Više

  Oporba odluku ocijenila lošom i nefunkcionalnom

  Nova odluka o smeću: Niti jednom kućanstvu nema pojeftinjenja, a ostali će morati dokazivati to pravo

   

  Polufunkcionalni sustav prikupljanja otpada, kojem ‘klipove pod noge’ dodatno ubacuju neodgovorni građani, od danas ima novu, odnosno izmijenjenu, Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Šibenika. Uz kritike oporbenih vijećnika, tu je Odluku podržala većina vijećnika, odnosno 10 od prisutnih 18, u Vijeću koje inače broji 21 vijećnika. Uzgred rečeno, Odluka je prihvaćena s novim amandmanima predlagatelja, koji nisu bili dio javnog savjetovanja, a nisu ih ni vijećnici dobili sa materijalima za sjednicu, nego im ih je pročitao tajnik, kazavši da se predlažu kako bi već od srpnja nekim korisnicima mogli biti umanjeni računi za smeće..

  Već na početku rasprave Tonči Restović je najavio kako SDP-ovi vijećnici Odluku neće podržati.

  – Kada sam bio pomoćnik u ministarstvu 2013. godine taj Zakon o otpadu je izgledao k’o svemirski brod za stvari koje smo mi tada imali u Hrvatskoj. Prošlo je deset godina i mi sada još uvijek imamo probleme oko provođenja stvari iz tog zakona, uz sve njegove izmjene i dopune i podzakonske akte. Meni to potpuno nije jasno. Ova izmjena je u svakom slučaju poboljšanje onoga što smo imali, ali i dalje je nikakva i jako loša – rekao je Restović i dodao kako SDP neće glasati za takvu odluku jer se mogla donijeti puno bolja.

  Ivan Slavica iz Nove ljevice pitao je što je gradska vlast napravila kako bi educirala građane o odvajanju otpada i da se ne dogodi da 2498 kućanstava nije uopće aktiviralo kartice za otpad.

  – Samim ukidanjem kartica za podzemne kontejnere bacili ste u vjetar 200 tisuća eura. Stojite li i dalje kod svoje izjave da se građani Šibenika po pitanju odvajanja otpada voze u Mercedesu i da to trebaju platiti? Grad Šibenik je od 2019. do 2022. godine platio Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša 284 tisuće eura zbog neuspjeha u odvojenom odlaganju i prikupljanju komunalnog otpada – podsjetio je Slavica.

  – Odluku je ovo vijeće donijelo 19. prosinca prošle godine i na taj način proizvelo veliko nezadovoljstvo povećanjem cijena usluge, a posebno su bili nezadovoljni mali iznajmljivači i mikro poduzetnici koji su svrstani u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo. Tako su imali jednaki tretman kao i srednje veliki i veliki poduzetnici. Osobno me veseli što je nezadovoljstvo građana, evidentno, prisililo gradsku vlast da promijeni ovu odluku, da intervenira u nju, ma koliko ta promjena koju pred sobom imamo bila manjkava i nespretna – ustvrdio je Kovač.

  Istaknuo je kako se izmjenama propisuje da će davatelj usluge odobriti umanjenje cijene onom korisniku koji je nekućanstvo za mjesečno razdoblje u kojem je predao do 240 litara miješanog komunalnog otpada pa postavlja pitanje tko će i kako nadzirati tu količinu na zajedničkim spremnicima na kojima nisu u funkciji kartice? Isto je pitanje i za iznajmljivače, s mjesečnim limitom za popust od 720 litara miješanog komunalnog otpada, na takvim zajedničkim spremnicima bez kartice. Po Kovaču u tim slučajevima odluka o pravu na umanjenje cijene paušala gubi smisao.

  Kovač je imao primjedbu i na korištenje riječi ‘privremeno’ u odluci bez ikakvih odrednica trajanja te ‘privremenosti’, što pravna logika nikako ne poznaje.

  – I dok se kategorijama koji nisu kućanstvo otvara mogućnost, ma kako ona bila nespretno sročena, ostvarenja prava na umanjenje cijene usluge, kod korisnika u kategoriji kućanstva nema te ‘mrkve’. Po odluci za njih postoji samo ‘batina’, odnosno čitav niz zapriječenih novčanih kazni za korisnike. Kako će to izgledati u stvarnom životu možemo samo zamišljati. Svi stanari zgrade trebali bi biti kažnjeni ako samo jedan baci svoje smeće pokraj kontejnera. Mi stanari bi, dakle, trebali plaćati stražara koji bi 24 sata nadzirao tko šta i gdje baca – zaključio je Kovač uz napomenu kako odluka traži krajnju promišljenost i tehničku pripremu kako bi bila provediva u realnom životu.

  Dodao je i da je Bikarac tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada Šibenika te da je njihovo radikalno poskupljenje odlaganja otpada bio temeljni razlog povećanja cijena usluga Zelenog grada.

