" "
Više

    " "

    Nova odličja za Krku

    Franka Zorčić i Sara Slugan u dvojcu te Šime Grubišić u samcu doveslali do medalja na Prvenstvu Hrvatske

     

    Dvije medalje osvojili su članovi Veslačkog kluba Krka na Nacionalnom prvenstvu u Zagrebu. Do postolja su doveslali Franka Zorčić i Sara Slugan koje su u dvojcu na pariće osvojile broncu, a medalju istog sjaja osvojio je i Šime Grubišić u samcu. Ukupno je na prvenstvu nastupilo 23 Krkašica i Krkaša, razvrstanih u devet posada, predvođenih trenerima Ivicom Banom, Jovicom Krasićem i Milanom Radečićem. Potonji je uoči regate kazao kako su djevojke i momci naporno trenirali, ali i da s njima treba biti strpljiv jer se njihovi najbolji rezultati očekuju za dvije do četiri godine.

    Dodajmo kako su aktivne uloge na prvenstvu imali i član uprave Krke Željko Trzin, kao veslački sudac, te predsjednik Krke Dražen Crnogaća, kao predsjednik Vijeća klubova HVS-a. Potonji je donio ‘presjek’ nastupa šibenske ekipe, po posadama. Evo što je kazao.

    Tara Doodney – peta u samcu za mlađe (B) kadetkinje. Cura za koju se još do prije dvadesetak dana dvojilo da li će uopće moći odveslati tri teške utrke u tri dana njezine discipline, pa time ima li uopće smisla već ove godine povesti je na tako ozbiljno natjecanje, pokazala je kako ima ‘štofa’, odnosno da uz pravilan rad može postići puno – tj. osvajati medalje. U kvalifikacijama nije odmah uspjela proći u veliko A finale, što joj je pak uspjelo u repesažnoj utrci. U samom finalu počela je jako dobro, da bi tijekom utrke padala onako kako je kopnila njezina snaga. Svakako, Tara je zaista velika nada na koju u nadolazećim godinama treneri trebaju obratiti posebnu pozornost.

    Jakov Mikulandra – nije se plasirao među 12 najboljih skifista u uzrastu starijih kadeta. Valja odmah reći da je to momak koji je tek ove godine počeo s malko ozbiljnijim veslačkim treningom, te da se do ovog Prvenstva nikad nije natjecao u skifu. U konkurenciji 30 prijavljenih u njegovoj disciplini najprije je uspio pobijediti u svojoj eliminacijskoj skupini, da bi potom u četvrtfinalu zauzeo četvrto mjesto, nedovoljno za ulazak u polufinale gdje su prolazila samo po tri prvoplasirana veslača iz svake od četiri četvrtfinalne skupine. U svakom slučaju ostavio je jako dobar dojam, a kad se zna da će on i iduće godine imati pravo veslati u uzrastu starijih kadeta onda se njegov ovogodišnji odlazak u Zagreb može doživjeti kao isplativa investicija posebno u cilju stjecanja neophodnog iskustva.

    Marko Martinović i Ivan Dželalija – nastupali su u disciplini dvojca na pariće za starije kadete i to kao druga posada Krke (KRK2) i to među čak 24 prijavljene posade. U polufinale su uspjeli ući tek kroz repesaž, ali dalje i više nisu mogli. Njihov odlazak na prvenstvo opravdan je činjenicom da su obojica mladići koji će idućih godina značajno obogatiti konkurenciju za budući Krkin osmerac.

    Franko Dobra i Jakov Slavica  – nastupali su kao KRK1 u disciplini dvojca na pariće za starije kadete. Za razliku od kolega iz KRK2 Franko i Jakov su u svijetu CRO-veslanja već počeli izgrađivati pozicije u svom uzrastu, njima nije bila potrebna muka repesaža jer su bez problema pobijedili u svojoj eliminacijskoj skupini i tako izravno ušli u polufinale. U polufinalu su bili drugi samo s sekundom zaostatka iza pobjednika, da bi onda u velikom A finalu uzeli ‘drvenu’ medalju, ili četvrto mjesto. Šteta, ali u konkurenciji trenutno puno snažnijih vršnjaka nije se moglo više. Do medalje su ih dijelile samo dvije sekunde. Koristimo priliku istaći da su u ovoj disciplini pobjedu odnijeli sjajni mladići iz VL Dupin iz Tisnog Dominik Obratov i Adrian Belakušić na čemu im čestitamo.

