Više

  Lijep uspjeh

  FOTO Krkaši osvojili devet medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, četiri su zlatnog sjaja

   

  Članovi šibenske Krke ostvarili su lijep uspjeh na Hrvatsko veslačko prvenstvo za mlađe uzraste (kadeti – juniori) održanom na Jarunu.  Boje kluba branilo je 20 veslača i dvije veslačice u 13 disciplina, predvodili su ih treneri Radečić i Krasić (posebnu potporu posadama dao je i vrijedni magistar fizioterapije Hrvoje Petrović), a kući su se vratili s devet medalja, među kojima su i četiri zlatne.

  Kako su prošli Krkaši donosimo u klupskom osvrtu.

  Polazeći u Zagreb znali smo da imamo nekoliko jako dobrih posada i to ne samo u hrvatskim nego i međunarodnim okvirima. Međutim, znajući da je hrvatsko veslanje u svim uzrastima i te kako razvijeno nismo se usuđivali prognozirati. Sve se svelo, kao i obično, na formulu ‘neka dadu sve od sebe pa što bude!’. Ipak, iz Zagreba smo se vratili s pomiješanim osjećajima. Naime, osvojeno je ukupno devet medalja i to četiri zlatne, dvije srebrene i tri brončane, ali nekako smo dojma da se, uz nijansu sreće, moglo još malko više, tj. da su neke srebrne i brončane medalje mogle biti i zlatnog sjaja. Doduše na navijačima je da priželjkuju, ali očekivanja i ostvarenja ne podudaraju se tako često.

  Poklonimo pozornost najprije curama. Dakle, Tara Doodney natjecala se u samcu za starije (A) kadetkinje, dok smo Franku Zorčić gledali također u samcu, ali za starije (A) juniorke. Tara je osvojila brončanu medalju, ali se može slobodno reći da tijekom finalne utrke negdje izgubila ‘bezecirano’ zlato. Naime, u dosadašnjem dijelu ovogodišnje sezone bila je nadmoćna svojoj konkurenciji, bila je superiorna i u kvalifikacijama i polufinalu svoje discipline i na ovom natjecanju, ali je, na žalost, u finalu u cilj ušla ‘tek’ kao treća. Šteta što je ispalo tako jer ona ima ‘ono nešto bitno’ što je kvalitetom razlikuje od vršnjakinja i ona odista vrijedi za više od pokazanog u finalnoj utrci.

  Što se Franke tiče na sam dan polufinalne utrke desio joj se problem uklještenja mišića na vratu. Naš Hrvoje je žurno intervenirao i osposobio je za natjecanje. Polufinalnu utrku odveslala je sjajno, da bi se onda tijekom finalne utrke nakon vodstva na 750 metara od starta jednostavno ‘ugasila’ i u cilj ušla kao četvrta.

  Što se tiče muških posada valja reći da smo u pogledu plasmana četverca na pariće mlađih juniora u sastavu Jakov Slavica, Marko Martinović, Franko Dobra i Duje Garma, te dvojca na pariće u kojem su sjedili Franko i Marko, bili sigurni u zlata. Naime, spriječiti ih je moglo samo nebo ako bi im palo na glave! Kao što smo očekivali tako se i desilo – osvojena su dva zlat,a i to jedno u četvercu, a drugo u dvojcu. Doduše, četverac je bio potpuno superioran, ali je u dvojcu bilo problema u kvalifikacijama jer je sustav napredovanja bio postavljen po principu ‘Time Trial’ bez mogućnosti repesaža, a baš u vrijeme utrke Marka i Franka oblaci su sa Sljemena donijeli jak kontra-vjetar pa se trener Mime malo i prepao ishoda, Međutim, njegovi su puleni odveslali svoju eliminacijsku utrku po principu ‘tko nam što može’ i bez naročitih problema ušli u A-finale.

