Vrijeme je vrganja i idealan je trenutak za ovaj ukusan ručak, piše Glas Istre.
SASTOJCI:
- riža, 350 g
- vrganji, 40 g sušenih
- luk, 1 glavica
- bijelo vino, 100 ml suhog
- peršin, 1 žlica sjeckani
- povrtni dodatak jelima, 1 žličica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
PRIPREMA:
Sušene vrganje stavimo u zdjelu s vodom i ostavimo ih da se namaču jedan sat. Namočene vrganje ocijedimo, narežemo na komade, vodu sačuvamo, a luk nasjeckamo.
U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodamo narezane vrganje, promiješamo, te i njih pržimo povremeno miješajući.
Nakon jedne minute prženja ulijemo bijelo vino, izmiješamo sastojke i pričekamo da vino napola ispari.
Potom dodamo rižu, dobro promiješamo sastojke i sve zajedno kratko pržimo dalje.
Kad riža upije tekućinu, prelijemo ju s malo vode u kojoj su se namakali vrganji i povremeno miješajući kuhamo dok riža ne upije tekućinu.
Zatim rižu začinimo povrtnim dodatkom jelima i nastavimo je kuhati stalno miješajući i podlijevajući vrelom vodom, do željene tvrdoće.
Nakon 15-ak minuta kuhanja, rižoto maknemo s vatre, prelijemo ga s malo maslinovog ulja, dodamo sjeckani peršin, promiješamo, poklopimo i ostavimo da odstoji tri, četiri minute. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.