Tekući smaragd ili Liquid emerald naziv je novog autohtonog koktela kojeg su osmislili učenici Turističke škole u Šibeniku u sklopu dugogodišnjeg projekta ‘Umijeće posluživanja – Konobari kao zvijezde’ u suradnji s Javnom ustanovom ‘Nacionalni park Krka’, a kojeg su prigodno prezentirali danas na Carskom vidikovcu na Skradinskom buku u NP ‘Krka’.
Riječ je o posebnom koktelu čiji su sastojci s područja šireg lokaliteta toka rijeke Krke te mu je osnova šibenska Travarica, a od ostalih sastojaka izdvajaju se još i Monin od jasmina te prirodno iscijeđeni sokovi od limuna i travarice.
– U zadnja dva tjedna smo dosta vježbali i uvijek je tu bilo nekih izmjena – malo više Monina pa malo manje. Ovisi sve po ukusu, a na kraju smo došli do toga da ako stavimo manje Monina da se više osjeti gorčina i nije toliko sladak te se može piti kroz cijeli dan jer nije puno jak – opisiva nam pripremu koktela učenica 3. razreda Tonka Kardov.
Uvodnu riječ imala je Nela Slavica, ravnateljica NP Krka te iskazala oduševljenje prema projektu koji je uspješno realiziran.
– NP Krka veličanstveno je djelo prirode čiju osobitost čini tisućljetni suživot čovjeka i prirode i to uz osnovnu misiju zaštite prirode Javna ustanova NP K ka veliki trud ulaže u edukaciju stoga nam je bila izuzeta čast surađivati na ovom projektu. Mi smo izrazito ponosni i sretni što smo dobili poziv da uopćen sudjelujemo u ovom projektu kojeg su osmislili mladi i motivirani i inovativni ljudi kojima želimo sve najbolje u životu i da samo nastave biti upravo ovakvi kakvi su i danas – kazala je Slavica.
Jedno od obilježja Skradinskog buka su i mlinici pa su stoga učenici sa svojom mentoricom Alisom Alijom Mazalin, za znatiželjne i gladne goste pripremili raznovrsna jela od palente kao što je – pečena palenta s aromatiziranim Ricotta sirom i hrskavom pancetom. Kolačiće od palente aromatizirani začinskim biljem i čili papričicom. Palentu kuhana u temeljcu od povrća s tapenadom od maslina, slanim inćunom te aromatiziranom pečenom koktel rajčicom. Kuglof od palente, badema s aromom gorkog badema
Također, jedna od temeljnih ideja ovog projekta je upravo taj da se koktel ‘Tekući smaragd’ uvrsti na popis autohtonih suvenira koji bi svi posjetitelji mogli kupiti i to u odgovarajućoj staklenoj ambalaži te tako doma ponijeti originalnu uspomenu koja bi ih podsjećala na smaragdnu boju rijeke Krke.
– Svrha današnjeg projekta Turističko ugostiteljske škole u suradnji s NP Krka je nastavak projekta ‘Konobari kao zvijezde’ koji već godinama njegujemo u školi jer se želimo držati starog postulata ‘Samo gospoda množe posluživati gospodu’. Tako smo omogućili učenicima izlazak na teren kako bi brusili svoje vještine, a ovaj put sa jednim plemenitim zadatkom, a to je da na neki način se odužimo NP Krka za dugogodišnju podršku jer smo konstantno bili sa njihove strane motivirani za sudjelovanje u radionicama, ali isto tako su nam davali financijsku donaciju za odlazak učenika na natjecanje – kazala je Senka Dodig, ravnateljica Turističko ugostiteljske škole.