Više

  Burić prepustio Batižele Zekanoviću

  U sjeni Zekanovićeve prve i zadnje sjednice konstituiran šibenski parlament

   

  Konstituirajuća sjednica gradskog vijeća Šibenika protekla je u protokolarnom dijelu očekivano mirno do trenutka kada je novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Dragan Zlatović predložio dopunu dnevnog reda.

  Znakovita je već bila podrška njegovom izboru sa samo 12 glasova za, odnosno 10 HDZ-ovih ruku i dvije ruke Hrvatskih suverenista, Hrvoja Zekanovića i Nenada Renje. Već je prvi potpredsjednik Dario Kulušić iz HDZ-a izglasan sa 16 ruku, a drugi potpredsjednik, SDP-ov Tonči Restović, jednoglasno.

  Zlatović je pozvao Hrvoja Zekanovića u funkciji izvjestitelja koji je u ime trećine vijećnika obrazložio dopunu dnevnog reda točkom o donošenju odluke o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za utvrđivanje iskaza interesa za realizaciju razvojnog i investicijskog projekta Batižele . ‘Novi Šibenik, korak u budućnost’.

  – Suverenisti su podržavali sve što je bilo konstruktivno, a tako ćemo raditi i u ovom sazivu – osjetio je Zekanović potrebu pojasniti svoju podršku HDZ-u, ali i odmah dometnuti kako mu je konstituirajuća, prva i zadnja sjednica Gradskog vijeća jer će svoj mandat staviti u mirovanje.

  Kazao je i kako mu je drago što je gradonačelnik Burić shvatio potrebu da se žurno krene u raspisivanje međunarodnog natječaja za Batižele.

  – U ovom je projektu u zadnjih nekoliko godina napravljen ogroman progres. Ovaj poziv nije formalan, nego stvaran da zajedno podržimo ovaj projekt za novi Šibenik. Ne bude li interesa za četiri mjeseca znat ćemo da moramo nešto mijenjati. Poziv će biti otvoren od 1. kolovoza do 27. listopada – kazao je Zekanović o odluci ispisanoj na nepune četiri stranice.

  Uslijedile su salve negodovanja vijećnika iz oporbe, uglavnom na činjenicu da se na konstituirajućoj sjednici, navrat-nanos, donosi operativna odluka za projekt na kojem se radilo i tijekom cijelog prošlog mandata i s kojom su vijećnici upoznati tek tijekom sjednice.

  – U ime Nezavisne liste Stipe Petrine negodujem da nas se ovom svečanom trenutku na ovakav način dovelo pred gotov čin. Gospodine Zekanoviću nije red da vi veličate i preuzimate zasluge za taj projekt. Nije u redu da zloupotrebljavate govornicu u ovom svečanom trenutku. Očito su na snazi neki novi tokovi koji će se na ovom Vijeću događati – negodovao je Rikard Marenzi.

  Zekanović mu je replicirao kako netko politizira, netko ima satelite, a netko radi na projektu te kako projekt Batižele ne može čekati još mjesec dana.

  Tonči Restović iz SDP-a također je iznio mišljenje kako je neprimjereno da se takva odluka vijećnicima servira u 5 do 12.

  – Ako će ovo biti praksa rada Gradskog vijeća, onda je sve što ste govorili mrtvo slovo na papiru – poručio je Restović.

  Zekanović mu je imao potrebu održati lekciju kao iskusniji kolega.

  – Vidi se da ste nov u Gradskom vijeću. Ovo se zove Poslovnik Gradskog vijeća i ima članak 6. Ovo je Biblija, Sveto pismo. Po tom članku jedna trećina vijećnika u bilo kojem trenutku može dopuniti dnevni red. Ovo je ideja o kojoj ste svi govorili u kampanji i sada je došla na dnevni red – kazao je Zekanović.

  Gradonačelnik Burić ponovno je iznio cijelu kronoologiju problema prostora TEF-a i Projekta Batižele.

  – Javni poziv za iskaz interesa bio je spreman i u prošlom sazivu i sve je unaprijed pripremljeno. Naš razgovor sa Zekanovićem se vodio isključivo oko projekata. Ovo je neobvezujući iskaz interesa koji će samo titrati tržište Vidjet ćemo kako tržište diše. Ne bude li interesa, onda ono što smo mi do sada usvojili nije dobro – poručio je Burić.

  I vijećnik Domovinskog pokreta Mario Kovač reagirao je zbog nametanja te odluke na konstituirajućoj sjednici.

  – Neugodno sam iznenađen ovim potezom i dopunom dnevnog reda. Ako će to biti modus operandi, onda ćemo teško do konsenzusa. Dovođenje pred svršen čin nije dobro. Koji je bio problem da nam se ovaj dokument dostavi dan-dva ranije? Nisam u stanju u pet minuta procijeniti kvalitetu ovog dokumenta. Dajmo vijećnicima vremena – apelirao je Kovač.

  Uskočio je i predsjednik Zlatović pojasnivši kako je Gradsko vijeće konstituirano tek izborom predsjednika i tek tada se tehnički može dopuniti dnevni red pa nije bilo moguće ranije dostaviti materijale vijećnicima. Napomenuo je i kako to neće biti modus operandi Gradskog vijeća.

  – Ja vas izazivam. Jeste li da se pokrene priča TEF-a i ne?! – uskočio je Zekanović.