    Duje Garma, Šime Bilić, Šime Slavica i Alberto Rossin u Zagrebu su veslali kao KRK1 u disciplini četverca na pariće za starije kadete u kojoj je Krka imala još jednu posadu i to u sastavu Toni Braica, Nikola Dobre, Toni Ivanda i Max Doodney (KRK2). Nastup ovih osam momaka opisujemo pod istim rednim brojem jer je sudbina htjela da se nađu zajedno u jednoj od tri moguće eliminacijske skupine u kojoj je KRK1 za nekoliko desetinki bila brža od KRK2 zbog čega su štroker Max i društvo morali u repesaž, pa onda s jednom utrkom viška ići u polufinale u kojem se, umorni od repesaža, nisu uspjeli probiti do velikog A finala. Ipak, beskompromisnim napadom u zadnjih 100 metara B finala zauzeli su prvo mjesto, ili ukupno sedmo među 15 posada. KRK1 je u A-finalnu utrku ispraćena kao i gore spomenuti dvojac na pariće Franko & Jakov s potajnim nadama u osvajanje medalje, ali su i oni u  žestokoj borbi s konkurencijom iz Zagreba, Pule, Rijeke, Zadra i Splita uspjeli doći tek do ‘drvene’ medalje. Za oba naša četverca vrijedi rečenica trenera Krasića koja zapravo ohrabruje nade u budućnost: ‘Pa ovim našima u usporedbi s konkurencijom fali jedno 40-50 kila mase po posadi!’

    Šime Grubišić baš kao i nešto starije mu kolege Franko i Jakov, te Alberto, Max i društvo, ‘mali Šime’ je u svom uzrastu dovoljno kvalitetan da se već u eliminacijskoj utrci i tako jakog natjecanja kao što je nacionalno Prvenstvo može odmah izboriti za nastup u polufinalu. U polufinalnoj utrci kišnog petka bio je drugoplasiran što je bilo sasvim dovoljno za ostvariti pravo veslanja u subotnjem velikom finalu u kojem se u zaista neizvjesnoj borbi za odličja uspio izboriti za broncu. Uz manje ‘šetanja’ i zapinjanja veslima po bovicama koje obilježavaju stazu možda je mogao biti i srebrni, ali kad se zna da je treće mjesto osvojio na način da je suparnika iz zagrebačke Trešnjevke pretekao u zadnjih dvadesetak metara 500 metara duge staze onda s broncom i Šime i klub mogu i moraju biti zadovoljni.

    Aurora Lučev, Marta Budimir, Franka Zorčić i Sara Slugan – nakon sasvim korektnog veslanja zauzele su četvrto mjesto u četvercu na pariće za mlađe juniorke. Medalja im je pobjegla za malo više od dvije sekunde. Sjajno je imati te dobre i vrijedne cure u klubu kojima je odlazak na Prvenstvo bio nagrada za sav uloženi rad.

    Frane Papak i Tonko Bogdan veslali su u skifovima za mlađe juniore. Obojica su, svaki u svojoj eliminacijskoj skupini, zauzeli treće mjesto što nije bilo dovoljno za ući među 12 najboljih. Naime, zbog zgusnutog programa natjecanja i velikog broja prijavljenih skifista u njihovom uzrastu nije bila predviđena mogućnost veslanja repesaža pa su tako i Frenki i Tonko ostali bez mogućnosti popravnog ispita svojih trenutnih sposobnosti. Iduće godine Frenki će se natjecati u konkurenciji lakih juniora (veslači tjelesne mase do 67,5 kg) primjerenoj njegovoj konstituciji, dok će vrijedni Tonko morati tehnički dotjerati svoj zaveslaj kako bi u starijem uzrastu (p)ostao konkurentan.

