udruge namjera nam je pokriti sva rubna područja šibensko-kninske županije postavljanjem automatskih meteo-postaja, te sva veća naselja u priobalju i zaleđu. One će biti locirane u Rogoznici, na otoku Žirju, u Pirovcu i u Unešiću, Drnišu,  Kninu, te u Dubravicama koja će pokrivati skradinsko zalađe. Još jedna bit će instalirana u samom Šibeniku, na predjelu Mažurica. Na taj način,  našim građanima moći ćemo pružiti objektivne i zanimljive vremenske prognoze, te ih opskrbljivati s lokalnim meteorološkim podacima u realnom vremenu. Drugim, riječima imat ćemo relevatne meteo-podatke za cijelu županiju, dostupne našim građanima preko interneta. Ujedno, planiramo nabaviti i senzor za praćenje i upozoravanje od grmljavinsko-olujnog nevremena s radijusom praćenja većim od 300 kilometara. To bi bio prvi takav uređaj u Hrvatskoj i preko interneta podaci bi bili dostupni svima. Takav uređaj bit će od velike važnosti za turiste-nautičare, s obzirom da je šibenski akvatori nautička destinacija – kaže Darko Begić, vlasnik meteo-postaje na šibenskim Vidicima i budući predsjednik udruge „Šibenik –meteo“. Begić je dodao  kako će vrata ove udruge biti otvorena svim ljubiteljima meteorologije, a koji bi trebali biti od velike pomoći pri instaliranju novih meteo-postaja.

RAČUNAJU NA DONATORE

„Vodički Vakula“ Denis Brlas, jedan od inicijatora ovog projekta, napominje kako će za njegovu realizaciju trebati i pomoć donatora, jer je nabava planiranih automatskih meteo-postaja, kao i središnjeg računala u koje će se slijevati svi podaci, prilično skupa.
– Nadamo se financijskim potporama od  jedinica lokalne samouprave iz naše županije, gospodarskih subjekata i turističkih institucija. – zaključio je Denis Brlas.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.