Anti Ledenku zdravlje narušeno na poslu u TLM-u, a novi vlasnik ga odbija zaposliti

Bivši radnik TLM-a Ante Ledenko i pravni povjerenik SSSH Vedran Uranija, sastat će se u srijedu s predstavnikom Uprave Impol-TLM-a kako bi pokušali postići dogovor oko Ledenkovog povrata na posao prema njegovoj preostaloj radnoj sposobnosti te sukladno rješenju HZZMO, jer je to obveza tvrtke prema zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama o radu.

Ante Ledenko iz Vukšića kod Benkovca je devet godina radio na radnom mjestu ljevača u šibenskom TLM Alumnium. Na poslu je dobio profesionalno oboljenje, fibrozu pluća – odumiranje plućnog tkiva, a uz to ima i Cronovu bolest i srčanu miokardiopatiju, te posjeduje rješenje HZZMO po kojemu se mora osigurati odgovarajuće radno mjesto prema preostaloj radnoj sposobnosti, a usavršio se za računalnog operatera.

TLM Aluminium je u ožujku prošle godine uzela u najam slovenska tvrtka Impol, pokrenuta je proizvodnja, oko 400 radnika s burze rada vraćeno je na posao, a tvrtka je nastavila poslovati pod imenom Impol-TLM Šibenik. Na inzistiranje Ante Ledenka da ga vrate na posao, odbijali su to učiniti, kao i bivša uprava TLM-a, s obrazloženjem da im ‘nije interesantan zbog bolesti’, te su s njim komunicirali samo preko glasnogovornice, a od nedavno mu je i zabranjen ulaz u tvrtku.

U sindikatu se nadaju povoljnim zaključcima sastanka, a u protivnom će poduzeti daljnje pravne postupke u cilju zaštite prava i interesa Ante Ledenka.