Međunarodna suradnja

U Kninu izložba odabranih djela iz zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u LivnuFoto: arhiva/ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Odabrana djela iz suvremene grafičke zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu’ naziv je izložbe koja se u sklopu međunarodne suradnje otvara u utorak u 18 u Kninskom muzeju.

Umjetnička zbirka Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, obuhvaća zbirku starih majstora, modernu zbirku, zbirku slika i crteža Gabriela Jurkića i suvremenu grafičku zbirku. Donacijom grafika iz Zbirke Biškupić 2013. godine koju je poklonio gosp. Biškupić, nekadašnji ministar kulture RH, kolekcionar, izdavač poetsko-likovnih edicija i grafičkih mapa, Franjevačkom samostanu na Gorici postavljeni su temelji suvremenoj grafičkoj zbirci u FMGG-Livno.

Na izložbi u Kninskom muzeju FMGG-Livno predstavlja odabrana djela iz svoje suvremene grafičke zbirke. Zastupljeni su domaći i međunarodno priznati i istaknuti profesori grafičke umjetnosti čija djela svjedoče o velikom iskustvu i izvrsnosti mentora kao i mladi perspektivni autori u čijim radovima se osjeća zanos grafičkog propitkivanja snažne sugestivne simbolike. Različite interpretacije tradicionalnog grafičkog medija stvorile su vitalan grafički dijalog sa svim specifičnostima jedinstvenog umjetničkog izraza. Tematski raspon izloženih grafika kreće se od figuracije do apstrakcije, od intimističkih snoviđenja do povijesnog osvrta, lirski intoniranih otisaka do ekspresivnih gestualnih djela, urbanih krajolika, minimalizma i geometrijske apstrakcije, nadrealističko-metafizičkih tema i optičkih varijacija op arta. Različitost likovnih poetika doprinosi dinamičnosti grafičkog dijaloga koji se ne nadmeću nego su sinkronizacija kreativnosti.

Izložba će biti otvorena uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: