" "
Više

  " "

  S aktualnog sata gradskog vijeća

  Obrana od požara, poskupljenje struje, povećanje komunalne naknade, uređenje rive samo su neka od važnih pitanja

   

  SDP-ov Tonči Restović, u ime kluba vijećnika, na aktualnom satu današnje sjednice šibenskog Gradskog vijeća izdvojio je, kako je kazao nekoliko laži gradonačelnika Željka Burića.

  – U svojih osam godina nismo dobili doktorski studij, nismo uredili rivu, nije riješen prijelaz preko pruge u Ražinama, a danas imamo i problem javnog gradskog prijevoza čija će organizacija biti bitno drugačija od najava. Koja je slijedeća laž – zapitao se Restović.

  Gradonačelnik mu je odgovorio da se lažima rijetko služi.

  – Planiramo dugi niz godina još voditi grad i imamo puno vremena za napraviti sve obećano. Riva se ne realizira, ali to je ingerencija županije, vi tu imate utjecala pa ako ste mogli nakon osam mjeseci izabrati direktora županijske turističke zajednice možete i to malo pogurati. Što se tiče prijelaza preko pruge, projekt traje i ide dalje tu se sprema velika investicija Impola,  treba sve raskrčiti sto je ostalo na području bivšeg TLM-a, a projekt križanja rotora u Ražinama i pješačkog mosta preko pruge sve je to u izradi – kazao je Burić i dodao da je doktorski studij bio projekt u suradnji s mariborskim Sveučilištem.

  – Šibenik nije imao prostor i od toga s odustalo, sada ga prostora, otvara se studentski dom, a imamo službeni dopis instituta iz Njemačke koji radi na širenju programskih smjerova sa Sveučilištem u Zagrebu – rekao je gradonačelnik, ali je Restović tražio i pisani odgovor.

  Vijećnik Nezavisne liste Stipe Petrine Branko Kronja upozorio je na problem prometa u gibanju i mirovanju, ali i problem zaštite od požara šume Šubićevac i poplava u Docu.

  –          Dolac je strahota, kako to konačno riješiti? Šuma Šubićevac, također. Tamo stabla sama padaju. Problem je i TEF. Zar se stvarno tamo prodaje teren s troskom, zar niste vidjeli sta se događa u drugim mjestima. Kako mislite prodati teren s troskom, primjer je Dugi Rat, gdje investitor ne radi ništa – upozorio je Kronja.

  Burić je vijećniku odgovorio da, kao koalicijski partner u županiji pita župana zašto se ne vodi briga o šibi na Šubićevcu jer je ona pod ingerencijom županijske javne ustanove Priroda.

  – Ministar prometa je jučer bio u Šibeniku i moli županiju da mu dostavi potrebne dokumente kako bi se krenulo u projekt obnove šibenske rive, a iz županije ne dolaze nikakvi odgovori. Nadalje, što se tiče samog projekta on je odavno napravljen, s vidimo da se uređuju rive u Murteru i Tribunju. Neka drago mi je no županijska vlas mora shvatiti da je Šibenik centar županije i samo jak Šibenik znači i jaku županiju. Ono što vi govorite po pitanju TEF-a nema veze s mozgom i vi lažete i ne radite u interesu ovoga grada. Potrudite se pa nas pitajte u kojoj je fazi projekt. Cijelo ljeto smo radili i očekujem tamo investitore u prvom kvartalu 20223. godine – kazao je gradonačelnik.

  Nezaobilazna tema bio je i požar na području Zatona i Rasline. SDP-ov vijećnik Ivan Rajić kazao je kako su mještani Zatona i Rasline ogorčeni i nezadovoljni jer su u požaru morali sami braniti svoje domove zbog loše organizacije. Upitao je i zašto Vodovod nije napravio ni jedan hidrant na koji bi se mogla priključiti vatrogasna vozila u ovakvim situacijama? Vodovod je na tom području pušten u pogon 4. srpnja 1979. godine, a o aglomeraciji koja je trebala uskoro krenuti čuju se informacije da će početi 2030. godine.

  – Za početak se moram ispričati vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju požara u Zatonu i Raslini. Kako možete reci da je to bilo neodgovorno dok su vatrogasci žrtvovali  svoje živote da bi spasili ljude i vašu imovinu. Žao mi je da vatrogasci to doživljavaju baš na današnji dan. Ozbiljno radimo na aglomeraciji vi predstavljate SDP, a gdje god ste vi na vlasti niste napravili ništa. Aglomeracija u Šibeniku je dovršena isto ćemo napraviti i u Zatonu, Raslini, Grebaštici ili Žaboriću. Znamo što nas čeka – kazao je gradonačelnik.

  Vijećnik Kovač spomenuo je i aktualnu temu divljanja motociklista po šibenskim ulicama. Gradonačelnik mu je kazao kako će projekt videonadzora uvelike pomoći sankcioniranju takvih prekršaja i sprječavanju takvog ponašanja u prometu.

