Više

  Ulaganje od 80 milijuna eura

  Impol grupa širi ljevačke kapacitete u Šibeniku: Već ugovorili nabavu nove peći

   

  Impol grupa planira u svojoj šibenskoj tvornici graditi novu, suvremenu ljevaonicu kapaciteta 200.000 tona aluminijskih blokova godišnje. Za taj projekt upravo je u tijeku javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš što je preduvjet za izdavanje građevinske dozvole, a javno izlaganje održat će se u šibenskom Trokutu 17. studenoga u 11 sati. Impol Grupa već je s dobavljačima ugovorila kupnju prve peći za taljenje i stroja za lijevanje aluminija. Paralelno s izgradnjom novih ljevaoničkih kapaciteta Impol-TLM-a gasit će i zastarjeli pogon ljevaonice.

  Impol grupa ima ljevaonice na sva tri mjesta na kojima obavlja proizvodnju – Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj – jer je to od ključne važnosti za pretapanje vlastitog povratnog otpada, osiguravajući odgovarajuću fleksibilnost i veću dodanu vrijednost. Iz tog je razloga Upravni odbor odobrio prijedlog za proširenje kapaciteta lijevanja Impol-TLM-a. Istodobno, nova ljevaonica također bi poboljšala kvalitetu proizvoda, povećala energetsku učinkovitost, smanjila ovisnost o vanjskim dobavljačima i istovremeno smanjila negativne utjecaje na okoliš.

  O projektu, koji Impol grupa želi uvrstiti u strateške projekte za Republiku Hrvatsku, vrijednom oko 80 milijuna eura za Šibenski portal govori investicijski koordinator Jure Čretnik, ujedno i direktor Impol LLT-a.

  Koji su trenutni kapaciteti ljevaonice u Šibeniku i kakvi će biti nakon završetka projekta?

  Trenutno se u Impol-TLM može izliti do 35.000 tona  godišnje s postojećom opremom. U Šibenik godišnje obradimo i 55.000 tona blokova, koju proizvodimo u ljevaonici u Slovenskoj Bistrici. Međutim, sve potrebe procesa ne možemo pokriti iz vlastitih sredstava, koje trenutno iznose 150.000 tona blokova, što je dovoljno za cca 120.000 tona valjanih proizvoda godišnje. Konačni kapacitet toplog valjaka, najvažnijeg stroja u Impol-TLM-u, procjenjuje se na 160.000 tona godišnjeg kapaciteta. Da bi smo ostvarili proizvodnju na toj razini, morali bismo proizvoditi 200.000 tona blokova godišnje. Stoga smo osmislili projekt izgradnje nove ljevaonice, koja bi trebala imati kapacitet od 200.000 tona godišnje nakon završetka sve četiri faze.

  Zašto ste se odlučili razdijeliti projekt na četiri faze?

  Glavni razlog fazne podjele je, naravno, kontrola troškova, jer govorimo o visokoj vrijednosti ulaganja. Stoga smo i fleksibilniji jer faze nisu međuovisne i nastavak projekta možemo prilagoditi trenutnim potrebama Impol grupe.

  Što obuhvaćaju pojedine faze?

  Otprilike, svaka od faza predstavlja jednu liniju za lijevanja i taljenje. Treba istaknuti da je u prvoj fazi potrebno pripremiti veći dio infrastrukture, koja uključuje dio skladišta ulazne sirovine, dio hale ljevaonice, spremnik rashladnog sustava s vodotornjem, zaseban odjel s uredima, svlačionicama i radionicama, postrojenja za pročišćavanje ispušnih plinova i tehnološki otpad vode, parkirališta za kamione i automobile i novi teretni ulaz s vagom. U sklopu prve faze planira se izgradnja rashladnih sustava koji će pokriti potrebe cjelokupne proizvodnje Impol – TLM, odnosno i valjaonice. To će u potpunosti prijeći s djelomično otvorenog na zatvoreni sustav hlađenja.

  U preostalim fazama, ljevaonicu i skladište ulazne sirovine nadogradit ćemo samo na infrastrukturnoj razini. Također ćemo modularno nadograditi uređaje za pročišćavanje ispušnih plinova i tehnološke sustave za hlađenje vodom.

  Jeste li već odabrali opremu za prvu fazu?

  Oprema je odabrana, a već su sklopljeni ugovori s dobavljačima ljevačke opreme. Instalirat će se višekomorna peć za taljenje dobavljača Hertwich s dnevnim kapacitetom taljenja od 200 t, što znači neto godišnji kapacitet jedne linije cca 55.000 t. To je ista tehnologija peći koju koristimo u ljevaonici u Slovenskoj Bistrici, s tom razlikom što je znatno veća. Hertwich će također biti dobavljač peći za lijevanje kapaciteta 50 t. Stroj za lijevanje sa svom pratećom opremom isporučit će Hycast, Hydroova podružnica. Oba dobavljača imaju dobre reference, a istodobno njihova oprema spada u sam vrh svjetske tehnologije, što je za nas u ovoj fazi presudno. Linija će biti namijenjena lijevanju bramova serije 1000, 3000, 5000 i 8000 u kvaliteti folije gdje se traži besprijekorna kvaliteta.

  Trenutno dobavljači već aktivno rade na inženjeringu opreme. Dovršen je plan ugradnja opreme u prostor, a do kraja kolovoza bit će izrađena tehnička dokumentacija za potrebe građevinskih radova. Cjelokupni inženjering, uključujući građevinske radove i instalacije, koje pripremamo u Slovenskoj Bistrici, bit će završen do kraja ove godine.

