Bravo!

Šibenska Adventura iznova očarala: U top pet najljepših i jedini ‘plastic-free’ advent u Hrvatskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon godinu dana prisilne pauze, iz poznatih nam pandemijskih razloga, posljednje izdanje  Adventure, omiljene šibenske božićne manifestacije,  opravdalo je sadržajem, posjećenošću i raznovrsnošću programa visoka očekivanja građana i njihovih gostiju iz svih krajeva zemlje, ali i inozemstva. Da je tomu tako svjedoče naročito i rezultati izbora portala Gradonačelnik.hr po kojima je šibenski božićni sajam, o njemu se radi, u konkurenciji 36 takvih manifestacija,  proglašen  petim najljepšim adventom u Hrvatskoj i ponajboljim na jadranskoj obali. Dodajmo još i to da je među svima bio i ekološki najosvješteniji, 0-waste i jedini plastic-free advent u RH!

Adventura je svoja vrata otvorila 3. prosinca 2021. i trajala sve do 1. siječnja 2022., no prije toga valjalo je mnogo štošta pripremiti i osmisliti, od kreiranja programa i preciziranja termina, pa do objave javnog poziva šibenskim ugostiteljima koji su bili zaduženi da za sve posjetitelje sajma u Perivoju Roberta Visianija bude, ne samo dovoljno jela i pića,  već i da ponuda bude prilagođena svačijem ukusu i svim nepcima.  Peteročlano Povjerenstvo Grada Šibenika  izabralo je, naposljetku,  16 najboljih ponuditelja.

Pod sloganom ‘Cijepi se najboljom zabavom’ posjetitelji Adventure mogli su uživati u bogatoj i izdašnoj  ponudi. Osim tradicionalne blagdanske spize – bakalara, kobasica, bunceka i variva, u šibenskom đardinu se guštalo u širokom izboru ‘street food’ delicija.

Uz pecalice, češnjovke, kruh ispod peke, džem od kapule, čekala se u redovima  pečenica i jaja u tortilji, grah s kobasicom,  popularni buncekebab, ali i sarmburger, nabrojat će tek one najtraženije delikatese vrijedni organizatori iz Grada. Za istinske gurmane  pripremale su se, dodaju nam, i jelenje i veprove kobasice, šibenske luganige, različite vrste burgera, pivskih juha u zapečenom kruhu, pršuta i sira umotanog u pispalj. Nije manjkalo ni slastica – fritula i palačinki,  kultnih mini-palačinki – picco puffova i brojnih drugih delicija. Niti izbor raznolikih pića nije bio ništa skromniji,  no Šibenčani i gosti preferirali su kuhano vino, domaće žestice i razne vrste craft piva.

A ovogodišnji spomenuti slogan Adventure – „Cijepi se dobrom zabavom“ dobio je puni smisao već prvog dana na koncertu BluVinila, i bio je potvrđen  svakom idućom svirkom, od Detoura, Svemirka i Bang Banga do TBF-a, 1. siječnja, ali i vrsnih lokalnih bendova kojih u Šibeniku, glazbenoj perjanici Dalmacije, ne manjka. U đardinu je, uz ostale, pjevao Marko Škugor, pa Miro Odak i Lily Gee, održao se i tradicionalni koncert Fenixa na Badnjak na kojemu su u 5-satnom programu odsvirane 72 pjesme, koncert vodičkog benda Spectrum, program kultne Disco Gimnazije…

Dobra glazba mogla se čuti sve do Poljane, novoobnovljenog središnjeg gradskog trga na kojemu je, odmah do 7-metarske jelke,  po prvi put smješteno veliko otvoreno klizalište, a na kojemu su u gotovo 400 kvadrata leda na atraktivnoj lokaciji uživali po cijeli dan, do duboko u noć, Adventuristi i Adventuristice doslovno svih uzrasta i generacija, piše Gradonačelnik.hr

Uz  poštivanje epidemioloških mjera, dakako,  istodobno je klizalo do 100 klizača,  a osnovnoškolce je, osim svakodnevnih dječjih radionica i uistinu maštovitih programa,  osobito radovao termin od 9 do 14 sati kada su potpuno besplatno mogli uživati na klizaljkama.

Prvi hrvatski zero waste Advent nastavio je tradiciju Proslave, običaja po kojemu su se Šibenčanke i Šibenčani osam dana uoči Božića sastajali i slavili dolazak blagdana na gradskim ulicama i trgovima uz jelo i piće, pjesmu i druženje, vesela điravanja kalama i kaletama.

I Šibenska narodna glazba prodefilirala je ulicama, a na skalinama pred katedralom sv. Jakova održan je prigodni program koji je svoju završnicu imao u – đardinu gdje je upriličena čuvena Freetulada, natjecanje u pripravljanju omiljenih fritula.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: