Više

    ‘Jednog ću se dana vratiti u Šibenik, ali to neće biti tako skoro’

     

    Zahvaljujući sjajnim igrama u narančastom dresu, Ante Kulušić je privukao pažnju brojnih europskih klubova, da bi na kraju izabrao Genclerbirligi. Šibenik je te 2009. godine od njegove prodaje zaradio oko 350 tisuća eura, a turski klub dobio pouzdanog, čvrstog stopera. Koliko ga Turci cijene pokazalo se nedavno, kada su mu ponudili novi, 2,5-godišnji ugovor.
    – Prethodni ugovor istjecao mi je na ljeto ove godine, pa mi je velika satisfakcija što su mi već u siječnju ponudili novi ugovor. Tom gestom pokazali su da cijene mene i moje igračke kvalitete – kaže Kulušić dodajući kako je  imao ponuda iz drugih klubova,  ali je odlučio  ostati u Genclerbirligiju.

    PRODUŽIO UGOVOR

    Kako i ne bi, kada mu je, kaže, u Turskoj odlično.
    – Iako ima preko 4,5 milijuna stanovnika Ankara je jako miran grad. U ovih nešto više od tri godine, koliko sam ovdje, već sam se navikao na njihov način života, skroz sam se udomaćio i jako mi je lijepo. Turci su jako gostoljubivi, opušteni su i ugodni. Sport je ovdje vrlo važna ‘stavka’ u životu, puno se novaca ulaže u njega i navijači jako cijene sportaše, tako da je ugodno biti nogometaš u Turskoj. Jedino mi jako nedostaje naše more – ističe Kulušić koji je u početku imao ‘jezičnih’ problema.
    – Turski jezik jako je kompliciran, ali u ove tri godine sam naučio dovoljno da mogu samostalno komunicirati u bilo kojoj situaciji.
    Kulušić je standardan u prvoj momčadi, ima punu minutažu i praktički je nezamjenjiv u srcu obrane. Zbog ozljede koljena propustio je nekoliko utakmica u drugom dijelu sezone, ali sada se vraća na teren.
    – Jako sam zadovoljan svojim statusom, svojim igrama i napretkom. Svi koji me poznaju znaju da sam profesionalac i da uvijek nastojim dati sve od sebe – kaže Ante koji s Genclerbirligijem ove sezone postiže odlične rezultate u turskoj Super ligi.
    – Peti smo na ljestvici. Nadam se da ćemo do kraja izboriti neko od europskih natjecanja i uspijemo li u tome,  bit će ovo jedna od najboljih klupskih sezona – ističe Kulušić koji je pun hvale za klub iz Ankare.
    – U klub se ulaže jako puno novca.  Imamo vrhunski kamp, idealne uvjete za treniranje i jako dobro razvijenu školu nogometa. Genclebirligi je  poznat po tome što kupuje mlade igrače, razvija njihov potencijal te i ih onda prodaje turskim velikanima, poput Fenerbahcea, Besiktasa i Galatasaraya. Sve u svemu,  sretan sam što sam dio takvog kluba – kaže 25-godišnji nogometaš.
    Pritisak medija i navijača, dodaje, veći je nego u Hrvatskoj, što ne čudi s obzirom na zaluđenost Turaka nogometom.
    – Taj je pritisak pogotovo velik prema nama strancima, jer se od nas najviše i očekuje. Svaki trening redovito prate novinari ali i navijači. Turci su zaljubljenici u nogomet, pa je normalno da se prati svaki naš korak – objašnjava Kulušić.

