‘Komiža’ samostalno doplovila u Šibenik: ‘Udar tramuntane u samo 30 sekundi ga je bacio prema dnu vale’

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Katamaran ‘Komiža’, koji se jutros nasukao u uvali Muna na Žirju, unatoč zabrani samostalne plovidbe, vlastitim je pogonom, u pratnji broda ‘Šibenik’ Lučke kapetanije, doplovio do Remontnog brodogradilišta u Šibeniku. Slijedi podvodno snimanje trupa broda i utvrđivanje, eventualne štete.

– Najvažnije od svega nam je što nitko u ovoj nesreći nije ozlijeđen. Prilikom isplovljavanja fortunal tramuntane, koja puše izravno u usta vale zahvatio je brod. U Samo 30 sekundi katamaran je odbačen prema dnu vale i kapetan je manevrima pokušao izvući brod, ali riječ je o laganom brodu koji se na vjetru ponaša poput jedra pa ga je vjetar samo naslonio uz obalu. Na sreću tamo su uglavnom kamene ploče i nema podvodnih sika tako da nije došlo do probijanja trupa i većih oštećenja – opisao nam je jutrošnju situaciju Igor Lučić, voditelj sigurnosti tvrtke Catamaran Line, koji je odmah po dojavi kapetana o nasukavanju stigao u Šibenik.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Sada brod mora proći sve procedure koje zahtijeva Registar brodova pa se tako čeka ovlašteni snimatelj koji bi trebao odraditi podvodno snimanje trupa broda.

– Vjerujem da neće biti nikakvih dodatnih problema i kako će se ‘Komiža’ već sutra vratiti na svoju redovitu liniju. Šteta je minimalna i zahvaljujući reakcijama zpovjednika koji je, kada je vidio da manevrima ne može protiv vjetra, isključio porivne uređaje u nulu, što znači da se propele nisu vrtile i time su izbjegnuta oštećenja pogonskih dijelova broda. Sada ostaje utvrditi postoje li oštećenja kormila i trupa od dosjedanja broda na morsko dno – kaže Lučić.

Dokaz da je s brodom sve u redu jest i činjenica što je do Šibenika samostalno doplovio jer, kaže Lučić, da je bila riječ o bilo kakvom ozbiljnom kvaru ili oštećenju brod bi još bio u Žirju čekajući tegalj.

Havarija na Žirju: ‘Kapetan isključio komande da izbjegne veću štetu, šaljemo zamjenski brod’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.