Više

    Bake me by Nina

    Sami napravite najzdraviji namaz na svijetu – onaj od slanutka

     

    Znate li da humus smatraju najzdravijim namazom na svijetu? Osim što je najzdraviji, također je i najpoznatiji namaz Bliskog istoka.

    Ovaj libanonski namaz od slanutka ima izrazito nježnu teksturu i blagi okus. Na istoku se poslužuje gotovo uz svako jelo.

    Humus je bogat proteinima, idealnog je omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Dobar je antioksidans i ima niski glikemijski indeks. Također, ne sadrži gluten.

    Humus se sastoji od slanutka, tahinija (paste od sezama), češnjaka, peršina, maslinovog ulja i začina. Postoji mnogo različitih verzija ovog namaza, blogerica Nina Mrvica vam donosi njezinu najdražu.

    HUMUS – NAMAZ OD SLANUTKA

    SASTOJCI
    • 250 g slanutka
    • 2 režnja češnjaka
    • 2 žlice limunovog soka
    • 2 grančice peršina
    • 50 ml maslinovog ulja
    • 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
    • pola žličice kima
    • sol, kajenski papar ( ili crni mljeveni)

     

    SASTOJCI ZA TAHINI

    • 100 g sezama
    • 50 ml maslinovog ulja

     

    PRIPREMA

    TAHINI:

    1. Na tavi prepržite sezam. Pazite da vam ne zagori jer će tahini biti gorak.
    2. U mužaru ili blenderu sameljite preprženi sezam zajedno s maslinovim uljem u gustu pastu.
    3. Količinu maslinovog ulja prilagodite gustoći koju želite. Krenite s malo pa dolijevajte još.

    HUMUS:

    1. Slanutak stavite namakati u vodi 12 sati prije pripreme.
    2. Nakon namakanja slanutak kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ja ga kuham uvijek između 1-1,5 sat uz prethodno namakanje. Ostavite 200 ml vode u kojoj se kuhao slanutak, 100 ml će vam trebati za namaz, a ostatak ostavite ako odlučite dodatno prorijediti namaz.
    3. Sve sastojke stavite u blender i smiksajte ih. Ako želite da vam namaz bude rjeđi dodajte mu jos malo maslinovog ulja i vode u kojoj se kuhao slanutak.
    4. Humus ohladite u frižideru i po želji ukrasite s nekoliko kapi maslinovog ulja.
    TIPS & TRICKS
    • Ne koristite slanutak iz konzerve jer je njegov okus blaži i namaz neće biti toliko bogatog okusa.
    • Slanutak uvijek potopite prije kuhanja.
    • Začine kombinirajte po vlastitoj želji, vodite se time da je humus blagog okusa pa ne pretjerujte.
    • Poslužite ga uz peciva, na tostu, kao prilog sendvičima, jelima od mesa i sl.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Večera za 5 na selu u Primoštenu kod...

    U današnjoj epizodi u 'Večeri za 5 na selu' domaćica Rahela ugostila je kandidate u svojoj konobi u Primoštenu i za njih pripremila pravi...

    FOTO Šibenka opet niže pobjede, ova protiv Ilirije...

    Šibenka je ponovno u pobjedničkom nizu. Nakon Vienne i Škrljeva pala je i Ilirija, drugi put ove sezone u Alpe Adria Cupu. Narančasti su...

    Hrvatska osobna iskaznica ‘jedan od najljepših identifikacijskih dokumenata...

    Elementi zaštite osobne iskaznice Republike Hrvatske – djelomično metalizirani Kinegram izrađen ZERO.ZERO tehnologijom - krasi naslovnicu časopisa „Overview of traveldocuments 2016-2021“, piše Zimo.hr. Na najznačajnijem...

    Štetnost mobitela za djecu: Kakav utjecaj ima na...

    U posljednjih 10 godina enormno se povećala upotreba pametnih telefona u adolescentskoj dobi. Sve više djece koristi digitalnu tehnologiju, a u virtualni svijet ulaze...

    NAJNOVIJE

    Večera za 5 na selu u Primoštenu kod Rahele: ‘Deset mogu dati samo za hranu koju preferiram’

    U današnjoj epizodi u 'Večeri za 5 na selu' domaćica Rahela ugostila je kandidate u svojoj konobi u Primoštenu i za njih pripremila pravi...

    FOTO Šibenka opet niže pobjede, ova protiv Ilirije gurnula ju je na korak do drugog kruga AAC-a

    Šibenka je ponovno u pobjedničkom nizu. Nakon Vienne i Škrljeva pala je i Ilirija, drugi put ove sezone u Alpe Adria Cupu. Narančasti su...

    Hrvatska osobna iskaznica ‘jedan od najljepših identifikacijskih dokumenata izrađen u zadnjih nekoliko godina’

    Elementi zaštite osobne iskaznice Republike Hrvatske – djelomično metalizirani Kinegram izrađen ZERO.ZERO tehnologijom - krasi naslovnicu časopisa „Overview of traveldocuments 2016-2021“, piše Zimo.hr. Na najznačajnijem...

    Štetnost mobitela za djecu: Kakav utjecaj ima na dječji mozak i kako odviknuti dijete od mobitela

    U posljednjih 10 godina enormno se povećala upotreba pametnih telefona u adolescentskoj dobi. Sve više djece koristi digitalnu tehnologiju, a u virtualni svijet ulaze...