Više

    Pravilo od 5 sekundi: Smije li se hrana s poda pojesti, što kažu znanstvenici?

     

    Svakome je poznato pravilo da nakon što nam omiljena hrana ili zalogaj padnu na pod imamo pet sekundi da hranu dignemo s poda i nastavimo uživati u njoj. Neki ovo mogu smatrati degutantnim, dok je nekima ovo izlika da ne bace kocku svoje omiljene čokolade ili keks u smeće.

    Istraživanje iz 2003. otkrilo je da 70 posto ispitanih žena i 56 posto ispitanih muškaraca poznaje pravilo od pet sekundi i smatra ga točnim.

    Sveučilište Clemson je otkrilo da nema veze koliko se hrana nalazi na podu jer je važnija sveukupna količina bakterija koja se nalazi na površini na koju je hrana pala, a također postoji razlika u površinama.

    0.1 posto stanica potiče razvoj bolesti

    “Bolje je da vam hrana padne na tepih nego na drvo ili pločice. Kada se na tepihu nalazi bakterija salmonele, prenosi se manje od 1 posto te bakterije. Kada hrana dođe u kontakt s drvom ili pločicama, prenijet će se 48 do 70 posto ove bakterije”, napisao je za Quartz doktor Paul Dawson, profesor prehrambenih znanosti na Sveučilištu Clemson.

    Jedno od bitnih pitanja koje se nameće je treba li hranu pojesti nakon što padne na pod. Dawson tvrdi kako postoji milijun različitih stanica na području na kojem je pala hrana, a njih 0.1 posto je dovoljan da nas učini bolesnima.

    Potrebna je mala količina pojedinih bakterija da se razbolimo, a šansa da se one nalaze na određenim površinama su male. “U rijetkim situacijama se mkroorganizmi koji nas mogu učiniti bolesnima nalaze na području na kojima nam je pala hrana”, tvrdi Dawson.

    izvor: telegram.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu,...

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zadar pokvario Zagorinu feštu na krcatom Borovištu, Vodice remizirale kod fenjeraša

    Pobjednički niz nogometaša Zagore prekinut je. Nakon 13 uzastopnih pobjeda poraz su upisali u najvažnijoj utakmici, u dvoboju s izravnim konkurentom Zadrom, na krcatom ...

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...