Polarni san: Rostuhar u Šibeniku predstavio ekspediciju tijekom koje će pokušati prijeći 1400 kilometara na -40

Pratite nas i na društvenim mrežama:

– Sve u životu vrti se oko odluka i najljepše stvari nam se događaju zbog njih. Ljudi me često pitaju zašto putujem i ne mogu im ponudit neki dramatičan odgovor. Sve je krenulo ‘malo po malo’. Jednostavno sam krenuo putovati kao dijete i nastavio jer sam htio sve više i više. Krenuo sam pisati putopise jer mi je to uvijek bila velika želja, kazao je na putopisac Davor Rostuhar na večerašnjem predavanju u šibenskom klubu Azimut.

‘Usudi se sanjati’ naziv je večeras održanog predavanja, a Rostuhar je skoro dva sata pričao o svojim pustolovinama, najavio ekspediciji od obale Antarktike do Južnog Pola i pokazao da se on usuđuje sanjati, a te iste snove i ostvariti.

rostuhar1

Rostuhar želi napraviti nešto što je do sada napravilo samo 20 ljudi, i nitko iz Hrvatske  – samostalnu ekspediciju od obale Antarktike do Južnog pola. Hodat će 50 dana na temperaturi koja može pasti i do -40 stupnjeva uz konstantan vjetar u prsa. Svu opremu tešku 130 kilograma vući će sam, a Šibenčanima je večeras objasnio kako se odlučio na taj pothvat.

rostuhar6

rostuhar7

rostuhar8

rostuhar9

Njegovo prvo veće putovanje bilo je kad je s 19 godina s prijateljem biciklama krenuo od Zagreba do Egipta, a tijekom godina avantura po svijetu shvatio je da ga sve više privlače planine. Zimski uspon na Triglav obeshrabrio ga je od osvanja većih vrhova i shvatio je da planinarenje nije za njega i da Mt. Everest vjerojatno nikada neće osvojiti.

Ipak, polarni krajevi su ga oduvijek privlačili jer su izolirani i golema prostranstva putnika odvode na puno dalje putovanje, ono unutar sebe. Tako se i rodila ideja o prvoj hrvatskoj ekspediciji na Južni pol. Za to se pripremao u Norveškoj, Sibiru i na Grenlandu.

– To je moja svrha, moj smisao. Slijediti svoj san, potom ga pretočiti u umjetnost, predstaviti ljudima kroz knjige, izložbe i predavanja te tako pokušati nadahnuti i druge da slijede svoj san. Naročito mlade. Posljednje dvije godine često predajem u školama o tome što sam sve naučio na putovanjima i ekspedicijama, i to me ponajviše ispunjava smislom, to želim raditi i dalje – još više i još bolje! Zato želim ići na Južni pol, kaže Davor.

Kako bi uspio u svom pothvatu, treba mu podrška svih nas. Priča sa sponzorima je podbacila i tu su skupili tek polovicu potrebnog iznosa za ovu skupu ekspediciju, dok će drugo polovicu pokušati prikupiti kroz  crowdfunding kampanju pomoću

– Premda je ovo solo ekspedicija, ne mogu je napraviti sam. Treba mi tim, moje pleme sanjara. Računam na čuda. Računam na vas koji se usuđujete sanjati. Podržite me kako bih mogao svojim predavanjima, knjigama i fotkama potaknuti i nadahnuti sve one koji žele živjeti svoje snove, preobratiti one koji misle da to ne mogu i uvjeriti one koji misle da je to nemoguće. Ne postoji put koji je za nas ucrtan, mi ga sami stvarama, kazao je Rostuhar.

rosstuhar3

rostuhar

rostuhar5

Pomognite Davoru da ostvari svoj polarni san, podržite njegovu kampanju i budite dio stvaranja povijesti.

Ovaj pothvat do sada je napravilo dvadeset ljudi, neka se uz našu pomoć Davor priključi tom popisu i pokaže da u maloj zemlji žive veliki ljudi.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: