Tiramisu je popularni talijanski desert koji se sastoji od piškota umočenih u kavu prekrivenih gustom kremom na bazi mascarponea, jaja i šećera te obilno posipanih kakaom. U tiramisu se često dodaje i rum ili liker od kave koji kolaču dodaju posebnu slasnost i aromu.
Ako ste jedna od onih osoba koja u ljetno vrijeme izbjegava klasični tiramisu zbog ‘teških’ sastojka, ne brinite. Imamo za vas laganiju verziju na bazi osvježavajućeg limuna koja je savršena za ljetna druženja s prijateljima i obitelji, piše Zadovoljna.hr.
Imajte na umu da je ovaj kolač namijenjen samo za punoljetne. Umjesto u kavi, piškoti se namaču u likeru od limuna – limoncellu.
Sastojci za tiramisu od limuna:
Sastojci za podlogu:
150 ml limoncella
150 ml vode
20-ak piškota
Sastojci za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
250 g sira mascarponea
35 g pekmeza od limuna
30 ml likera od limuna (limoncello)
30 g šećera u prahu
1 limun
Priprema tiramisua od limuna:
Napravite kremu: mikserom istucite vrhnje u šlag zajedno sa šećerom u prahu. Odložite šlag sa strane.
U drugoj zdjeli izmiksajte mascarpone, pekmez od limuna, 30 ml limoncella i sok jednog limuna. Dodajte i malo limunove korice ako na raspolaganju imate organski plod koji nije šprican.
U smjesu od mascarponea ručno umiješajte zaslađeni šlag. Stavite sa strane.
Napravite podlogu za tiramisu: pomiješajte limoncello i vodu i u ovoj otopini namočite jedan po jedan keks. Uronite piškote u tekućinu na maksimalno pet sekundi jer ne želite da vam se keksi raspadnu.
Namočene kekse prebacite u manji pravokutni lim za pečenje. Slažite namočene piškote jedan do drugog dok njime ne ispunite dno posude.
Preko piškota premažite polovicu dobivene kreme.
Preko kreme nastavite slagati još jedan red piškota namočenih u kombinaciju limoncella i vode.
Preko drugog reda piškota namažite ostatak kreme. Na vrh možete dodati još malo naribane korice limuna i/ili tanke kriške svježeg limuna.
Stavite kolač u hladnjak da se stisne na barem četiri sata, a može i preko noći.
Narežite kolač na kocke i poslužite s šalicom čaja ili kave.