    Nikola Knežić i Filip Šarlija – dva vrijedna momka s kojima je trener Mime pokušao učiniti nešto više barem u jednoj tzv. rimen disciplini i to baš u dvojcu bez kormilara za mlađe juniore. Nitko od njih nije očekivao ulazak u A-finale, nego samo da pokažu svoju karakterističnu borbenost. Bili su prvi u B-finalu, ali više od tog plasmana vrijedi naglasiti da se radi o dvojici zaista primjernih momaka.

    Franka Zorčić i Sara Slugan kao objektivno brži dio gore navedenog četverca naših djevojaka, natjecale su se i u konkurenciji dvojaca na pariće. Od svih Krkinih veslačica i veslača one su jedine nastupale u dvije discipline. Najprije su u eliminacijama osvojile prvo mjesto u tijesnoj borbi s curama iz Rijeke, da bi im onda u velikom A finalu Riječanke vratile dug, a onda se tu našla još i trenutno brža posada VK Istra tako da su Franka i Sara osvojile broncu ispred djevojaka iz Osijeka, Zagreba (dvije posade), Zadra, Splita i Vukovara.

    Što na kraju zaključiti? U proteklih nekoliko godina VK Krka se uglavnom orijentirala na izdvajanje najboljih pojedinaca radi stvaranja ozbiljnog međunarodnih plasmana što je i rezultiralo zlatom s Europskog prvenstva 2017. godine, pa onda s jednim četvrtim, dva sedma mjesta i jednim osmim mjestom 2017., 2018. i 2019. godine na Svjetskim prvenstvima u Litvi, Češkoj i Japanu. Sad trenere u klubu čeka veliki sustavan rad s vrlo perspektivnim i vrijednim momcima i curama rođenima 2006. – 2009. godine s ciljem ponovnog stvaranja najmanje jedne svjetski vrijedne posade. Uopće ne sumnjamo da će, uz malko nužne sreće, u tome i uspjeti, zaključio je Dražen Crnogaća, te uputio zahvalu OKK-u Dražen Petrović i Josipu Milakoviću na ustupljenom kombiju, koji im je olakšao transfer do Zagreba.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Solidan otpor Šibenke protiv Vojvodine, vratio se još...

    Šibenka je upisala poraz od Vojvodine na otvaranju ABA 2 balona u Širokom Brijegu. Jedan od glavnih favorita za plasman u prvi regionalni rang...

    Kosor odgovorila Butkoviću: “Bumo na izbore, bez brige,...

    Odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike, komentirao je HDZ-ov ministar...

    Milanović: ‘Ti nepismeni gangsteri mi mogu staviti soli...

    Predsjednik Zoran Milanović prisustvuje danas u kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruga mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole...

    Ulice Put Jazine i Ante Starčevića u Tisnom...

    Zbog prespajanja nisko-naponske mreže na novu trafostanicu u utorak, 19. ožujka od 8 do 15 sati bez električne energije bit će potrošači u ulicama...

    NAJNOVIJE

    Solidan otpor Šibenke protiv Vojvodine, vratio se još jedan oporavljenik

    Šibenka je upisala poraz od Vojvodine na otvaranju ABA 2 balona u Širokom Brijegu. Jedan od glavnih favorita za plasman u prvi regionalni rang...

    Kosor odgovorila Butkoviću: “Bumo na izbore, bez brige, maleni!”

    Odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike, komentirao je HDZ-ov ministar...

    Milanović: ‘Ti nepismeni gangsteri mi mogu staviti soli na rep. Ali, SDP treba biti oprezan’

    Predsjednik Zoran Milanović prisustvuje danas u kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruga mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole...

    Ulice Put Jazine i Ante Starčevića u Tisnom u utorak, 19. ožujka bez struje

    Zbog prespajanja nisko-naponske mreže na novu trafostanicu u utorak, 19. ožujka od 8 do 15 sati bez električne energije bit će potrošači u ulicama...