Filmski klasici na programu Tvrđave kulture

Šibenik uskoro dobiva svoju kinoteku, a prve projekcije će biti u proljeće 2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Treba li Šibeniku, gradu u kojem je daleke 1904. snimljen prvi hrvatski film, već znamenita ‘Šibenska luka’, gradu koji je dao Vinka Brešana, najuspješnijeg i najgledanijeg filmskog redatelja posljednjih desetljeća, te niz poznatih filmskih glumaca, bilo starije generacije poput Špire Guberine, bilo mlađih poput Leona Lučeva ili Gorana Višnjića, treba li dakle tom i takvom gradu filmska kinoteka?

U eri brutalne hegemonije multiplexa i blockbustera, u kojima sve pršti od zaglušujuće-zasljepljujuće pirotehnike i legija superheroja, dakle od neke ultramoderne hibridne i krajnje arteficijelne umjetnosti u kojoj više teško da možemo razlikovati umjetnu inteligenciju od humane, onima koji još nisu posve oslijepili i oglušili od tog i takvog ‘Art’-a, nužno se nameće pitanje: ima li Šibenik svoje ‘kulturno pravo’ na mali zaštićeni kino-rezervat u kojem će poklonici istinske filmske umjetnosti, kao i oni mlađi koji će možda poželjeti nastaviti Brešanovim ili Lučevljevim stopama, moći povremeno pogledati retrospektivu filmskih klasika?

Prostor u kojem će, kao u dobroj gradskoj knjižnici, moći posegnuti za bezvremenim (bezvremenim zato jer su stvarali umjetnost koja je uvijek aktualna) hrvatskim klasicima poput Berkovića, Babaje ili Golika… Prostor u kojem će se održavati retrospektive nezaobilaznih filmskih epoha i pravaca poput njemačkog ekspresionizma, talijanskog neorealizma, francuskog poetskog realizma ili novog vala; gdje ćemo se moći prisjetiti na zanatsko umijeće jednog Fritza Langa, Roberta Rosselinija ili Francoisa Truffauta čija umjetnost je predstavljala autorsko i poetsko pripovijedanje kamerom, a ne kompenziranje falične filmske naracije tehničkim efektima i kompjuterskom animacijom.

O tome postoji li interes i konkretna inicijativa da Šibenik dobije jednu takvu svoju ‘filmsku oazu’ porazgovarali smo s predstavnicima ključnih kulturnih institucija ovog grada.

– Držim da će se takva inicijativa moći realizirati u novom prostoru Kuće umjetnosti Arsen, ako se procijeni da je to nešto za što zbilja ima interesa kod šibenske publike. Mislim da  prostor Kuće umjetnosti, koji je multifunkcionalan, može ponuditi i takve sadržaje – rekla nam je Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Ureda za kulturu, izrazivši pritom uvjerenje da bi se u Šibeniku moglo pronaći zainteresiranih za klasike filmske umjetnosti.

Što se pak tiče dosadašnjih inicijativa da se u Šibeniku otvori svojevrsna ‘kinoteka’ Mirjana Žurić kaže: – Ne sjećam se takvih inicijativa, ali znam da su se kino-projekcije takvog tipa radile u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, i da je to bilo jako dobro posjećeno.

Tim tragom stigli smo do Gorane Barišić-Bačelić, ravnateljice Tvrđave kulture Šibenik, ustanove koja je na sebe preuzela preuređenje bivšeg kina Odeon, s ciljem da ga se prenamjeni u multifunkcionalni medijski prostor – Kuću umjetnosti Arsen. Pitamo kako stoje stvari s preuređenjem i kakav bismo program mogli očekivati nakon otvaranja ovog, po namjeni ekskluzivnog medijskog prostora.

