Više

    Dobar tek!

    Tiramisu od limuna: Najlakši recept za ljetnu verziju prefinog kolača

     

    Tiramisu je popularni talijanski desert koji se sastoji od piškota umočenih u kavu prekrivenih gustom kremom na bazi mascarponea, jaja i šećera te obilno posipanih kakaom. U tiramisu se često dodaje i rum ili liker od kave koji kolaču dodaju posebnu slasnost i aromu.

    Ako ste jedna od onih osoba koja u ljetno vrijeme izbjegava klasični tiramisu zbog ‘teških’ sastojka, ne brinite. Imamo za vas laganiju verziju na bazi osvježavajućeg limuna koja je savršena za ljetna druženja s prijateljima i obitelji, piše Zadovoljna.hr.

    Imajte na umu da je ovaj kolač namijenjen samo za punoljetne. Umjesto u kavi, piškoti se namaču u likeru od limuna – limoncellu.

    Sastojci za tiramisu od limuna:

    Sastojci za podlogu:

    150 ml limoncella

    150 ml vode

    20-ak piškota

    Sastojci za kremu:

    300 ml vrhnja za šlag

    250 g sira mascarponea

    35 g pekmeza od limuna

    30 ml likera od limuna (limoncello)

    30 g šećera u prahu

    1 limun

    Priprema tiramisua od limuna:

    Napravite kremu: mikserom istucite vrhnje u šlag zajedno sa šećerom u prahu. Odložite šlag sa strane.

    U drugoj zdjeli izmiksajte mascarpone, pekmez od limuna, 30 ml limoncella i sok jednog limuna. Dodajte i malo limunove korice ako na raspolaganju imate organski plod koji nije šprican.

    U smjesu od mascarponea ručno umiješajte zaslađeni šlag. Stavite sa strane.

    Napravite podlogu za tiramisu: pomiješajte limoncello i vodu i u ovoj otopini namočite jedan po jedan keks. Uronite piškote u tekućinu na maksimalno pet sekundi jer ne želite da vam se keksi raspadnu.

    Namočene kekse prebacite u manji pravokutni lim za pečenje. Slažite namočene piškote jedan do drugog dok njime ne ispunite dno posude.

    Preko piškota premažite polovicu dobivene kreme.

    Preko kreme nastavite slagati još jedan red piškota namočenih u kombinaciju limoncella i vode.

    Preko drugog reda piškota namažite ostatak kreme. Na vrh možete dodati još malo naribane korice limuna i/ili tanke kriške svježeg limuna.

    Stavite kolač u hladnjak da se stisne na barem četiri sata, a može i preko noći.

    Narežite kolač na kocke i poslužite s šalicom čaja ili kave.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo...

    Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

    Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

    Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

    FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne...

    Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...

    NAJNOVIJE

    Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo do double-doublea, Johnson najefikasnija

    Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

    Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

    Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

    FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne Knin

    Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...