Jole i Enis Bešlagić zapjevali s murterskim maškarama

Maškare su u utorak zavladale i u Murteru. Stanovnici ovog mjesta, u kojem jako drže do pokladne tradicije, na jedan su se dan pretvorili u nekog drugog i ovog puta pokazujući veliku maštovitost. Bilo je tu uistinu svakakvih maski, gusara, kauboja, indijanaca, šeika, svakojakih životinja, Murterom su tog dana prošetale i neke poznate face s naše estrade – sve je ‘prštalo’ od šarenila i dobrih vibracija.

U POVORCI VIŠE OD 400 LJUDI

Čak se i nebo aktivno uključilo u murterske ‘Dane od bak’. Naime, kiša koja je cijeli dan padala, prestala je ‘dosađivati’ nekoliko trenutaka prije nego što će velika maškarana povorka započeti svoj defile murterskim ulicama. A u njoj je bilo četrdesetak grupnih masaka i mnoštvo pojedinačnih, sve skupa više od 400 ljudi. Put ih je vodio do Rudine gdje su izabrane najljepše maske, a onda do kino dvorane gdje je upriličeno tradicionalno suđenje Krnji. Za razliku od većine drugih mjesta koji njeguju tradiciju poklada, u Murteru je Krnje uvijek isti, s uvijek istim imenom ‘Krnje Krnjić’.
– Izbjegavamo globalno – političke teme kada je riječ o izgledu Krnje, tako da je za naše nevolje uvijek krivac ‘Krnje Krnjić’ – kazao je načelnik općine Murter – Kornati Ivan Božikov, koji i sam redovito sudjeluje u povorci.
Krnje je, naravno, nakon pravednog suđenja, proglašen krivim i osuđen da dobro poznatu kaznu – javno spaljivanje u središtu mjesta.

DJEČJE MAŠKARE

Ove godine ‘Dani od bak’ privukle su u Murter i velik broj posjetitelja iz drugih mjesta, i to ne slučajno.

– Jako smo se potrudili po pitanju marketinga, tako da su nam došli gosti iz Zagreba, Slovenije, Austrije, te iz okolnih gradova i mjesta. Ove godine poseban gost bio nam je bosanskoherecegovački glumac Enis Bešlagić sa svojim društvom, a Enis je čak otpjevao i nekoliko pjesama s Jolom, koji je bio glavna glazbena zvijezda na završnom koncertu u sportskoj dvorani – kazao je Božikov.
A kako bi maškare imali dovoljno snage za pjesmu i ples do dugo u noć, posjetitelji koncerta dobili su i porciju ukusnog fažola s kobasicama.
Dodajmo kako je dva dana prije, u nedjelju, Murterom prodefilirala i dječja povorka koju su činili djeca iz Osnovne škole Murterski škoji i mališani iz tamošnjeg vrtića. Sudjelovalo je 12 grupnih maski, a najljepšom je proglašena dječja grupa pod nazivom ‘Čarobnjakov šešir’. Dječje poklade također su završene plesom pod maskama u sportskoj dvorani.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.