Utorak je rezerviran za Italiju i Caprese juhu. Ova divno kremasta i osvježavajuća juha dolazi iz Italije, točnije s otoka Caprija. Prepuna je mediteranskih okusa i idelana je za toplije dane. Sastoji se od tri boje poput talijanske zastave. Crvena od rajčica, bijela od mozzarelle i zelena od bosiljka.
Talijanska zastava, popularno zvana ‘Il Tricolore’ krije simboliku iza svojih boja. Zelena boja predstavlja nadu, bijela predstavlja vjeru i crvena predstavlja dobročinstvo.
Za Caprese juhu vam je potrebno:
- 1 kg rajčica
- 1 cijeli češnjak
- maslinovo ulje (oko 100 ml)
- 1 žlica smeđeg šećera (svjetlo)
- šaka bosiljka + nekoliko listova za dekoraciju
- 200 g mozzarelle
- 100- 150 ml povrtnog temeljca
- aceto balsamico za dekoraciju
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite oprane i prepolovljene rajčice, češnjak u kori koji ste samo prepolovili te sve pokapajte maslinovim uljem.
- Pecite 20-ak minuta, odnosno dok vam rajčice ne omekšaju.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se sve malo prohladi.
- Rajčice stavite u blender zajedno s istisnutim češnjakom te s tri žlice maslinovog ulja, bosiljkom i smeđim šećerom.
- Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, na kraju dodajte ugrijani temeljac.
- Po potrebi posolite i popaprite.
- Prebacite u posudice za serviranje ili u jednu veću posudu. Kad se juha prohladila dodajte mozzarellu te ukrasite bosiljkom i acetom balsamicom.
Recept možete pronaći i na web stranici EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije i Bake me blogu.