Voda do grla u Kninu

Čolak Ćaćiću: ‘Što je s pročišćivačem voda?’ Ćaćić: ‘Obećan je Rolls Royce, a dobili smo ‘Fiću’

Industrijski otpad u Orašnici i Krki/HRT Radio Knin/Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Projekt ‘Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Gradu Kninu’ ušao je u 13. godinu, a još se ne nazire njegov kraj, kako u otvorenom pismu gradonačelniku Mariju Ćaćiću navodi gradski vijećnik MOST-a Tomislav Čolak.

– Ambiciozno najavljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, projekt koji je koštao 8.700.000 eura uključujući pozamašnu svotu gradskog novca za pripremne radnje i koji je imao svu stručnu dokumentaciju pao je na najbanalnijem mogućem razlogu. Naime, izgrađen je na močvarnom zemljištu zbog čega, jednostavno rečeno, konstantno tone; u početku od četiri do devet milimetara mjesečno, a zadnjih četiri godine milimetar mjesečno. Nevjerojatno kako se olako potrošio toliki novac a da stručnjaci nisu bili u stanju provjeriti osnovnu, zdravorazumsku činjenicu – piše Čolak.

Voditelj projekta u ime Hrvatskih voda, Dumanić, na tematskoj sjednici Gradskog vijeća rekao je da ako se slijeganje tla ne zaustavi u roku tri godine, treba razmišljati o novoj lokaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Sad će proći i četiri godine a po tom pitanju ništa se nije poduzelo, kako navodi dalje Čolak, novci su se potrošili, uređaj ne funkcionira kako bi trebao, a rješenja nema ni na pomolu.

– Kao što je poznato mi smo taj projekt naslijedili od prošle vlasti, a riječ je o velikom, kompleksnom projektu koji je od početka krenuo naopako. Naime, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda izgrađen je na močvari i on tone, puca i kliže. Taj objekt jest nominalno funkcionalan, ali naravno nema uporabnu dozvolu. Ukoliko se izda uporabna dozvola mi smo spremni za tužbu jer to nije objekt koji smo trebali dobiti po projektu i tužit ćemo sve sudionike za udruženi pokušaj prevare. Kao grad smo predložili izvođaču da objekt, o svom trošku, jer su za postojeći dobili sredstva od Hrvatskih voda, izmjeste na brdo odnosno stjenovitu površinu preko puta. Prije mjesec dana smo imali poplavu u objektu zbog porasta vodostaja rijeka gdje je voda došla skoro do utičnica. Žalimo se i žalit ćemo se i dalje jer nam je obećan Rolls Royce, a dobili smo ‘Fiću’ kojeg treba svako malo popravljati. Sreća u nesreći je da potpisan takozvani žuti FIDIC ugovor koji obvezuje izvođača da napravi sve kako je zadano projektom i korisniku preda ključ u ruke, a to ovdje nije slučaj i nećemo odustati dok tako i ne bude – ističe gradonačelnik Ćaćić te dodaje kako je Čolak poznat po tome da govori o stvarima o kojima zapravo nema pojma.

Skoro tri četvrtine iscrpljene vode iz Šimića vrela izgubi se u vodovodnoj mreži od crpilišta do potrošača, nastavlja Čolak, a tek manji dio gradskih otpadnih voda (za oko 2000 stanovnika) odlazi na uređaj za pročišćavanje gdje se nakon obrade ispušta u rijeku Orašnicu. Uređaj se ne smije opteretiti većom količinom jer tone i mogao bi se raspuknuti, a već su se pojavile i pukotine na njemu.

– Naselja se priključuju na taj dio, a trenutno se radi u Sinobadima i bit će priključeno sve u jednom danu. Radovi idu malo sporije jer je bilo problema s uplatama Hrvatskih voda pa bi se izvođač radova povukao sa gradilišta, ali projekt ide naprijed i ne gubi se tolika količina vode – odgovara Ćaćić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: