Više

    Isprobajte!

    Slana galetta s gljivama i sirom kao stvorena je za jesen

     

    Ako želiš probuditi Francuskinju u sebi, ove jeseni pripremi galettu – francusku rustikalnu pitu koju možeš pripremati u slatkoj ili slanoj verziji. I dok smo je tijekom toplijih dana pripremale s jagodama, bobičastim voćem i breskvama, tijekom jeseni glavna zvijezda naše galette su omiljene gljive. Rustikalna, bogata i aromatična, ovaj galetta od šampinjona i shiitake gljiva s kozjim sirom savršeno je jelo u kojemu će uživati baš svi, a možeš je pripremiti za ručak, večeru, ili pak za neku posebnu prigodu. U nastavku pronađi recept koji moraš isprobati već danas, piše Žena.hr

    Sastojci

    150 g brašna
    0.5 žličice soli
    115 g maslaca
    60 g kiselog vrhnja
    2 žličice limunovog soka
    60 ml ledene vode
    1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    450 g šampinjona narezanih na tanko
    220 g shiitake gljiva narezanih na tanko
    1 žlica maslaca
    0.5 velikog luka nasjeckanog na sitno
    4 veća nasjeckana češnjaka
    4 grančica svježeg timijana
    1 grančica svježeg ružmarina
    0.5 žličice soli
    0.25 žličice papra
    45 g kozjeg sira
    1 veće jaje
    1 žličica mlijeka

    Priprema

    1.

    Pripremi tijesto – pomiješaj brašno i pola žličice soli u posudi, a zatim dodaj maslac narezan na kockice. Promiješaj i rukama odvajaj sve komadiće i prestani miješati kada komadići maslaca budu veličine malog graška.

    2.

    U posebnoj posudi umuti kiselo vrhnje, limunov sok i ledenu vodu. Napravi udubinu u mješavini brašna i dodaj mokre sastojke. Miješaj kuhačom dok se sve ne sjedini, a zatim tijesto stavi na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rukama nježno mijesi tijesto, stavi ga na veći tanjur ili pladanj, pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na minimalno sat vremena.

    3.

    Za nadjev od gljiva, zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje, a zatim gljive i ravnomjerno ih rasporedi po tavi. Pirjaj gljive, miješajući otprilike svake minute, dok ne oslobode svoju vlagu i dok se ne stisnu, otprilike 4 do 6 minuta. Lagano začini solju i paprom.

    4.

    Dodaj žlicu maslaca i ostavi da se malo otopi. Zatim dodaj luk, timijan i grančicu ružmarina ili u nedostatku istih žličicu začinskog bilja. Kuhaj, često miješajući, 3 do 5 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj još jednu minutu. Nadjev od gljiva prebaci u neku zdjelu ili tanjur da se ohladi. Smjesu ostavi na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu pomiješaj jedno jaje i mlijeko u maloj posudi i ostavi sa strane.

    5.

    Kad se nadjev od gljiva ohladi, zagrij pećnicu na 200°C s rešetkom u sredini. Tijesto izvadi iz hladnjaka i lagano ga pospi brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj ga u okrugli oblik i stavi ga na lim za pečenje koji si prethodno namastila ili ga obložila papirom za pečenje.

    6.

    Izmrvi kozji sir, dodaj ga ohlađenom nadjevu od gljiva (izbaci grančice timijana i ružmarina ako si ih koristila) i lagano promiješaj. Zatim nadjev stavi na razvaljano tijesto i ravnomjerno ga rasporedi po sredini ostavljajući rubove praznima, a zatim rubove tijesta presavij preko gljiva te ih premaži smjesom od jaja i mlijeka.

    7.

    Peci 35-40 min ili dok korica ne dobije zlatnosmeđu boju. Stavi na rešetku za hlađenje i ostavi da se ohladi 5 do 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Posluži vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vodice remizirale na teškom gostovanju u Sinju

    Nogometaši Vodica nastavili su s dobrim partijama na otvaranju nove sezone 3.NL jug. Nakon što su u prvom kolu na Račicama s uvjerljivih 4:1...

    Posljednji dan ‘FALIŠ’-a: Na Maloj loži večeras predstavljanje...

    Na Maloj loži večeras od 20 sati počinje program posljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice – FALIŠ. U nastavku donosimo pregled večerašnjih događanja Program četvrtog...

    Lokaliziran požar otvorenog prostora u Lugovićima

    NOVO: Na požarište u Lugovićima izašli su pripadnici DVD Bilice, DVD Zablaće, DVD Brodarica i JVP Šibenik sa 8 vozila i 22 vatrogasca. Požar je lokaliziran...

    Anušić: Istražit ćemo sve oko prodaje MORH-ovog stana...

    Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je da će tražiti da se do kraja raščiste okolnosti pod kojima je Anna Dujić, kćer predsjednika uprave Hrvatskih...

    NAJNOVIJE

    Vodice remizirale na teškom gostovanju u Sinju

    Nogometaši Vodica nastavili su s dobrim partijama na otvaranju nove sezone 3.NL jug. Nakon što su u prvom kolu na Račicama s uvjerljivih 4:1...

    Posljednji dan ‘FALIŠ’-a: Na Maloj loži večeras predstavljanje knjige i dvije zanimljive tribine

    Na Maloj loži večeras od 20 sati počinje program posljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice – FALIŠ. U nastavku donosimo pregled večerašnjih događanja Program četvrtog...

    Lokaliziran požar otvorenog prostora u Lugovićima

    NOVO: Na požarište u Lugovićima izašli su pripadnici DVD Bilice, DVD Zablaće, DVD Brodarica i JVP Šibenik sa 8 vozila i 22 vatrogasca. Požar je lokaliziran...

    Anušić: Istražit ćemo sve oko prodaje MORH-ovog stana Anni Dujić

    Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je da će tražiti da se do kraja raščiste okolnosti pod kojima je Anna Dujić, kćer predsjednika uprave Hrvatskih...