Više

  Šibenčanka Nada Nemčić u šestom desetljeću života u sklekovima ‘šiša’ i upola mlađe muškarce

   

  Kad čovjek dođe u neke godine ili korak do mirovine sa svih strana bombardiraju ga savjetima što sve može raditi, a većina prijedloga odnosi se na uređivanje vrta, heklanje, lagane šetnje, aeorobik sporijeg tempa ili pecanje. Sve u skladu s godinama, rekli bi neki koji misle da čovjek  kad uđe u skupinu 50 plus više nema snaga raditi ono što je mogao kad je bio mlađi.

  Nada Nemčić za koji mjesec će u mirovinu, ali Nada je daleko od aerobika za stariju populaciju, da tako kažemo. Nada diže utege, 50 kilograma iz mrtvog čučnja da preciziramo, radi sklekove i u tome ‘šiša’ i neke pripadnike jačeg spola u teretani. Nada ima 58 godina, a već dvije godine ide redovno u teretanu. Kad smo se prvi put čuli rekla nam je ‘Ma ne vježbam nešto aktivno, idem tokom cijele godine tri puta tjedno u teretanu’. Nama je to itekako aktivno.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 8

  – Za teretanu su glavni ‘krivci’ moji sinovi. Prvi put sam krenula s 52 godine kod Krešimira Juranića kojemu je moj sin pomagao i predložio je da i ja krenem. ‘Di ću ja stara žena u teretanu’, bio je prvi komentar. ‘Ti probaj, mama, pa ako ti se da, idi’ odgovorio je sin i nagovorio me. Četiri godine sam pauzirala nakon toga zbog zdravstvenih razloga i s 56 ponovno krenula, ovaj put kod Ive. O grupnim treninzima nisam ni razmišljala jer sam ja više solo igrač. Ne volim da mi nad glavom ‘visi’ određeni dan i sat i kad sve moram podrediti tome. Više volim ovako kad ja mogu doći kad meni odgovara i biti koliko mi se da. Nisam tip koji ide po šablonama, priča nam Nada kojoj su odlasci u teretanu kao odlasci kod prijateljice na kavu i ‘ćakulu’.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 4

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 5

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 9

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 10

  Na pitanje što joj je glavna motivacija za redovite odlaske u teretanu, objašnjava da je to zdravlje jer otkad redovito vježba nema nikakvih bolova.

  – Teretana dobro djeluje i na psihičkoj bazi jer tko izgrađuje tijelo, izgrađuje i um. Ovdje čovjek ne razmišlja o glupostima, odradi se trening i svaki kilogram je nova motivacija. Ipak, izgled tu igra veliku ulogu i lagala bih kad bih rekla da nije zbog toga. Svatko od nas dolazi najprije zbog izgleda, netko da skine kile, netko da oblikuje tijelo. Izgled je motivacija, definitvno, priča nam Nada koja je dugi niz godina radila kao tajnica u TLM-u, ali je nakon promjene vlasnika ostala bez posla.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 11

  Ipak, ne može reći da je besposlena jer uz muža i sina u kući posla itekako ima, šali se Nada koja kao još jedan hobi ističe duge šetnje s kućnim ljubimcem.

  Nada ne krije riječi hvale za trenera Ivicu Vukšića koji je njezin glavni motivator, ali prije svega prijatelj, a to je ono najvažnije u ovim stvarima, smatra ona.

  – Radim sve što Ivo misli da mogu, a on misli da mogu puno. Mrtvi čučanj iz kojeg dižem pedeset kilograma, radim triceps sklek, trbušnjake, zadnju ložu sa sto kilograma. Zadnji put smo ovdje radili sklekove, biceps sklek, i to nije mogao  skoro  nitko od momaka u teretani. Rekla sam im: ‘Neću nikome reći, ali sram vas bilo. Ja od 58 godina i žensko pa mogu više od vas’, smije se naša sugovornica.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 12

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 13

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 15

  Od nekih duplo mlađi muškaraca u teretani može napraviti više i bolje, od nekih ne, ali njoj je najvažnije što cure i dečki kažu da je njihova motivacija koja ih pokreće.

  – Što kaže jedna moja prijateljica :’Idem nešto jesti, sjetim se tebe i ostavim hranu sa strane’. A što se tiče moje prehrane, nemam nekih posebnih odricanja, jedem sve, jedino pazim na unos proteina i bjelančevina. Kad mislim da bih mogla još toliko pojesti, skinem hranu sa stolu, otkriva nam svoje prehrambene navike.

  Nada vježba tokom cijele godine, ljeti za nju nema pauze i nakon ‘banjade’ odlazi se kući spremiti, sjeda u automobil i pravac teretana. To je njezin način života na koji se naviknula i ukoliko propusti koji trenig, osjeća grižnju savjesti, kao da je napravila nešto loše za sebe.

  Veliki plus je u teretani i odlična ekipa zbog koje se osjeća mlađom, otkriva nam.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 16

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 17

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 18

  – Ekipa je ovdje odlična, dečki i cure su dobri i ne osjeti se generacijski jaz. Ne osjećam da sam koju godinicu stariju, ovdje se osjećam i mlađe zahvaljujući  njima i vjerujem da ima istine u onoj ‘S kim si, takav si’. Ili sam ja previše mlada za svoje godine ili su oni prestari, često se našalim s njima. Našli smo se nekako na pola puta i stvarno dolazim s guštom. Pokušala sam ja nagovoriti i svoje prijateljice, došle bi koji put i odustale. Ne znam, ili ljudi očekuju rezultate preko noći ili im je draže gledati sapunice s kauča, kaže nam Nada koja je svjesna da su godine tu, ali i da je dobro malo ‘usporiti’ gravitaciju.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 6

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 3

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 1

  – Najbitnije je da se ja osjećam dobro, da nema viškova i da ne ‘visi’, smije se Nada koja smatra da žena s mišićima itekako može biti ženstvena dok god to nisu neke krajnosti gdje se više ne zna jel to žena ili muškarac.

  A što na Nadu kaže trener Ivica Vukšić.

  – Nada je disciplinirana, kombinacija rekreativca i amatera koji vježba redovno tokom cijele godine. Jako rijetko će netko kao Nada u ovim godinama krenuti u teretanu i nastaviti ići. Iako bi upravo to svi u nekim godinama trebali jer redoviti vježbanje i zdrava prehrana omogućavaju duži i kvalitetniji život. Jako malo žena njenih godina se bavi time, kroz karijeru sam imao da žene dolaze trenirati, ali ovako trenirati disciplinirano, ne. U dvadeset godina karijere mogu reći da je Nada uistinu iznimka. Bolja je od nekih muških, i to upola mlađih. Imate danas mlade momke koji su na  Playstationu, kompjuteru ili mobitelu i dođu vježbati u teretanu i slabiji su, manje će dizati težine, kao u svakom sportu. Koji to muški može baciti disk jednako kao Sandra Perković, kaže nam Vukšić koji smatra da godine nikad nisu prepreka jer je sve stvar volje i truda.

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 19

  teretana veni bilderica neda nemcic 270117 20

   

   

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Glazbena škola ‘Ivana Lukačića’ otvara prijave za audiciju...

  Glazbena škola 'Ivana Lukačića' počinje s prijavama za audiciju za upis u 1. razred osnovne glazbene škole. Prijaviti se mogu učenici osnovnih škola koji...

  Nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora u požaru potonule...

  Jutros u 9.10 sati u kornatskom arhipelagu iznenada je izbio požar na brodici u vlasništvu Nacionalnog parka 'Kornati'. Nakon što posada nije uspjela požar...

  Šibeniku otvoren put prema elitnom rangu: ‘Imamo licencu!’

   - Poštovani navijači i simpatizeri kluba, sponzori te sportski prijatelji, ovim Vas putem obavještavamo kako je HNK Šibenik odlukom Hrvatskog nogometnog saveza nakon provedenog...

  NAJNOVIJE

  Glazbena škola ‘Ivana Lukačića’ otvara prijave za audiciju za upis u 1. razred osnovne glazbene škole

  Glazbena škola 'Ivana Lukačića' počinje s prijavama za audiciju za upis u 1. razred osnovne glazbene škole. Prijaviti se mogu učenici osnovnih škola koji...

  Nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora u požaru potonule brodice u kornatskom arhipelagu

  Jutros u 9.10 sati u kornatskom arhipelagu iznenada je izbio požar na brodici u vlasništvu Nacionalnog parka 'Kornati'. Nakon što posada nije uspjela požar...

  Šibeniku otvoren put prema elitnom rangu: ‘Imamo licencu!’

   - Poštovani navijači i simpatizeri kluba, sponzori te sportski prijatelji, ovim Vas putem obavještavamo kako je HNK Šibenik odlukom Hrvatskog nogometnog saveza nakon provedenog...