Više

    IZVRSTAN TRIK: Znate ono kada kuhano jaje ne možete lijepo oguliti? Evo u čemu je kvaka

     

    Kuhanje jaja djeluje kao najlakši kulinarski zadatak, ali svatko od nas se barem jednom susreo s ljuskom koju je teško oguliti, žutanjokm koji se mrvi, bjelanjkom koji kao da je od gume…

    To su samo neki od problema s kojima se možete susresti prilikom pripremanja omiljenog doručka.

    Savjet je sljedeći: umjesto da jaje promatrate kao jednu namirnicu, trebali biste ga promatrati kao dvije, odnosno žutanjak i bbjelanjak, jer im je potrebna različita temperatura da bi dobili idealnu konzistenciju.

    Prava temperatura za kuhanje bjelanjka su 82 stupnja Celzijusa, objašnjava kuhar J. Kenji López-Alt u novoj kuharici The Food Lab: Better Home Cooking Through Science koja sa znanstvene strane istražuje pripremu određenih namirnica.

    Protein od kojeg se sastoji bjelanjak na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nježan zalogaj, koji ne ostavlja dojam da žvaćete gumu. Međutim, to je pet stupnjeva viša temperatura od one koja odgovara žutanjku koji na toj temperaturi postaje suh, krhak i zelenkast.

    Potom slijede problemi s guljenjem. Ako jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se bjelanjak prerano skuhati u odnosu na žutanjak, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenje.

    Trik je, tvrdi López-Alt, da jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturu. Potom nastavite kuhati na laganoj vatri.

    López-Alt je testirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i provjeravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činiti.

    Dovoljno je da, kada nakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite kuhati jaja još 11 minuta i bit će savršeno.

    IZVOR: B92/Magazin.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Srebro šibenskih ‘cvrčaka’ pred godinu u kojoj...

    Još jedan zapažen nastup na Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu ostvarili su mali 'cvrčci', djeca iz predškolskih ustanova Šibenska maslina i Smilje, okupljeni u...

    Vodeći trojac Mininogometne lige upisao pobjede

    U SC-u Mandalina odigrani su susreti devetog kola Mininogometne lige Šibenik. Vodeći trojac upisao je nove pobjede. Ciak je bio bolji od Banjevaca, Termo...

    Laura Lokas i Snježana Prgomet na najvišem postolju...

    Dva zlata, jedno srebro i jednu broncu osvojili su članovi Kickboxing kluba Dalmatino na 25. međunarodnom turniru Kutinqa Open. Do tog su lijepiog uspjeha...

    Nakon Murtera puni plijen u prvenstvu uzeli i...

    Malonogometaši Jezera upisali su pobjedu na gostovanju kod Novog Marofa u petom kolu 1.HMNL. Slavili su s visokih 5:1 i trenutno drže peto mjesto...

    NAJNOVIJE

    FOTO Srebro šibenskih ‘cvrčaka’ pred godinu u kojoj slave dva jubileja

    Još jedan zapažen nastup na Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu ostvarili su mali 'cvrčci', djeca iz predškolskih ustanova Šibenska maslina i Smilje, okupljeni u...

    Vodeći trojac Mininogometne lige upisao pobjede

    U SC-u Mandalina odigrani su susreti devetog kola Mininogometne lige Šibenik. Vodeći trojac upisao je nove pobjede. Ciak je bio bolji od Banjevaca, Termo...

    Laura Lokas i Snježana Prgomet na najvišem postolju u Kutini, Dalmatino osvojio još dvije medalje

    Dva zlata, jedno srebro i jednu broncu osvojili su članovi Kickboxing kluba Dalmatino na 25. međunarodnom turniru Kutinqa Open. Do tog su lijepiog uspjeha...

    Nakon Murtera puni plijen u prvenstvu uzeli i Jezera, Kijevo i Heroji 2007

    Malonogometaši Jezera upisali su pobjedu na gostovanju kod Novog Marofa u petom kolu 1.HMNL. Slavili su s visokih 5:1 i trenutno drže peto mjesto...