Prvi domaći cross country reli

Započeo Prvi Dinaric Rally: Pedesetak motora i quadova vozit će od Knina preko Like, Dinare, Svilaje i Promine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pedesetak motociklista i vozača quadova danas se zaputilo prema planinama sa starta u privremenom kampu Bivouac u Kninu, čime je otvoren Prvi Dinaric Rally. Uz podršku Turističke zajednice Grada Knina, prvi domaći cross country reli vozit će se sve do nedjelje od Knina preko Ličke Plješivice, Poštaka, Dinare, Svilaje i Promine.

Hrvatski Dakar, kako ga sudionici zovu, voze muškarci, žene, veterani i još tri klase podijeljene po jačini motora ili quada koji će na sebi imati tracking uređaje za mjerenje vremena i praćenje vozača. Ove godine reli se vozi bez roadbook-a te vozače po planinama vode njihovi navigacijski sustavi.

Sudionici iz Hrvatske, Austrije, Nizozemske, Češke, Poljske, Njemačke, Slovačke, Slovenije, u Knin su stigli jučer tijekom dana, a nakon registracije i tehničke provjere vozila, odradili su prvi brief i pripremili se za početnu dionicu od 240 kilometara.

Svaka etapa počet će i završiti u Bivouac-u u Kninu, a ovogodišnje rute prilagođene su svim kategorijama vozača, pa tako i početnicima, a među njima je i Nizozemac Lennart Vonk.

– Jako sam uzbuđen i imam tremu jer znam da će dionice biti predivne, no i jako zahtjevne. Nadam se da će motor izdržati i da ću se vratiti na njemu, u zadanom vremenu. No i da se dogodi drugačije, neću se žaliti jer znam da me tamo na planinama čekaju prizori i priroda u kojima ću uživati. Čuo sam predivne stvari o planinama iznad Knina i drago mi je da ću ih prvi put i vidjeti – kazao je Yonk.

Reliju se pridružilo i 12 profesionalnih vozača iz Austrije, unatoč austrijskim upozorenjima o putovanju u Hrvatsku,  koji će voziti pod timskom zastavom s ciljem da osvoje sve visoke pozicije u kategoriji koju voze.

– Znamo da je Hrvatska na austrijskoj crvenoj listi, ali organizatori su se potrudili održati nas zdravim i sigurnim pa se uopće ne bojimo. Pratit ćemo sigurnosne upute i testirati se na koronu po povratku u državu. Nismo mogli propustiti ovaj reli, posve je drugačiji od svega što smo vozili dosad, a iza nas je već puno zvučnih relija poput Hellasa. U Dinaricu ćemo posebno uživati jer osim izazova nudi i divne pejsaže pa nećemo forsirati brzinu. Bitno je i da zaštitimo prirodu i vratimo se doma zdravi i čitavi – poručili su austrijanci.

Perica Marinović, organizator relija, poručio je vozačima svih kategorija da će se tijekom vožnje morati oslanjati na vlastite sposobnosti ili dobru volju kolega, a organizatori će osigurati gorivo te pripaziti da u prirodi ne ostane niti jedna vozač kao ni djelovi ili otpad.

– Priroda nam je izrazito bitna i naš je cilj da joj vratimo onoliko koliko smo joj na reliju i uzeli. Upravo zbog toga dio novaca od ovogodišnjeg relija donirat ćemo udrugama za razminiravanje i pošumljavanje- istaknuo je Marinović.

Cijelu vožnju možete pratiti uživo na aplikaciji Racemap.com, a sve o događaju pronaći na stranici Dinaricrally.com.


Pratite nas i na društvenim mrežama: