Utvrde u vrletima Krkina kanjona svjedoče o bogatoj povijesti ovog kraja

U šibenskoj knjižnici ne propustite izložbu fotografija o ‘ponosnim čuvarima Krke’

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Otvorenje izložbe fotografija ‘Ponosni čuvari Krke: zagonetni u cjelini i pojedinostima’ održat će se danas u podne u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Foto klub Šibenik i Javna ustanova Nacionalni park ‘Krka’ priredili su ovu izložbu fotografija povodom Svjetskog dana rješavanja sukoba, koji se obilježava trećeg četvrtka u listopadu, a bit će otvorena do kraja listopada.

– U vremenima povijesnih previranja lokalno je stanovništvo u utvrdama u vrletima Krkina kanjona nalazilo sigurno utočište. Danas utvrde ponosito svjedoče o čovjekovu boravku na Krki, rijeci kojoj, kolikogod se trudili, oko može uhvatiti tek djelić ljepote. Ostatke srednjovjekovnih utvrda možemo promatrati u cjelini ili u pojedinostima, u kojima često nalazimo novi život sred suroga kamena. Kao što su prošlosti čuvale ljudske živote, danas, s novim životom koji se u njima rađa, one predstavljaju simbol mira, postojanosti i nove nade – kazali su organizatori.

Srednjovjekovni utvrđeni gradovi nekad su bili u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih kamenih utvrda bile su i jezgre naselja. Podizane su na pomno biranim mjestima – čini se kao da su ih graditelji gradili za vječnost. Premda su izgubile svoju prvotnu namjenu, danas svoj opstanak opravdavaju, sačuvane ili u ruševinama, materijalnom prisutnošću, povijesnom i estetskom vrijednošću, funkcionalnim oblicima i respektabilnošću. U srednjovjekovnim utvrdama u obuhvatu Nacionalnog parka ‘Krka’ sustavno se provode arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja i konzervatorski radovi.

Inače, upravo je drvo, simbol života, odabrano kao vizual ovogodišnjeg Svjetskog dana rješavanja sukoba, jer simbolizira rast i razvoj prirode u zdravom okruženju. Svjetski dan rješavanja sukoba obilježava se od 2005. s ciljem osvještavanja i edukacije o prihvatljivim načinima rješavanja sukoba, koji doprinose kvalitetnijem životu pojedinaca, uključujući bolje mentalno zdravlje. Baš kao što se drvo iz godine u godinu širi i raste u visinu, tako je i znanje o konstruktivnim načinima rješavanja sukoba preduvjet rasta kako pojedinca tako i zajednice, odnosno zdravijeg socijalnog okruženja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.