Počelo suđenje

Hrvatska elita odvjetnika u Šibeniku brani četvorku optuženu za izvlačenje milijuna iz TLM-a

FOTO Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Suđenje dugogodišnjem direktoru i članu uprave TLM-a prvooptuženom Tončiju Kandidu, predstavniku vlasnika TLM-a drugooptuženom Andrašu Brodnjaku te suvlasnicima i članovima uprave trećeoptuženom Loranu i četvrtooptuženom Marku Pejčinoskom, počelo je danas u Šibeniku. Njih se tereti da su zajednički i dogovorno, plaćanjem fiktivnih intelektualnih usluga prema vlasnički povezanim tvrtkama sa sjedištem u Beču i Bratislavi međusobnim kompenzacijama, odnosno isporukama robe, od prosinca 2012. do kraja rujna 2014. godine, oštetili TLM Aluminium za 13,2 milijuna kuna.

– Naglasio bi da je od onog što je počelo prije pet godina, uz pompozna hapšenja kad je našim klijentima stavljeno na teret da su otuđili 170 milijuna kuna i pet kaznenih djela, sad kad je istraga završena i kad je počela glavna rasprava ostalo samo jedno kazneno djelo koje im se stavlja na teret i 13 milijuna kuna. Toliko o efikasnosti istrage i dokazima koji su prikupljeni u toj fazi. Sad obrana ima pravo, po načelu ravnopravnosti dostavljati svoje dokaze i pobijati teze Državnog odvjetništva koje su po meni apsolutno neodržive – kazao je Krešimir Škarica, odvjetnik prvooptuženog nakon današnjeg ročišta te dodao kako obranu temelje na tome da nije bilo protupravnosti niti djela niti svijesti i na tome da su sva četvorica optuženika samo pomogli TLM-u što će dokazati i bilance i sva ona izvješća koja će tijekom suđenja dostaviti u spisu.

Arhiva

Anto Nobilo, odvjetnik drugooptuženog Andraša Brodnjaka kazao je kako su sve usluge koje  su plaćene od strane TLM-a plaćene na osnovu valjanog ugovora na čemu će temeljiti i obranu.

– Također, sve usluge su obavljene na osnovi valjano obavljenog posla i posla koji je s vlasnicima obavljen u korist TLM-a gdje je TLM smanjio dugovanje, povećao temeljni kapital, a temeljem posredničkog ugovora o vođenju poslova imali su pravo na isplate koje su izvršili. Dakle, nije se radilo o kaznenom djelu, o izvlačenju novca iz TLM-a već o urednom redovnom poslovanju – kazao je.

Na današnjem ročištu ispitana su tri svjedoka optužbe koji su, prema riječima odvjetnika trećeoptuženog Lorana Pejčinoskog Čede Prodanovića, za obranu nebitni jer čekaju druge svjedoke koje kao obrana nisu imali pravo ispitati tijekom istrage Državnog odvjetništva.

– Danas se radilo o tri svjedoka optužbe, a kada se oni izredaju dolaze svjedoci obrane. Mislim da će ključni biti nalaz vještaka i sutrašnja dva svjedoka, a posebno je važno naglasiti da su oni davali iskaze pred Državnim odvjetništvom kada ih mi kao obrana još nismo imali pravo ispitati – dodao je Škarica.

Podsjetimo, prema tekstu optužnice ŽDO-a, nakon što je okrivljeni Loran Pejčinoski u ime holdinga ispostavio prvom društvu račun na iznos od 1.200.000 eura, koji je izdan za uslugu upravljačke naknade, management fee za 2012. godinu prema ugovoru o upravljanju od 13. kolovoza 2012., radi potrebe saniranja, restrukturiranja, rješavanja problema struje i novog pozicioniranja na tržištu, kojem nije priložena dokumentacija o konkretno obavljenim poslovima, jer poslovi po tom ugovoru za društvo nisu ni obavljeni, dali su nalog za plaćanje tog računa u navedenom iznosu, koji je zatvoren temeljnicom od 10. lipnja 2013.

Nakon što je povezano društvo 2. travnja 2013. dostavilo i račun na iznos od 550.000 eura, na ime upravljačke naknade za navodno izvršene usluge iz programa restrukturiranja i saniranja prvog društva pozivom na isti ugovor za 2012. godine, također bez priložene specifikacije izvršenih usluga i dokumentacije, naložili su plaćanje navedenog računa koji je zatvoren temeljnicom od 30. lipnja 2013.

Takvim je postupanjem društvu stvorena obveza u ukupnom iznosu od 1.750.000 eura, a plaćanje je obavljeno prema povezanom društvu, provedenim kompenzacijama međusobnih obveza i potraživanja s kojima su navedene fiktivne usluge plaćene povezanom društvu, čime je prvo društvo oštećeno za iznos od 13.214.960,35 kuna.

(M. Šimat, M. Marotti)

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.