  Jeste li već donijeli odluku u vezi s kupnjom opreme u drugoj fazi?

  U prvoj fazi, zbog zahtjeva za kvalitetom, odlučili smo se za peć za taljenje s više komora. Kao rezultat, izgubili smo fleksibilnost linije. U drugoj fazi željeli bismo upravo ovo, pa će po svoj prilici biti postavljene dvije jednokomorne peći za taljenje, linija će prema tome biti namijenjena proizvodnji manje zahtjevnih proizvoda ili proizvoda koji su manje osjetljivi na zahtjeve kvalitete. Stroj za lijevanje i pomoćna oprema vjerojatno će biti isti kao u prvoj fazi. Odluka još nije konačna i donijet će se na temelju potreba Impol grupe.

  U fazi 2 planiramo i nabavku nove pile za rezanje blokova, dok ćemo do tada koristiti postojeću koja se nalazi u staroj ljevaonici. Očekuje se da će druga faza uslijediti odmah nakon završetka prve. S početkom faze 2, također se planira zaustaviti stara ljevaonica koja je tehnološki zastarjela i troši energiju.

  Kada će biti završena prva faza projekta?

  Plan je bio započeti probno lijevanje već krajem 2021. godine, ali zbog sporih administrativnih postupaka taj se rok odgađa. Trenutno intenzivno radimo na tome da naš projekt bude odobren kao strateški projekt za Republiku Hrvatsku jer bi to ubrzalo pokretanje postupaka, istovremeno izbjegavajući izradu novog prostornog plana koji bi usporio projekt za najmanje godinu dana. Još trebamo dobiti potvrđenu pozitivnu procjenu utjecaja na okoliš, građevinsku dozvolu i konačno novu okolišnu dozvolu, koja mora obuhvaćati cjelokupnu proizvodnju Impol-TLM-a, koja se očekuje da će biti završena u studenom. Javna rasprava za dionike zakazana je za 17. studenog, nakon čega će uslijediti ishođenje građevinske i okolišne dozvole.

  Kako upravljate rizicima nedefiniranosti započinjanja projekta?

  Zbog svih neizvjesnosti, sklopili smo ugovore s dobavljačima opreme na način da smo samo dužni platiti inženjering, dok od ostatka ugovora možemo odustati ako ne dobijemo potrebne dozvole. Ne vjerujemo u ovo drugo, ali prebacili smo i svoje financijske obveze. Također je dogovoreno da će proizvodnja opreme započeti tek kad se dobiju potrebne dozvole. Na taj način omogućava nam se inženjering u trenutku dobivanja dozvola, čime dobivamo na vremenu. Istovremeno nam dobavljači nude potrebnu podršku u pripremi dokumentacije za potrebe ishođenja građevinske i okolišne dozvole.

  Koliko je ukupna vrijednost investicije?

  Ukupna investicija procjenjuje se na oko 80 milijuna eura, od čega se očekuje da će prva faza iznositi 24 milijuna eura. Do sada je samo prvu fazu potvrdio Upravni odbor, dinamika daljnjih faza projekta ovisit će o poslovanju i potrebama Impol grupe.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Funcuti slavili kod županijskih rivala za učvršćenje četvrte...

  Deveto, posljednje kolo drugog ranga hrvatskog futsala donijelo nam je županijski derbi, sraz Jezera i Šibenika 1983. Susret odigran pred punim tribinama dvorane u...

  Vlatko Vulinović osvojio broncu na PH u preciznom...

  Veliki uspjeh ostvario je član Boćarskog kluba Šibenik 2020 Vlatko Vulinović na Prvenstvu Hrvatske u preciznom izbijanju čija je završnica održana u Rijeci. Osvojio...

  Perković i CB Kula ne posustaju

  Perković i CB Kula ne posustaju. Upisali su i osme pobjede u nizu i sa stopostotnim učinkom drže vrh Županijske malonogometne lige. Njihov skorašnji...

  Barcelona odnijela bodove iz Crnice na oproštaju Sunčanih...

  Vaterpolisti Solarisa porazom su se oprostili od Europe. U šestom kolu grupe A LEN Euro Cupa Barcelona, koja je već ranije osigurala prvo mjesto,...

  NAJNOVIJE

  Funcuti slavili kod županijskih rivala za učvršćenje četvrte pozicije

  Deveto, posljednje kolo drugog ranga hrvatskog futsala donijelo nam je županijski derbi, sraz Jezera i Šibenika 1983. Susret odigran pred punim tribinama dvorane u...

  Vlatko Vulinović osvojio broncu na PH u preciznom izbijanju

  Veliki uspjeh ostvario je član Boćarskog kluba Šibenik 2020 Vlatko Vulinović na Prvenstvu Hrvatske u preciznom izbijanju čija je završnica održana u Rijeci. Osvojio...

  Perković i CB Kula ne posustaju

  Perković i CB Kula ne posustaju. Upisali su i osme pobjede u nizu i sa stopostotnim učinkom drže vrh Županijske malonogometne lige. Njihov skorašnji...

  Barcelona odnijela bodove iz Crnice na oproštaju Sunčanih od Europe

  Vaterpolisti Solarisa porazom su se oprostili od Europe. U šestom kolu grupe A LEN Euro Cupa Barcelona, koja je već ranije osigurala prvo mjesto,...