Rad su im zabranili, a obaveze ostavili

Šibenskim ugostiteljima stižu opomene Zelenog grada iz ‘lock downa’. Zakon ne dopušta oprost duga

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Opomenom pred ovrhu Zeleni grad pokušava naplatiti dug jednog od šibenskih ugostitelja za ožujak, travanj i svibanj prošle godine, kada su restorani temeljem odluka Stožera bili zatvoreni.

– Dok sam radio sve račune sam uredno plaćao pa tako i one Zelenog grada za odvoz otpada. Smatram da tijekom lock downa nisam dužan plaćati uslugu koju nisam koristio i ta tri računa iz 2020. nisam platio. Zeleni grad mi sada šalje opomenu pred ovrhu na 1.440 kuna duga. Kada sam ih nazvao rekli su mi da su njihovi kamioni i u to vrijeme, kada su nama restorani bili zatvoreni, kružili gradom te da oni te troškove moraju pokriti iz fiksnog dijela računa koji nam je ispostavljen. Na to sam im rekao kako i taxi kruži gradom, ali ga ja ne moram plaćati, ako ga ne koristim – priča nam Antonio Lokas, vlasnik restorana na šibenskoj rivi.

Istina je da ‘paušal’ Zelenog grada plaćaju svi njihovi korisnici, bez obzira jesu li u tom mjesecu koristili uslugu odvoza otpada. U sličnoj su situaciji i povremeni korisnici obiteljskih kuća i stanova koji samo mjesec-dva stvaraju otpad i koriste uslugu odvoza, ali su obavezni cijelu godinu plaćati fiksni dio računa Zelenog grada.

– U više navrata smo pokušali sa Zelenim gradom dogovoriti da ugostitelje oslobode plaćanja računa barem za vrijeme u kojem nisu smjeli raditi i zarađivati, ali s druge strane nije bilo sluha za taj problem. Nisu pristali osloboditi ih tog davanja za vrijeme u kojem mi ugostitelji nismo ni koristili njihove usluge. Jedino što su pristali je moratorij od godinu dana i ti računi sada stižu na naplatu. Zeleni grad financijski ne stoji najbolje i to im je bio argument da ne odustanu od naplate za mjesece u kojima su restorani bili zatvoreni. Sada postoji samo mogućnost da ih molimo da s ovrhama pričekaju do kraja sezone kada bi mogli imati kakvu-takvu zaradu iz koje ćemo moći podmiriti dug – kaže nam Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i dodaje je Zeleni grad jedini kod kojih nisu naišli na razumijevanje i postigli povoljniji dogovor.

Iz Zelenog grada ‘paušal’ objašnjavaju kao spremnost sustava da u svakom trenutku prihvati otpad korisnika usluge. Tu su uračunati svi troškovi hladnog pogona, strojeva, vozila i zaposlenika. Temeljem odluke Gradskog vijeća i potvrđenog cjenika usluga, Zeleni grad je u ovoj situaciji u pravu, a i zakonski je definirana naplata kroz fiksni dio cijene i varijabilni koji ovisi o količini otpada.

– Mi nemamo nikakvu zakonsku osnovu za oprost duga. I tijekom lanjskog zatvaranja mi smo radili istim kapacitetom i brojem ljudi. Morali smo obilaziti sve lokacije, a bilo je ugostitelja koji su zatvaranje iskoristili za renoviranja pa su i tada koristili naše usluge. Naplatu računa iz ožujka, travnja i svibnja prošle godine razvukli smo koliko god smo mogli. Mi račun moramo ispostaviti, ako obrt nije odjavljen. Do kraja sezone su još dva mjeseca i mislim da možemo još toliko pričekati, ali samo za one ugostitelje koji su do pandemije bili uredni platiše bez ranijih dugova. Dok god mi ne riskiramo zastaru potraživanja možemo rastezati taj rok plaćanja, ali otpis te obaveze nije moguć – pojasnio je Damir Lambaša, šef financija Zelenog grada.

Postavlja se pitanje jesu li u situaciji pandemije i prisilnog zatvaranja restorana ugostiteljima i ta davanja trebala biti oproštena kroz odluke lokalnih jedinica samouprave u dogovoru s nadležnom Obrtničkom komorom i cehovima. Očito se o tome nije razmišljalo ili nije bilo dobre volje na nekim višim razinama vlasti da se ugostiteljima izađe u susret još jednom olakšicom za vrijeme u kojem im je uskraćeno pravo na rad i na zarađivanje, a od njih se očekuje da plate i ono što nisu mogli koristiti.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.