Predavanje u Interpretacijskom centru 'Civitas sacra'

Ivo Glavaš u petak o zanimljivim i novim spoznajama o Tvrđavi sv. Nikole

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski konzervator, doktor znanosti Ivo Glavaš u petak će u 19 sati u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra’ održati predavanje ‘Tvrđava sv. Nikole, nova istraživanja i UNESCO’.

Između ostaloga, na predavanju će Glavaš govoriti o svojim najnovijim istraživanjima vezano uz tvrđavu svetog Nikole. Bit će riječi o datumu gradnje tvrđave, nekim arhitektonskim i fortifikacijskim detaljima na tvrđavi koji su do sada u znanosti drugačije interpretirani, te odnosu mletačke i austrijske faze tvrđave.

Tvrđavu svetog Nikole usporedit će sa sličnim obrambenim objektima u Venecijanskoj laguni, sagrađenim otprilike u isto vrijeme: tvrđavom San Andrea i San Nicolò na Lidu i tvrđavom San Felice na jugu lagune u gradu Chioggia. To su tvrđave koje su bile u najužoj konkurenciji da budu također na popisu svjetske kulturne baštine u okviru istog projekta, konačno nazvanog ‘Venetian Works of Defence between the 16th and 17th Centuries: Stato da Terra – Western Stato da Mar’.

Također će biti objašnjeno značenje i osnovne karakteristike upisa Tvrđave svetog Nikole na popis zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Za prisustvo predavanju potrebna je COVID 19 potvrda.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.