  Dvije posade imali smo i u dvojcu na pariće za starije kadete. Prvu posadu tzv. KRK1, činili su Šime Grubišić i Nato Alfier, a drugu KRK2 Lovre Palinić i Luka Papak. Tu već nismo bili sasvim sigurni u ishode, tim prije što je Nato još uvijek osjećao posljedice vrlo nezgodnog pada s bicikla. Svoju kvalifikacijsku skupinu je KRK2 odveslala bez problema, dok KRK1 nije bila te sreće: tijekom čitave utrke bilo je napete bitke sa susjedima iz Zadra uz tehnički ne baš najbolje veslanje. Na kraju su Šime i Nato, jednako kao i Lovre i Luka, izravno ušli u polufinale. Obje naše posade veslale su sutradan (subota) u polufinalu u kojem su Šime i Nato veslali upravo sjajno i kao prvoplasirani iz skupine ušli u A-finale, dok to Lovri i Luki, unatoč žustroj bitci, to nije uspjelo. U tzv. velikom (A) finalu KRK1 je, slično kao i kolege iz četverca i dubla mlađih juniora, od prvog zaveslaja uzela vodstvo i zadržala ga do kraja. U tzv. malom (B) finalu Lovre i Luka uzeli su treće mjesto, ili ukupno deveto od 23 posade.

  Što se zlata tiče šećer navodimo na kraju: Vito Jakoliš i Nikola Knežić superiorno su pobijedili u juniorskom dvojcu ‘bez’ i time (iako dvojbe nije bilo niti u primislima) potvrdili svoj status reprezentativaca za nastup na Svjetskom prvenstvu, odnosno pred-olimpijskoj regati, u Parizu početkom kolovoza! Bravo momci!

  Koliko god smo se veselili zlatnim medaljama četverca i dvojaca na pariće, toliko su nas ražalostile srebrne medalje četverca ‘sa’ mlađih juniora u sastavu Ivan Dželalija, Max Doodney, Duje Garma, Šime Slavica i korm. Grgo Ćaleta Car, te četverca ‘bez’ juniora u sastavu Vito Jakoliš, Nikola Knežić, Bartol Medić i Jakov Slavica. Naime, objema posadama do zlata je nedostajala samo po jedna sekunda! Doduše, valja reći da su svim navedenim mladićima ove discipline bile od drugorazrednog značaja u odnosu na njihove glavne zbog čega je svaka posada odradila samo po 2-3- treninga, te da su među njima samo Vito i Nikola (u zadnja 3 mjeseca) naučeni na tzv. ‘rimen’ veslanje, dok su ostali redom skuleri! Onaj tko zna što je veslanje zna koliko je nezgodno kad s dva vesla prijeđeš na jedno, a za one koji ne znaju možemo reći neka pokušaju u roku 24 sata prijeći s pisanja uobičajenom rukom na pisanje onom drugom. To je otprilike slična muka! Svejedno, momcima čestitamo na borbenosti do zadnjeg metra u nastojanju da se za sebe i Klub domognu zlatnih medalja.

  Brončane medalje, osim Tare, osvojili su Bartol Medić u samcu za juniore i Grgo Ćaleta Car u samcu za mlađe (B) kadete. Bartol je poražen od kolega iz reprezentacije s nedavnog Europskog prvenstva, a utjeha mu može biti dodatno osvojeno srebro iz četverca. Grgo je, kao relativni novak u veslanju, pokazao da Krka na njega idućih godina ima pravo ozbiljno računati.

  Bez medalja su, unatoč borbenosti, ostale posade četverca na pariće mlađih juniora u sastavu Max Doodney, Franko Šarić, Ivan Dželalija i Šime Slavica, te četverca ‘bez’ istog uzrasta kojeg su činili Jakov Mikulandra, Jerko Petrović, Nikola Dobre i Alberto Rossini. Max i društvo su ušli u A-finale gdje su zauzeli peto mjesto, dok je posada štrokera Alberta bila prva u B-finalu.

  Što reći na kraju? Vitu i Nikolu s kolegama iz VK Istra sad očekuju naporne pripreme na Perući za nastup u Parizu, dok će ostali, uz neke iznimke, uživati u odmoru tijekom srpnja. Naravno, želimo, po tko zna koji put, zahvaliti OKK Dražen Petrović na posudbi kombi-vozila, a svakako hvala i roditeljima naših cura i momaka na potpori, poručili su iz Krke na kraju osvrta.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje...

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje utakmica Hrvatske na stadionu Šubićevac

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...