  – Gradsko vijeće je izabralo članove Nadzornog odbora te tvrtke. Postavlja se pitanje je li gradska vlast mogla utjecati da poskupljenje usluge Bikarca bude izraženo u nižim postotcima, što bi onda impliciralo i niže cijene skupljanja komunalnog otpada – mišljenja je Mario Kovač.

  Pročelnik komunalnog odjela Ante Nakić, koji je najavio da mu je ovo zadnji radni dan na tome mjestu, ponovio je, kao i tijekom javnog savjetovanja, da se izmjena odluke radila samo za kategoriju nekućanstva, jer je politička odluka Grada da cijena minimalne javne usluge za kućanstva ima dovoljan socijalni karakter.

  – Usporedbom s drugima utvrdili smo da s te 53 kune, odnosno 7 eura fiksnog dijela, imamo najnižu cijenu. Smatrali smo da bi uvođenje kriterija za umanjenje te cijene dovelo do promjene, odnosno sukladno kriterijima kojima bismo umanjili osnovna cijena bi se svima morala za određeni iznos podignuti. U kategoriji nekućanstva imali smo nešto više od 600 korisnika koji su ranijom odlukom ‘nastradali’ i ovom odlukom će velika većina, uz sve iznajmljivače, biti obuhvaćena. Pojavi li se opet neka nelogičnost, nije tragedija da idemo i u treću korekciju odluke – objasnio je Nakić, priznavši da ima još dijelova grada sa zajedničkim spremnicima za koje je Tržišna inspekcija utvrdila da obračun nije pravedan i treba se mijenjati.

  Ivan Rajić, vijećnik SDP-a ponovio je kako će Odluka, kako je napisana, biti teško provediva, jer će svatko morati dokazivati Zelenom gradu da je u određenom razdoblju obavio zbrinjavanje pojedinih vrsta otpada.

  – Vi gospodo iz Zelenog grada imate evidenciju za glomazni otpad jer ga prikupljate na poziv korisnika. Što se tiče reciklabilnog otpada to će biti jako teško. Mnogi ljudi neće moći u realnom vremenu prikupiti dokaze koje tražite ovom odlukom i doći će do problema. Ne znam jeste li toga svjesni, ali vrijeme će vam pokazati. Nakon donošenja stare odluke pročelnik Nakić je smjenjen, ali ne znam tko će nakon ove odluke biti sljedeći na redu – kazao je Rajić.

  Pročelnik Nakić nije razumio ili nije htio razumjeti primjedbu pa je opet pojašnjavao kako Zeleni grad ima evidenciju predanog miješanog komunalnog otpada skeniranjem kanti, međutim nije objasnio postupak dokazivanja odvojene predaje ostalih vrsta otpada. Dodao je da nije smijenjen, nego je otvorio privatnu tvrtku i samovoljno od sutra odlazi iz gradske uprave.

  Na traženje pojašnjenja za obvezu dostavljanja dokaza o predanom korisnom i glomaznom otpadu, Nenadu Samardžiji iz HDS-a, odgovoreno je kako će tu obavezu imati samo oni u kategoriji nekućanstva koji će ostvarivati pravo na umanjenje paušala.

  Ivan Rajić podsjetio je na kraju i da je Bikarac svoje uredske prostore premjestio na ljepšu lokaciju u Ražinama, u prostore u najmu, što također moraju platiti građani.

  – A nije baš da nisu imali prostore u Čistoći. O tomu ne govorimo, a i to je bitno u okviru cjelokupnih promjena. Što su u Bikarcu učinili da proizvedu korisnu sirovinu i tako amortiziraju poskupljenje – pitao je Rajić.

  Na tom istupu zahvalio mu je Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada, zadovoljan što netko razumije problematiku. Zatražio je da se istraži kome je vijećnik Travčić pokazao pisanu poruku ‘prošetaj u miru’ te da se izvijesti Policijsku upravu kome je ta prijetnja upućena.

  Tomislav Travčić pojasnio je da nije bila riječ o prijetnji, nego o izazovu Ljubičiću da izađe za govornicu i objasni kako se radi u njegovoj firmi.

  – Ništa drugo nisam mislio, nego da izađete na govornicu i odgovarate kao direktor – rekao je Travčić.

  Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća podsjetio je da vijećnici uživaju i određena prava imuniteta za izgovoreno na sjednicama pa će u skladu s tim i postupati.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U Šibeniku će ovo ljeto biti održano prvo...

  Rijetko koji je umjetnik ostavio trag na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni kakav je ostavio Arsen Dedić i baš će se zato, u spomen...

  Jedinstvena gastro manifestacija u Kistanjama -‘Buša na pjatu’

  U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se...

  Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka...

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...

  NAJNOVIJE

  U Šibeniku će ovo ljeto biti održano prvo izdanje glazbenog projekta ‘Arsen, Čovjek kao ja’

  Rijetko koji je umjetnik ostavio trag na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni kakav je ostavio Arsen Dedić i baš će se zato, u spomen...

  Jedinstvena gastro manifestacija u Kistanjama -‘Buša na pjatu’

  U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se...

  Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka države u kickboxingu, Duje Bačelić viceprvak

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...