U Muzeju grada Šibenika

Na 450. godišnjicu ne propustite predavanje o bitci kod Lepanta

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kustos Bruno Brakus održati će predavanje povodom 450. obljetnice Bitke kod Lepanta u četvrtak, 7. listopada s početkom u 19 sati u atriju Muzeja grada Šibenika i to na samu godišnjicu bitke.

Najveća bitka galija u povijesti i jedna od najvećih pomorskih bitaka uopće, Bitka kod Lepanta  bila je sraz flote Osmanskog Carstva i Svete lige – saveza kršćanskih država čiji su glavni članovi bili Mletačka Republika, Papinska Država i Španjolsko Carstvo. U bitci je sudjelovalo ukupno preko 400 galija uz mnogobrojne druge brodove i preko šezdeset tisuća mornara, veslača i vojnika. U sastavu mletačkog kontingenta borilo se i sedam galija s istočne obale Jadrana: iz Cresa, Krka, Raba, Šibenika, Trogira, Hvara i Kotora. Lepantska bitka ušla je u kolektivni imaginarnij ljudi iz Dalmacije i stoga jer su većina veslača s mletačkih galija bili upravo Dalmatinci.

Pobjeda Svete lige u Bitci kod Lepanta označila je simboličan kraj osmanske nadmoći na Mediteranu. Simboličan jer se osmanska flote barem brojčano oporavila već sljedeće godine, no zbog brojnih razloga više nije predstavljala toliko akutnu prijetnju kršćanskim državama na Mediteranu. Ujedno Bitka kod Lepanta je posljednja velika pomorska bitka u kojoj su galije bile glavni tip broda.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.