Više

    Možda ideja za nedjeljni ručak?

    Saltimbocca, talijanski klasik od teletine i pršuta! Jednostavno, brzo gotovo i slasno

     

    Slasno jelo od teletine s pršutom i kaduljom talijanski je klasik i, ako ste barem jednom do sada posjetili Rim, sigurni smo da ste za njega već čuli. Naziv saltimbocca u prijevodu zapravo znači ‘skočiti u usta‘, a oni koji su ga probali kažu da je zbilja toliko ukusno da će vam gotovo samo skakati u usta, sve dok ne ispraznite svoj tanjur – piše Dobra hrana.

    Saltimbocca alla Romana jelo je tipično za regiju Lazio ali je svakako široko rasprostranjena u svim regijama Italije, ali i u susjednim zemljama.

    Pripremate li jelo po tradicionalnom receptu, koristit ćete teletinu, pršut, kadulju te bijelo vino i maslac za umak. Razne varijacije ovog jela često se viđaju u konobama već unutar granica Italije, a najčešće su razlike vrsta mesa gdje se umjesto teletine koristi piletina ili svinjetina, ali i korištenje raznih vrsta šunka umjesto pršuta.

    Osim razlike u glavnim sastojcima, saltimbocca ponekad dolazi umotana i punjena dodacima poput kapara, artičoka ili crvenog luka.

    SALTIMBOCCA ALLA ROMANA
    Trebat će vam:
    4x 150 g telećeg filea
    4 šnite pršuta
    4 lista kadulje
    80 g maslaca
    100 g bijelog vina
    20 g maslinovog ulja
    20 ml vode
    sol i papar

    Priprema:
    Položite teleći file na dasku za rezanje, prekrijte prozirnom folijom i tucite ih batićem za meso dok ne budu debljine oko 5 milimetara. Začinite obje strane svih komada solju i paprom. Na svaki komad mesa odozgo položite šnitu pršuta, prekrijte meso, zatim stavite list kadulje. Meso, kadulju i pršut probodite čačkalicom da slojevi ostanu na mjestu. Zatim, zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri te dodajte pola preporučene količine maslaca sa malo ulja. Stavite filete ravnom stranom prema dolje na tavu i pecite dok ne porumene s donje strane. U tavu dodajte bijelo vino i pustite da prvo ispari prije nego što pokrijete tavu poklopcem kako bi se jelo u potpunosti skuhalo. Izvadite iz tave i poslužite na tanjuru. Dodajte ostatak maslaca u tavu s vodom da deglazirate i pirjajte dok ne dobijete bogati, sjajni umak. Umakom prelijte posluženo jelo u tanjuru.

    Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih...

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...

    Osmaši, ne propustite dan otvorenih vrata Industrijsko-obrtničke i...

    Šibenske srednje škole, točnije Industrijsko-obrtnička škola, srednja Strukovna škola i Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA 30. travnja održat će Dan otvorenih vrata od 9...

    NAJNOVIJE

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih oglasa

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...

    Osmaši, ne propustite dan otvorenih vrata Industrijsko-obrtničke i Strukovne škole

    Šibenske srednje škole, točnije Industrijsko-obrtnička škola, srednja Strukovna škola i Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA 30. travnja održat će Dan otvorenih vrata od 9...