Više

    Isprobajte!

    Slana galetta s gljivama i sirom kao stvorena je za jesen

     

    Ako želiš probuditi Francuskinju u sebi, ove jeseni pripremi galettu – francusku rustikalnu pitu koju možeš pripremati u slatkoj ili slanoj verziji. I dok smo je tijekom toplijih dana pripremale s jagodama, bobičastim voćem i breskvama, tijekom jeseni glavna zvijezda naše galette su omiljene gljive. Rustikalna, bogata i aromatična, ovaj galetta od šampinjona i shiitake gljiva s kozjim sirom savršeno je jelo u kojemu će uživati baš svi, a možeš je pripremiti za ručak, večeru, ili pak za neku posebnu prigodu. U nastavku pronađi recept koji moraš isprobati već danas, piše Žena.hr

    Sastojci

    150 g brašna
    0.5 žličice soli
    115 g maslaca
    60 g kiselog vrhnja
    2 žličice limunovog soka
    60 ml ledene vode
    1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    450 g šampinjona narezanih na tanko
    220 g shiitake gljiva narezanih na tanko
    1 žlica maslaca
    0.5 velikog luka nasjeckanog na sitno
    4 veća nasjeckana češnjaka
    4 grančica svježeg timijana
    1 grančica svježeg ružmarina
    0.5 žličice soli
    0.25 žličice papra
    45 g kozjeg sira
    1 veće jaje
    1 žličica mlijeka

    Priprema

    1.

    Pripremi tijesto – pomiješaj brašno i pola žličice soli u posudi, a zatim dodaj maslac narezan na kockice. Promiješaj i rukama odvajaj sve komadiće i prestani miješati kada komadići maslaca budu veličine malog graška.

    2.

    U posebnoj posudi umuti kiselo vrhnje, limunov sok i ledenu vodu. Napravi udubinu u mješavini brašna i dodaj mokre sastojke. Miješaj kuhačom dok se sve ne sjedini, a zatim tijesto stavi na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rukama nježno mijesi tijesto, stavi ga na veći tanjur ili pladanj, pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na minimalno sat vremena.

    3.

    Za nadjev od gljiva, zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje, a zatim gljive i ravnomjerno ih rasporedi po tavi. Pirjaj gljive, miješajući otprilike svake minute, dok ne oslobode svoju vlagu i dok se ne stisnu, otprilike 4 do 6 minuta. Lagano začini solju i paprom.

    4.

    Dodaj žlicu maslaca i ostavi da se malo otopi. Zatim dodaj luk, timijan i grančicu ružmarina ili u nedostatku istih žličicu začinskog bilja. Kuhaj, često miješajući, 3 do 5 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj još jednu minutu. Nadjev od gljiva prebaci u neku zdjelu ili tanjur da se ohladi. Smjesu ostavi na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu pomiješaj jedno jaje i mlijeko u maloj posudi i ostavi sa strane.

    5.

    Kad se nadjev od gljiva ohladi, zagrij pećnicu na 200°C s rešetkom u sredini. Tijesto izvadi iz hladnjaka i lagano ga pospi brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj ga u okrugli oblik i stavi ga na lim za pečenje koji si prethodno namastila ili ga obložila papirom za pečenje.

    6.

    Izmrvi kozji sir, dodaj ga ohlađenom nadjevu od gljiva (izbaci grančice timijana i ružmarina ako si ih koristila) i lagano promiješaj. Zatim nadjev stavi na razvaljano tijesto i ravnomjerno ga rasporedi po sredini ostavljajući rubove praznima, a zatim rubove tijesta presavij preko gljiva te ih premaži smjesom od jaja i mlijeka.

    7.

    Peci 35-40 min ili dok korica ne dobije zlatnosmeđu boju. Stavi na rešetku za hlađenje i ostavi da se ohladi 5 do 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Posluži vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Bilo Lokvica bez struje u petak, 29. studenoga

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak 29. studenoga bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    Predloženo izjednačavanje cijena gradskih i privatnih vrtića, na...

    Suglase se privatni osnivači predškolskih ustanova u gradu Šibeniku, s prijedlogom šibenske gradske uprave, od 1. siječnja 2025. godine šibenski će roditelji dobivati uplatnice...

    Policija traži pomoć za muškarcem nestalim iz Tribunja

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske traže pomoć građana u potrazi za nestalim 43-godišnjim Romanom Sabolecom, koji se iz danas, 27. studenoga udaljila s adrese boravišta,...

    Održana HSLS -ova tribina o energani u Šibeniku,...

    'Energana – spalionica u Šibeniku- budućnost ili opasnost?' naziv je javne tribine koju je jučer u Šibeniku organizirao Marin Koudela, predsjednik gradske organizacije HSLS...

    NAJNOVIJE

    Bilo Lokvica bez struje u petak, 29. studenoga

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak 29. studenoga bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    Predloženo izjednačavanje cijena gradskih i privatnih vrtića, na potezu su osnivači predškolskih ustanova

    Suglase se privatni osnivači predškolskih ustanova u gradu Šibeniku, s prijedlogom šibenske gradske uprave, od 1. siječnja 2025. godine šibenski će roditelji dobivati uplatnice...

    Policija traži pomoć za muškarcem nestalim iz Tribunja

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske traže pomoć građana u potrazi za nestalim 43-godišnjim Romanom Sabolecom, koji se iz danas, 27. studenoga udaljila s adrese boravišta,...

    Održana HSLS -ova tribina o energani u Šibeniku, službeno pozvan samo stručnjak koji je protiv energana

    'Energana – spalionica u Šibeniku- budućnost ili opasnost?' naziv je javne tribine koju je jučer u Šibeniku organizirao Marin Koudela, predsjednik gradske organizacije HSLS...