Sportsko društvo Spartak

Individualno savjetovanje u sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji“

Pratite nas i na društvenim mrežama:


U sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihove obitelji“ održano je individualno savjetovanje na kojem je sudjelovao 1 član obitelji hrvatskih branitelja. Razgovor o efektima pandemije koronavirusa na klijentov život i nadi da će se ponovno sve prije ili kasnije vratiti u normalu. Zbog pandemije koronavirusom većina ljudi je bila prisiljena drastično promijeniti način života te su suočeni sa brojnim novim stresorima. Neizvjesnost, nemogućnost planiranja unaprijed, zdravstvene mjere, mjere izolacije i ograničavanja kretanja, nemogućnost odlaska u školu ili na posao, gubitak radnog mjesta su neki od stresora koji uvelike utječu na kvalitetu života ljudi. Utjecajem tih stresora može se narušiti mentalno zdravlje pojedinca te ta osoba može biti u povećanom riziku od razvoja psihičkih bolesti i poremećaja.

Jedan od aktivnosti kojima se možemo boriti protiv stresora su vježbe za podizanje optimizma. Optimizam se definira kao opće pozitivno očekivanje od budućnosti  (Carver, Scheier i Segerstrom, 2010). Podizanjem optimizma možemo poboljšati mentalno i fizičko zdravlje. Povećan optimizam vežemo sa nižom stopom depresivnosti i poboljšanjem našeg organizma da se imunološki obrani od bolesti. Intervencije koje možemo koristiti za podizanje optimizma vezane su za razvijanje budućih ciljeva. Tehnike se temelje na vizualizaciji najbolje buduće verzije sebe. Možemo zamišljati sebe u budućnosti te kako je sve što se trebalo dogoditi završilo s najboljim mogućim ishodom. Osoba može zamišljati svoje buduće osobine, odnose, koje je uspjehe postigla. Dobro je koristiti se rečenicama kao što su: „U budućnosti ja ću biti/raditi…“, Pronaći ću vrijeme za…“,  „Kad se sve vrati u normalu, ja ću (interval učestalosti) ići/raditi…“.

Sportskom društvu Spartak dodijeljena su sredstva kojima će se financirati projektne aktivnosti kroz 24 mjeseca pod nazivom “Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.997.866,10 kn, a iznos sufinanciranja iz ESF-a 1.698.186,19 kn . Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog Socijalnog fonda. Sadržaj medijske objave isključiva je odgovornost Sportskog društva Spartak.

spartak_letak_projekt

Pratite nas i na društvenim mrežama: