Šibenski HNK odaje počast velikanima: Novi ravnatelj kazališta najavio ‘Arsenov feral’ i ‘Brešanovu izbu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Drama ‘Leda’ Miroslava Krleže 9. ožujka premijerno će biti prikazana u šibenskom kazalištu, nakon čega će HNK u Šibeniku potpisati još jednu produkciju, i to dječju za predstavu ‘Inspektor Psina’ u prvoj polovici svibnja. Najavio je to na današnjem druženju s medijima Jakov Bilić, novi ravnatelj šibenskog kazališta, koji je detaljno progovorio i o projektu ‘Arsenov feral’ i ‘Brešanova izba’, obnovi kazališta, ali i o 59. izdanju Međunarodnog dječjeg festivala kojeg ni ovog ljeta neće otvoriti predstava sa šibenskim pečatom.

Pa krenimo redom.

‘Leda’ i ‘Inspektor Psina’ u vlastitoj produkciji

– Prva naša ovogodišnja premijera bit će ‘Leda’. Odlučili smo se za taj komad produkcijski i organizacijski s obzirom na okolnosti koje su me dočekale kad sam preuzeo kuću. Redatelj predstave je Boris Svrtan, ravnatelj Gavelle koja je prije nekoliko godina radila ‘Ledu’, a u naše je kazalište imalo kao studentsku predstavu. Međutim, nikad Krleža nije postavljen na scenu šibenskog kazališta u pravom smislu – izjavio je Bilić.

Ansambl predstave čini Oriana Kunčić, Franka Klarić, Luka Dragić, Boris Svrtan te Roko Radeljak, inače student Umjetničke akademije u Splitu. U ‘Ledi’ će igrati i Ivana Gulin, mlada šibenska glumačka nada.

– Nastojat ćemo što više davati priliku našim studentima, pa će tako Kristijan Šupe igrati u ‘Inspektoru Psini’, a redatelj će biti Pero Mioč. U predstavi ćemo spojiti staru gardu šibenskog kazališta s mladima – poručio je Bilić.

jakov bilic 3

Hommage Brešanu i Arsenu

– ‘Brešnova izba’ i ‘Arsenov feral’, kako sam ih ja nazvao, zamišljeni su kao prostor u kojem će se odvijati razni programi glazbeno-poetskog i književnog repertoara, a početak tog programa bit će u kazalištu povodom Valentinova 16. veljače i održat će ga Šime Bubica uz glazbenu pratnju. Isprva će, dok ne uredimo kazališnu kavanu, foaje biti zamjenski prostor za takva događanja. Što se financiranja Spomen-sobe tiče, Grad Šibenik i sponzori će osigurati sredstva – najavljuje ravnatelj šibenskog kazališta novi ‘dnevni boravak’ za druženje kulturnjaka.

Po pitanju Brešanove Spomen-sobe, prije dva dana u dogovoru s gradskom upravom, poručio je Bilić, dogovoreno je kako će taj projekt ići odvojeno od projekta obnove kazališta.

Peti mjesec postat će ‘Brešanov svibanj’, s obzirom na datum njegova rođenja, a Bilić za početak najavljuje uradak Dramskog studija Ivana Jelić pod vodstvom Orijane Kunčić.

– Nikola Vudrag izrazio je želju za izradu biste Ive Brešana. Plan je da ona bude postavljena u atriju kazališta na Brešanov rođendan i taj dan će biti raspisana i književna nagrada Ivo Brešan koja će, vjerujemo, postati tradicionalna, i to za dramski tekst, a možda čak i prijedlog scenarija čime ćemo zatvoriti cjelokupnu sliku njegovog rada – objašnjava Bilić.

jakov bilic

‘Arsenov feral’, s druge strane, zamišljen je na način da se, sukladno obljetnicama rođenja ili smrti domaćih i svjetskih velikana, programski oda svojevrsni hommage njima. Prvi na rasporedu bit će hommage Franku Sinatri i Bob Dylanu.

59. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala

Na sjednici Festivalskog vijeća održanoj proteklog tjedna, donesena je odluka ravnatelj kazališta oformi desetak suradnika koji će odraditi programski dio MDF-a, s obzirom da je članovima Vijeća istekao mandat.

– Odlučeno je da će natječaj za voditelja MDF-a biti raspisan nakon Festivala, a ja sam zatražio od Festivalskog vijeća financijsku i organizacijsku odgovornost za MDF – istaknuo je Bilić, dodajući kako je Festival financijski ostao u prošlogodišnjim gabaritima. Novo izdanje Međunarodnog dječjeg festivala, pred veliku 60. obljetnicu, morat će se tako, kao i lani, ‘pokriti’ sa 2,4 milijuna kuna.

PXL_010219_23426100
Duško Jaramaz/PIXSELL

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.