– U Kući umjetnosti Arsen trenutno se provodi posljednja faza adaptacije dvorane, koja uključuje uređenje i opremanje interijera prema visokim produkcijskim standardima. Na redu su finalni obrtnički radovi, koji se sastoje od uređenja interijera, postavljanja akustičnih obloga te izrade namještaja u prostoru ugostiteljskog objekta koji se nalazi u sklopu dvorane. Paralelno sa tim odrađuje se i priprema za ugradnju modularnog poda, te se obavljaju pripreme za provođenje postupka nabave namještaja i produkcijske opreme – kaže nam ravnateljica Tvrđave kulture.

U kontekstu spomenute inicijative zanima nas hoće li se u sklopu programa Kuće ‘Arsen’ prikazivati i klasici hrvatskog i svjetskog filma, i da li se razmišljalo o tome da Šibenik u Kući ‘Arsen’ dobije nešto kao kinoteku u kojoj bi ljubitelji klasike, i mladi koji se žele dalje školovati u filmskom mediju, mogli povremeno gledati retrospektive filmskih klasika?

Naša sugovornica odgovara da velik udio programske sheme Kuće umjetnosti Arsen obuhvaća upravo film i filmsku umjetnost i da će naglasak svakako biti na odgoju mlade publike.

– Za njih su planirane posebne projekcije na jutarnjim matinejama, koje će svakako obuhvatiti uspješnice i klasike domaće, ali i svjetske kinematografije. Kroz programe Kuće umjetnosti Arsen Tvrđava kulture želi razvijati afinitete mladih prema sedmoj umjetnosti, stoga su u planu i filmske radionice i aktivnosti na kojima će mladi moći razvijati znanja i vještine vezane za ovaj medij – rezimira ravnateljica Barišić-Bačelić.

Naposljetku, zanima nas kakav konkretni filmski program možemo očekivati u Kući umjetnosti Arsen i kad bi mogle početi prve projekcije?

– Filmski program naslonit će se na već postojeću programsku strategiju Tvrđave kulture na Tvrđavi Barone, odnosno ljetnim kinom i programom ‘Srijedom po svijetu’. Pri kreiranju filmskog programa nastavit će se ostvarene suradnje s filmskim festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma te HAVC-om, a na repertoaru će se naći nezavisni filmski naslovi domaće i svjetske kinematografije – odgovara naša sugovornica napominjući da je naglasak prije svega na recentnim ostvarenjima i praćenju aktualnih naslova s relevantnih svjetskih festivala, dok će se posebnim projekcijama i ciklusima obuhvatiti važna filmska ostvarenja pojedinih redatelja, svjetskih kinematografija i slično. Pritom, s obzirom na aktualne okolnosti, izražava nadu da bismo prve projekcije mogli očekivati nakon otvorenja Kuće umjetnosti, na proljeće 2021. godine.

Ravnatelj HNK Šibenik, Jakov Bilić, također je istaknuo važnost stvaranja svih preduvjeta, od infrastrukturnih do programskih, za pokretanje svojevrsne kinoteke u Šibeniku u kojoj bi se mladi mogli educirati na onom najboljem iz domaće i svjetske filmske umjetnosti te eventualno pripremati za daljnji studij u tom mediju.

– U sklopu svojih dramskih radionica mi to već radimo ali za zatvoreni krug od nekih 100-120 djece, koliko ih  se vrti u našem dramskom studiju – rekao je Bilić dodajući da svakako pozdravlja širu inicijativu, držeći da Šibeniku treba prostor u kojem će se moći pogledati filmovi, iz klasične i recentne produkcije, koji reprezentiraju filmsku umjetnost, tim više što je u eri komercijalnih ‘blockbustera’, kako sam kaže, ‘kultura odlaska u kina pomalo opala’.

Pritom je izrazio otvorenost za suradnju sa ostalim ustanovama u Šibeniku, poput Tvrđave kulture ili Gradske knjižnice, koje pokreću ili su već pokretale nešto slično, ili na bilo koji način žele dati svoj doprinos ovoj vrijednoj inicijativi.

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: