Kada netko spomene advent i božićno razdoblje, prvo nam na pamet padnu fritule. Ovaj ukusni blagdanski desert tradicionalno jedemo svake godine na nekoj od adventskih kućica ili ga pak pripremamo sami kod kuće. Recept za fritule posjeduje vjerojatno svaka baka, a upravo one njemu nerijetko dodaju i mali dodatak – kapljicu rakije ili likera koja fritulama daje poseban okus. A takav recept za “pijane” fritule ti donosimo danas – i sigurne smo da će ti uljepšati ovaj tjedan.
Sastojci
Priprema
Pomiješaj sve suhe sastojke – brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i sol, piše Žena.hr.
Zajedno umuti jaje, mlijeko, ulje, rakiju, rum i limunovu koricu, a zatim tekuću smjesu prelij preko suhih sastojaka i sve dobro izmuti.
U manju posudu ulij ulje i dobro ga zagrij, a zatim žlicom izvadi smjesu i stavi ju u vruće ulje.
Fritule prži sa svake strane dvije do tri minute ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, a zatim ih ostavi da se ocijede na kuhinjskom papiru. Kada se ohlade, prelij ih čokoladom ili šećerom u prahu, po želji.