Više

    FOTO Šibenski začin na tajlandski način: Egzotični sladoled u rolama oduševljava i najzahtjevnija nepca

     

    Tradicionalni tajlandski sladoled koji se radi ispred kupca na smrznutoj ploči čija temperatura pada na minus 30 stupnjeva trenutno je postala hit među Šibenčanima i turistima. Egzotičnu recepturu nazvanu ‘Ice s’cream roll’ iz Tajlanda je ‘posudio’ mladi Šibenčanin, Josip Bačelić Joka, koji je na Facebooku tijekom Adventa naletio na video i u svega par mjeseci složio stroj kojim spravlja sladoled, i to prvi takav u Hrvatskoj.

    – Sladoled se radi od baze koja može biti od vanilije, čokolade i veganska na osnovi od maslinova ulja. Prvo se drobi voće, ili što već želiš, primjerice Oreo kekse. Onda ga prolijevaš bazom i potom ide proces sjeckanja, odnosno skupljanje mase. Kad se masa zgusne, razvlači se po ploči. Nakon toga ide rolanje. I onda se radi dekoracija sa šlagom – objašnjava simpatični i svima poznati Joka koji je ‘tajlandski sladoled’ realizirao u suradnji sa svojim šefom, vlasnikom Azimuta Hrvojem Jelkovićem.

    Ispod smrznute ploče je kompresor koji smrzava ploču, a komplicirana aparatura skrivena je drvenom konstrukcijom koju je vlastoručno sagradio, stolar u slobodno vrijeme, a konobar i sladoledar u radno vrijeme – svestrani Joka.

    sladoled azimut 280617 10

    – Napravili smo ovo da bude dolično kako bi moglo u gradu stajati. Uz tajlandski sladoled namjeravali smo postaviti i organski štand od svježeg voća. U Gradu nam to nisu dopustili, ali smo rekli da idemo barem na sladoled. Eto, bilo bi nam drago kad bi došli ovi iz Gradskog vijeća pa da probaju sladoled i kažu nam iskreno što misle – kroz smijeh će Joka dok nam je u nekoliko minuta spravio sladoled.

    Jučer je otvoren štand, a u desetak minuta se ispred njega skupilo tridesetak ljudi. Ljudima je, veli Joka, bilo jako interesantno jer to nikad nisu vidjeli u životu. Umjesto konobarske tacne, mladi Ražinac barata špatulama i ističe kako je iznimno zadovoljan.

    sladoled azimut 280617 17

    – Dosta je fizički naporno jer moraš raditi s ledom. Treba puno snage za iščupati sladoled. Imidž? Pa ova kapa je imidž francuskog sladoledara iz 1920-ih, a uklapa se i u cjelokupni brend, odnosno logo koji je osmilio Luka Nikpalj –  veli Joka koji dodaje kako je dosta toga naučio preko YouTubea, ali ima dosta caka koje je shvatio kroz praksu.

    Prednost rolanog tajlandskog sladoleda je što je sve prirodno, a Joka napominje kako je ‘Ice s’cream roll’ definitivno proširio turističku ponudu u Šibeniku. Što se da vidjeti iz priloženog. Naime, u sat vremena skupio se pozamašan broj ljudi koji su čekali na svoj desert.

    I svi su već prvim lizom bili zadovoljni.

    sladoled azimut 280617 12

    sladoled azimut 280617 8

    sladoled azimut 280617 1

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih...

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih oglasa

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...