Više

    Bake me by Nina

    Sami napravite najzdraviji namaz na svijetu – onaj od slanutka

     

    Znate li da humus smatraju najzdravijim namazom na svijetu? Osim što je najzdraviji, također je i najpoznatiji namaz Bliskog istoka.

    Ovaj libanonski namaz od slanutka ima izrazito nježnu teksturu i blagi okus. Na istoku se poslužuje gotovo uz svako jelo.

    Humus je bogat proteinima, idealnog je omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Dobar je antioksidans i ima niski glikemijski indeks. Također, ne sadrži gluten.

    Humus se sastoji od slanutka, tahinija (paste od sezama), češnjaka, peršina, maslinovog ulja i začina. Postoji mnogo različitih verzija ovog namaza, blogerica Nina Mrvica vam donosi njezinu najdražu.

    HUMUS – NAMAZ OD SLANUTKA

    SASTOJCI
    • 250 g slanutka
    • 2 režnja češnjaka
    • 2 žlice limunovog soka
    • 2 grančice peršina
    • 50 ml maslinovog ulja
    • 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
    • pola žličice kima
    • sol, kajenski papar ( ili crni mljeveni)

     

    SASTOJCI ZA TAHINI

    • 100 g sezama
    • 50 ml maslinovog ulja

     

    PRIPREMA

    TAHINI:

    1. Na tavi prepržite sezam. Pazite da vam ne zagori jer će tahini biti gorak.
    2. U mužaru ili blenderu sameljite preprženi sezam zajedno s maslinovim uljem u gustu pastu.
    3. Količinu maslinovog ulja prilagodite gustoći koju želite. Krenite s malo pa dolijevajte još.

    HUMUS:

    1. Slanutak stavite namakati u vodi 12 sati prije pripreme.
    2. Nakon namakanja slanutak kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ja ga kuham uvijek između 1-1,5 sat uz prethodno namakanje. Ostavite 200 ml vode u kojoj se kuhao slanutak, 100 ml će vam trebati za namaz, a ostatak ostavite ako odlučite dodatno prorijediti namaz.
    3. Sve sastojke stavite u blender i smiksajte ih. Ako želite da vam namaz bude rjeđi dodajte mu jos malo maslinovog ulja i vode u kojoj se kuhao slanutak.
    4. Humus ohladite u frižideru i po želji ukrasite s nekoliko kapi maslinovog ulja.
    TIPS & TRICKS
    • Ne koristite slanutak iz konzerve jer je njegov okus blaži i namaz neće biti toliko bogatog okusa.
    • Slanutak uvijek potopite prije kuhanja.
    • Začine kombinirajte po vlastitoj želji, vodite se time da je humus blagog okusa pa ne pretjerujte.
    • Poslužite ga uz peciva, na tostu, kao prilog sendvičima, jelima od mesa i sl.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Glavna cesta u Čistoj Maloj u utorak i...

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u utorak, 30. srpnja i srijedu, 31. srpnja od 8 do 15 sati bit...

    ‘Ljeto u Azimutu’: Pop up izložba i koncert...

    U okviru ljetnog programa šibenskog kluba Azimut 'Ljeto u Azimutu', Udruga likovnih amatera Tempera i Kolektiv 4B ponovno će i ove godine obilježiti rođendan...

    U Šibeniku mirni prosvjed podrške Palestini: ‘Želimo izraziti...

    Neformalna skupina građanki organizira mirni prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom koji će biti održan u subotu, 27. srpnja u 11 sati, na križanju...

    U tučnjavi u ugostiteljskom objektu u Vodicama lakše...

    Unutar ugostiteljskog objekta u Vodicama danas u 3.05 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što su 26-godišnjak i 28-godišnjak bacali...

    NAJNOVIJE

    Glavna cesta u Čistoj Maloj u utorak i srijedu bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u utorak, 30. srpnja i srijedu, 31. srpnja od 8 do 15 sati bit...

    ‘Ljeto u Azimutu’: Pop up izložba i koncert povodom rođendana Arsena Dedića

    U okviru ljetnog programa šibenskog kluba Azimut 'Ljeto u Azimutu', Udruga likovnih amatera Tempera i Kolektiv 4B ponovno će i ove godine obilježiti rođendan...

    U Šibeniku mirni prosvjed podrške Palestini: ‘Želimo izraziti potporu palestinskom narodu u njihovoj borbi’

    Neformalna skupina građanki organizira mirni prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom koji će biti održan u subotu, 27. srpnja u 11 sati, na križanju...

    U tučnjavi u ugostiteljskom objektu u Vodicama lakše ozlijeđena dvojica mladića, osumnjičeni 28-godišnjak u bijegu

    Unutar ugostiteljskog objekta u Vodicama danas u 3.05 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što su 26-godišnjak i 28-godišnjak bacali...