    REDOVITO PRATIM HNL

    Pitamo ga koliko je velika afera oko namještanja nogometnih utakmica u Turskoj utjecala na prvenstvo i općenito nogomet u Turskoj, je li se što promijenilo nabolje?
    – Svi smo ostali iznenađeni aferama koje su potresle turski nogomet, ali tome se moralo stati na kraj.  Upravo je u tijeku sudski postupak u vezi namještanja utakmica, u pritvoru je završilo preko 50 nogometnih djelatnika. Ukoliko se dokaže sudjelovanje u namještanju, nekim klubovima prijeti i izbacivanje iz prve lige. Nadam se da će završetkom ove akcije turski nogomet profitirati i biti još jači nego prije – optimističan je Kulušić kojeg veseli što su  se i u Hrvatskoj počeli obračunavati s nogometnim ‘podzemljem’. To našem nogometu, ističe, može donijeti samo dobro.
    – Redovito pratim hrvatsku ligu, čujem se s bivšim suigračima. Jako mi je žao što je nogomet upao u krizu. Svi znamo da hrvatski prvoligaši, izuzev Dinama, nemaju novca, i mislim da je zato kvaliteta lige sve slabija. Najveći problem je loša infrastruktura i manjak ulaganja u omladinski pogon. Većina klubova i dalje se vodi krilaticom „nitko ti ne može dati onoliko koliko ti ja mogu obećati“. Recimo, ovdje u Turskoj sada imaju jako zanimljiv model stimuliranja klubova. Naime, nogometni savez za svaku utakmicu osigurava određenu svotu novca koja ide pobjedniku, a u slučaju neriješenog klubovi ju dijele na pola. Dakle, igrači dan-dva nakon utakmice dobivaju određenu svotu novca. Zamislite da je budžet utakmice Šibenik-Karlovac 100 tisuća kuna i da igrači znaju da će pobjedom priskrbiti novac sebi i svom klubU? Sigurno  bi bili motiviraniji, a  nogomet kvalitetniji. Međutim, svjestan sam da je turska liga financijski neusporedivo jača nego hrvatska i da je takav model kod nas teško provediv. Ali, kada su primanja hrvatskih prvoligaških nogometaša tako mala, onda je red da barem budu redovita – kaže Kulušić, koji, naravno, posebno prati što se događa u njegovom bivšem klubu.
    –  Jako mi je žao što se Šibenik našao u ovakvoj situaciji. Najviše mi je žao igrača, ali i trenera Tomića koji je pokazao da je zaslužio povjerenje uprave. Uvjeren sam da je Tomić dobio priliku na početku sezone, klub ne bi bio u situaciji da se bori za ostanak u ligi. Iako su u nezavidnom položaju, od sveg srca im želim da ostanu u ligi, ali svi smo svjesni da s postojećim  kadrom to neće biti jednostavno. Kada igrači ne prime plaću godinu dana, ne može se ni  očekivati bolji rezultat od sadašnjeg – kaže Kulušić.

    ŠTRAJK MOŽDA NIJE BIO NAJSRETNIJE RJEŠENJE

    Ali unatoč tome što su igrači bili u jako teškom položaju,  Kulušić  smatra da štrajk možda i nije bilo najbolje rješenje.
    – Iako su igrači sto posto u pravu, što su se htjeli izboriti za ono što su pošteno zaradili, možda bi bolja opcija bila da su pojedinačno otišli na arbitražu, a zbog kluba odigrali i ta posljednja dva kola jesenjeg dijela prvenstva – smatra Kulušić.
    Vidi li se jednog dana opet u HNL-u, točnije u Šibeniku?
    – Naravno da se želim vratiti u Hrvatsku, u svoj matični klub. Ali, iskreno, sumnjam da će to biti tako brzo. Još sam mlad i  želja mi je nakon Genclerbirligija igrati u nekoj od liga petice – zaključio je Kulušić, dodajući kako u Šibenik dolazi kad god mu se ukaže prilika.
    – Kući dođem gotovo svaka dva, tri, mjeseca, ovisno o obvezama, ali uglavnom samo na vikend. Vjerojatno bih češće dolazio kada bi postojao direktni let iz Ankare za Split. Ali,  sve to nadoknadim preko ljeta, kada imamo nešto dulju pauzu – kazao je za kraj Kulušić.

    Ermin Zec i ovdje je dokazao svoju kvalitetu

    U Genclerbirligiju igra još jedan bivši nogometaš Šibenika, Ermin Zec. Sjajni napadač kojeg su obožavali šibenski navijači, u klub iz Ankare stigao je godinu dana nakon Kulušića, a Šibenik je na njegovom transferu zaradio milijun eura. Očekivano, Ante i Zeko su praktički nerazdvojni.
    – S Erminom provodim najviše vremena, kako na treningu tako i izvan kluba. On je jako pozitivna osoba, a i ovdje su se svi vrlo brzo upoznali s njegovim nogometnim kvalitetama koje je pokazivao u Šibeniku. Zec je igrač koji jednim potezom može riješiti utakmicu i svi smo sretni što ga imamo u momčadi.  Iako ne igra na svojoj poziciji, zabio je nekoliko ključnih pogodaka – nahvalio je svog suigrača Kulušić.

    Turci su teško prihvatili ispadanje od Hrvatske

    Kao što je poznato, Hrvatska je u dodatnim kvalifikacijama za Euro izbacila Tursku, što su tamošnji navijači, kaže Kulušić, jako teško prihvatili, ali i priznali kako je prolaz Vatrenih apsolutno zaslužen.
    – Turci su jako puno očekivali od svoje reprezentacije i poraz im je jako teško pao. Svu krivnju svalili su na izbornika Hiddinka, jer smatraju da pripadaju europskom vrhu. S druge strane, igra Hrvatske ih je oduševila, posebno Ivica Olić. Suigrači su mi, naravno, čestitali i zaželjeli nam uspjeh na Euru. Tih je dana bilo jako ugodno biti Hrvat u Turskoj – ističe Kulušić.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...