U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se organizira dvodnevna gastro manifestacija „Taste like Kistanje – Buša na pjatu“, s ciljem predstavljanja mesa buše iz domaćeg uzgoja. Uz Masterclass chefova Davida Skoka i Mate Sučića, na programu je i degustacija jela te panel-rasprava na temu uzgoja ove autohtone pasmine goveda koja obitava na našim područjima već stoljećima.
Prvog dana manifestacije, u petak, 7. lipnja 2024. organizira se Masterclass pripreme jela od različitih pozicija mesa buše, kojeg vode dva renomirana chefa čija su imena prepoznata u svijetu naše gastronomije: David Skoko i Mate Sučić. Masterclass će se održati od 10 do 15 sati u reprezentativnom prostoru kuhinje Ruralnog poduzetničkog inkubatora Krka Kistanje.
U 15 sati na programu je degustacijska prezentacija jela mesa buše uz sparivanje s lokalnim vinima, a u 16 sati panel na temu „Održivost uzgoja i valorizacija mesa buše prema krajnjim korisnicima“, na kojem će sudjelovati župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić, prof. Ante Ivanković, chef David Skoko, predstavnici udruge uzgajivača buše te voditelji i chefovi restorana, sommelieri, kao i predstavnici obrtničke komore i udruženja ugostitelja.
Masterclass je namijenjen svim chefovima i voditeljima restorana s ciljem da se obogati i proširi lokalna gastronomska ponuda. Cijena kotizacije iznosi 100 eura. Svi zainteresirani se trebaju prijaviti do utorka, 4. lipnja, tako da na mail: inkubator.krka.kistanje@gmail.com dostave sljedeće podatke: ime i prezime, broj mobitela, zanimanje te ime i mjesto restorana u kojem rade. Nakon prijave dobit ćete upute za uplatu kotizacije. Molim da prijave izvršite na vrijeme jer je broj mjesta ograničen.
Drugog dana manifestacije, u subotu, 8. lipnja 2024., s početkom u 12 sati na programu je degustacija u Kistanjama, u Eko centru s tržnicom, na kojoj će posjetitelji, uz prigodni glazbeni program, imati priliku probati 4 vrste jela pripremljena s mesom buše te domaće proizvode lokalnih OPG-ova.