Više

    Dobre stare žarbo ploške

    Recept za legendarni kolač koji voli svaki blagdanski stol

     

    Jedan od kolača koji gotovo uvijek nađu svoje mjesto na blagdanskom stolu definitivno su i žarbo ploške. Ovaj legendarni kolač zapravo potječe iz Mađarske i posudili smo ga od svojih susjeda. Ukusni nadjev od oraha i pekmeza smješten između kora prhkog tijesta s dodatkom kvasca te preliven čokoladnom glazurom udomaćio se bez problema na našim stolovima i u starim bakinim knjižicama s receptima. U nastavku pročitajte kako se rade omiljene žarbo ploške.

    SASTOJCI ZA TIJESTO:

    – 400 grama oštrog brašna
    – 200 grama maslaca
    – 1 jaje
    – 2 velike žlice šećera
    – pola kocke svježeg kvasca
    – 2 velike žlice mlijeka za kvasac
    – pola male žlice šećera za kvasac

    SASTOJCI ZA NADJEV:

    – 250 grama oraha
    – 100 grama šećera
    – 200 grama pekmeza od šljiva (ili nekog drugog po želji)

    SASTOJCI ZA GLAZURU:

    – 100 grama tamne čokolade
    – 1 velika žlica šećera
    – 3 velike žlice vode
    – 70 grama maslaca

    1. U dvije žlice mlakog mlijeka umiješajte pola male žlice šećera, natrgajte unutra pola kocke svježeg kvasca pa sve dobro promiješajte dok se kvasac ne sjedini sa mlijekom i šećerom. Pazite da mlijeko ne bude vruće jer se onda kvasac neće aktivirati. Posipajte s malo brašna i stavite kvasac na toplo mjesto da se diže 15-ak minuta.

    2. U međuvremenu u posudu za miješenje tijesta ubacite brašno i šećer. Pomiješajte ih. Kada se kvasac dignuo, ubacite ga u brašno i pomiješajte s njim. Zatim u brašno dodajte hladan maslac narezan na kockice, pomiješajte ga s brašnom i razmrvite prstima otprilike do veličine krupnih panko krušnih mrvica.

    Kada ste smrvili maslac i sjedinili ga s brašnom, napravite rupicu u sredini, ubacite jaje i zamijesite tijesto u kuglu. Nemojte ga predugo mijesiti kako kasnije ne bi bilo žilavo, čim dobijete glatku i kompaktnu kuglu, možete prestati s miješenjem.

    3. Kuglu zatim rukama formirajte u valjak kako biste tijesto lakše razdijelili. Možete si pomoći i korištenjem kuhinjske vage. Izvažite valjak i onda ga razdijelite na tri jednaka dijela. Lagano rukom oblikujte svaki dio u manju kuglu pa spljoštite u disk kako biste ga lakše razvaljali, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 20-tak minuta.

    4. Za to vrijeme pomiješajte orahe sa šećerom i ostavite sa strane. Kada se tijesto malo odmorilo, razvaljajte jedan disk u veličini protvana koji ćete koristiti (ova količina tijesta dovoljna je za pravokutni protvan veličine otprilike 20×30 cm).

    5. Položite prvi sloj na dno protvana, malo ga izbodite čačkalicom kako se ne bi previše dizao tijekom pečenja, premažite polovicom pripremljenog pekmeza, posipajte polovicom smjese šećera i oraha. Preko toga stavite drugi razvaljani disk, opet malo izbodite čačkalicom na par mjesta te ponovite postupak – premažite s ostatkom pekmeza, posipajte ostatkom oraha i šećera te prekrijte trećim razvaljanim diskom. Malo rukama pritisnite kolač po vrhu kako bi se svi sastojci slegli.

    6. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30-40 minuta tj. sve dok tijesto na vrhu ne zarumeni i ne postane lijepo zlatnožuto.

    7. Kada se kolač u potpunosti ohladi, prelijte ga glazurom. Vodu, šećer, maslac narezan na tanje listiće i čokoladu natrganu na kockice topite na laganoj vatri. Kada se svi sastojci sjedine u glatku glazuru, odmah je prelijte preko kolača i rasporedite po vrhu. Nakon što se glazura ohladi i dovoljno stisne, režite kolač na ploške u željenoj veličini, piše Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Prvakinje uvjerljive na Baldekinu, Šibenčanke i dalje...

    Košarkašice Šibenika i drugi su put ove sezone izgubile od Raguse. Aktualne prvakinje su nakon +21 u Dubrovniku bile još uvjerljivije na Baldekinu slavivši...

    Šibenik potpisao iskusnog stopera: ‘Donijet će nam dodatnu...

    HNK Šibenik objavio je kako je njegov novi igrač posta 35-godišnji stoper Zoran Nižić, i tako potvrdio pisanje medija.  Ugovor s nekadašnjim kapetanom Hajduka...

    Milanoviću 77,86 posto glasova, a Primorcu 22,14 posto

    Birališta su upravo zatvorena. Prema rezultatima prve izlazne ankete, za Zorana Milanovića (SDP i partneri) glasovalo je 77,86% birača, a za Dragana Primorca (HDZ...

    CB Kula izbacila branitelja naslova osvajača Veteranskog kupa,...

    Poznati su polufinalisti Županijskog malonogometnog kupa za veterane nakon što su u nedjelju na Baldekinu odigrani četvrtfinalni susreti. Među četiri najbolje ekipe prošao je...

    NAJNOVIJE

    FOTO Prvakinje uvjerljive na Baldekinu, Šibenčanke i dalje drže play off poziciju

    Košarkašice Šibenika i drugi su put ove sezone izgubile od Raguse. Aktualne prvakinje su nakon +21 u Dubrovniku bile još uvjerljivije na Baldekinu slavivši...

    Šibenik potpisao iskusnog stopera: ‘Donijet će nam dodatnu stabilnost u obrani’

    HNK Šibenik objavio je kako je njegov novi igrač posta 35-godišnji stoper Zoran Nižić, i tako potvrdio pisanje medija.  Ugovor s nekadašnjim kapetanom Hajduka...

    Milanoviću 77,86 posto glasova, a Primorcu 22,14 posto

    Birališta su upravo zatvorena. Prema rezultatima prve izlazne ankete, za Zorana Milanovića (SDP i partneri) glasovalo je 77,86% birača, a za Dragana Primorca (HDZ...

    CB Kula izbacila branitelja naslova osvajača Veteranskog kupa, Knin lanjskog finalistu, dalje prošli i Stari grad i Barutana

    Poznati su polufinalisti Županijskog malonogometnog kupa za veterane nakon što su u nedjelju na Baldekinu odigrani četvrtfinalni susreti. Među četiri najbolje ekipe prošao je...