  Za Marka Petkovića s Nezavisne liste Stipe Petrine problem je u načinu na koji je prezentirana predložena odluka na kojoj su, navodno, nekoliko tjedana radili neki volonteri.

  – Ako želite da svi radimo sinergijski na boljitku grada, morate nam reći kome se trebamo javiti da bi i mi sudjelovali. Srce mi kaže Da, ali pamet govori STANI. U ovoj odluci ovlašćujemo gradonačelnika da do 1. kolovoza objavi ovaj javni poziv. Pa mogli smo imati još jednu sjednicu prije 1. kolovoza. Morate nam dati vrijeme, volio bih pozvati i stručnjake da ovo pregledaju – kazao je Petković.

  – Neka danas bude SRCE – kazao mu je Zekanović.

  Ivan Slavica iz Nove ljevice čestitao je Hrvoju Zekanoviću, kako je rekao, na punom političkom krugu.

  – Izašli ste iz HDZ-a i danas se vratili HDZ-u. Nije u redu što ste nas doveli pred gotov čin. Ja sam uvijek za Šibenik, ali sam protiv ovakve trgovine koju ste danas predstavili – kazao je Slavica.

  Marenzija je zanimalo i tko je ovlastio Hrvoja Zekanovića i njegove volontere da pripremaju ovu odluku. Kako je rekao, Batižele nisu ni Burićev, ni Zekanovićev projekt jer ga je podržalo cijelo prošlo Gradsko vijeće.

  – Ovo je danas previše i od HDZ-a. Kampanja je tek krenula i trajat će četiri godine. Činite nas u najmanju ruku budalama. Skinite ovu točku da proučimo materijale. Vi ovime isključujete gradski parlament, a hvatate nas na sentimente – poručio je Rajić Buriću, ograđujući se od komentiranja Zekanovića koji je ‘pokazao kakav je’.

  Tomislav Travčić s Nezavisne liste Stipe Petrine upitao je Hrvoja Zekanovića je li on svojim biračima rekao da će ovako trgovati?

  Gradonačelnik Burić za govornicom je pojasnio kako se s raspisivanjem javnog poziva čekalo zbog pandemije te da je sada ocijenjeno kako ona jenjava i više nema potrebe za odgađanjem.

  – Hrvoje Zekanović je saborski zastupnik i on će o tomu raspravljati na višoj razini, a ja ne vidim razlog da mu to ne omogućimo – zaključio je Burić.

  Mario Kovač istaknuo je kako neke temeljne pretpostavke za funkcioniranje kompanije iz Akcijskog plana za Batižele nisu napravljene, a vijećnike se uvjerava da je pitanje života i smrti na svečanoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju javnog poziva.

  Na Rajićevu primjedbu da ucjenjuje i trenira strogoću nad vijećnicima, Burić je kazao kako će skinuti točku s dnevnog reda kada uspije pronaći jedan projekt za Šibenik koji je Rajić podržao.

  – Gradonačelniće prevršili ste svaku mjeru. Bili ste vrlo bezobrazni, ne samo prema meni, nego prema svima koji razmišljaju drugačije od vas – poručio je Rajić.

  – Prezadovoljan sam reakcijom gospodina Rajića. Ima ona koja kaže – istina boli – završio je Burić.

  Na kraju je odluka dobila, očekavanih 12 ruku podrške, 10 HDZ-a i dvije Hrvatskih suverenista. Svi ostali vijećnici, njih devet, bili su suzdržani.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Na Kninskoj tvrđavi svečano otvoren interpretacijski centar...

  Grad Knin u suradnji s Kninskim muzejom provodio je projekt 'Uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na tvrđavi' od 1. kolovoza 2021. godine do 31....

  U Drnišu održan Sajam razmjene predmeta i ekološka...

  U organizaciji Grada Drniša i Ekološke udruge 'Krka' Knin u Drnišu je 6. travnja održana edukativna radionica i Sajam razmjene predmeta. Svrha održavanja radionice bila...

  Flora Dalmatica: Šetnja, promocija knjige i trail utrka

  Treće izdanje festivala prirode 'Flora Dalmatica' u Šibeniku ovaj tjedan nudi bogat i šarolik program. Prva aktivnost ovaj tjedan na rasporedu je u utorak...

  U Šibeniku održana svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova

  Pod pokroviteljstvom grada Šibenika prošlog je vikenda u Šibeniku održana Viteška svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova kojoj je prisustvovalo 90-ak članova te udruge i...

  NAJNOVIJE

  FOTO Na Kninskoj tvrđavi svečano otvoren interpretacijski centar i vinoteka

  Grad Knin u suradnji s Kninskim muzejom provodio je projekt 'Uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na tvrđavi' od 1. kolovoza 2021. godine do 31....

  U Drnišu održan Sajam razmjene predmeta i ekološka radionica

  U organizaciji Grada Drniša i Ekološke udruge 'Krka' Knin u Drnišu je 6. travnja održana edukativna radionica i Sajam razmjene predmeta. Svrha održavanja radionice bila...

  Flora Dalmatica: Šetnja, promocija knjige i trail utrka

  Treće izdanje festivala prirode 'Flora Dalmatica' u Šibeniku ovaj tjedan nudi bogat i šarolik program. Prva aktivnost ovaj tjedan na rasporedu je u utorak...

  U Šibeniku održana svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova

  Pod pokroviteljstvom grada Šibenika prošlog je vikenda u Šibeniku održana Viteška svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova kojoj je prisustvovalo 90-ak članova te udruge i...