  Vijećnik Kovač, također se osvrnuo i na povećanje cijena struje za poduzetnike te upitao što gradska vlas planira napraviti po tom pitanju?

  – Što se tiče cijene struje naravno da je to vrlo ozbiljna situacija gdje lokalne samouprave i tvrtke to ne mogu izdržati. Grad će se uključiti prema svojim mogućnostima u olakšavanje situacije. Vlada će kroz 10 ili 15 dana izaći s mjerama i subvencijama za poduzetnike i lokalne samouprave vrijedne desetke milijardi kuna. Ovo je globalni problem ali vjerujem da će naša Vlada pomoći i da ćemo preživjeti ovo što nas na jesen očekuje – odgovorio je Burić.

  Vijećnik Restović ponovno se pita što se radi na području Mandaline i kad i kako će se riješiti nesnosan smrad ali i pitanje nogostupa?

  – Vodovod je osigurao novac za rekonstrukciju pročišćivač, no kada je na javnoj nabavi prije govoto pet godina izabran izvođač radova ušlo se u pravne procedure. Cijeli postupak je sada koliko znam na upravnom sudu i kada se to riješi možemo pričati o izvođenju radova na tom području. Što se tiče nogostupa povukli smo sredstva ovoga ljeta, riješit će se i to – kazao je Burić.

  Vijećnica Gordana Cvjetković ukazala je na problem loše ventilacije u garaži na Poljani.

  – Situacija je ljeti često kritična u pitanje se dovodi i pitanje dozvole za rad, gdje i kako smo podbacili – pita se vijećnica?

  Gradonačelnik je kazao kako je garaža prošla pregled i dobila dozvolu za rad ali kako ove ekstremne situacije ipak ne mogu biti predviđene jer garaža se ipak nalazi ispod centralnog gradskog trga.

  – Sustav je programiran da se uključuje automatski i periodično. Pomoglo bi kad bi se uključivao češće ali bi također i tada bilo vruće. To nije klimatizirani prostor. U idućoj sezoni možemo ventilaciju uključiti češće i duže, no 38 stupnjeva i 256 automobila čine svoje. Zato je da se našalim zimi tamo najtoplije kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

  Marko Petković iz NLSP-a zatražio je da se dostavi popis svih hidranata na području grada vijećnicima i DVD-ovima i njihovi atesti kako bi se znalo u situacijama požara koji rade.

  – Bolje je spriječiti nego liječiti. Šteta od požara u Zatonu i raslini iznos 118 milijuna kuna. Moj prijedlog je s obzirom na povećanje komunalne naknade da se dio novca uloži u uređenje pristupnih protupožarnih puteva za vatrogasce – kazao je Petković.

  Za sam kraj vijećnik Travčić ukazao je na probleme neadekvatnih dječjih igrališta, lošeg stanja šibenskih kupališta Jadrije, Banja i Rezališta te se upitao može li sve biti bolje?

  Inače, 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika započela je minutom šutnje u kojoj su se prisjetili 15. obljetnice velike kornatske tragedije.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U Jezerima pokradena elektronika s broda, a lopovima...

  Tijekom vikenda policiji su, od značajnijih sigurnosnih događaja, prijavljene tri krađe i oštećenja tuđe svari. U Jezerima je netko, u razdoblju od 17. do 27....

  U Drnišu 27-godišnjak u subotu kamenom razbio vrata...

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 27-godišnjak u večernjim satima u Drnišu kamenom razbio ulazna vrata trgovine prehrambenih proizvoda, čime je počinjena materijalna...

  U Šibeniku policija zatekla dilera (26) s vrećicom...

  U Policijskoj postaji Šibenik je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom osumnjičenim za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. U Šibeniku su, 29. veljače oko 22 sata,...

  Kako živjeti s kroničnom malignom bolešću poslušajte verčeras...

  Javnozdravstvena tribina 'Živjeti s kroničnom/malignom bolešću' u organizaciji Lige protiv raka Šibensko-kninske županije bit će održana danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj...

  NAJNOVIJE

  U Jezerima pokradena elektronika s broda, a lopovima su lake mete i nezaključani auti

  Tijekom vikenda policiji su, od značajnijih sigurnosnih događaja, prijavljene tri krađe i oštećenja tuđe svari. U Jezerima je netko, u razdoblju od 17. do 27....

  U Drnišu 27-godišnjak u subotu kamenom razbio vrata trgovine

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 27-godišnjak u večernjim satima u Drnišu kamenom razbio ulazna vrata trgovine prehrambenih proizvoda, čime je počinjena materijalna...

  U Šibeniku policija zatekla dilera (26) s vrećicom marihuane

  U Policijskoj postaji Šibenik je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom osumnjičenim za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. U Šibeniku su, 29. veljače oko 22 sata,...

  Kako živjeti s kroničnom malignom bolešću poslušajte verčeras u šibenskoj gradskoj Knjižnici

  Javnozdravstvena tribina 'Živjeti s kroničnom/malignom bolešću' u organizaciji Lige protiv raka Šibensko-kninske županije bit će održana danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj...