Poriluk je u sezoni većinu godine, ali se najboljim smatra onaj koji je ubran od početka jeseni do početka proljeća. Što je poriluk mlađi, to su njegov okus i tekstura nježniji. Evo nekoliko savjeta i ideja koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz tog ukusnog sastojka, piše Index horoskop.
Zamjena za luk
Jedan od najlakših načina za korištenje poriluka u kuhanju je da njime zamijenite luk. Poriluk ima sličan okus kao luk, ali je blaži i slađi, što ga čini odličnim izborom za jela u kojima želite suptilniji okus luka. Kako biste zamijenili luk porilukom, jednostavno u svom receptu koristite jednaku količinu poriluka.
Poriluk u juhama
Poriluk je izvrstan dodatak juhama i varivima. Da biste iz poriluka izvukli najviše okusa, prvo ga nekoliko minuta pirjajte na maslacu ili ulju dok ne omekša. To će također pomoći u uklanjanju prljavštine ili pijeska koji bi mogli biti zarobljeni u slojevima biljke. Nakon pirjanja ga, zajedno s ostalim sastojcima koje želite koristiti, dodajte u juhu.
Posebno je dobar u kremastim juhama, poput juhe od krumpira i poriluka, gdje se njegov blagi slatkasti okus savršeno slaže s bogatim okusima vrhnja. Jedna od najpoznatijih juha tog tipa je francuska juha vichyssoise, koja se priprema od kuhanog i pasiranog poriluka, krumpira, luka i vrhnja, a poslužuje ohlađena i ukrašena nasjeckanim vlascem. Poriluk se može koristiti i u bistrim juhama, kojima će podariti dubinu okusa i pomoći u stvaranju ukusne umami baze.
Kada poriluk dodajete u juhu, svakako ga narežite na male komadiće, debljine otprilike pola do jednog centimetra, kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno skuhati. Dodajte ga pred početak kuhanja kako bi omekšao i stopio se s ostalim okusima juhe. Ako koristite i tamniji, zeleni dio poriluka, najbolje ga je dodati pred kraj kuhanja ili iskoristiti u pripremi temeljca jer može biti žilav i vlaknast.
Općenito, poriluk može biti svestran i ukusan dodatak gotovo svakoj juhi, bilo da pripremate izdašno zimsko varivo ili laganu ljetnu juhu.
Umaci s porilukom
Poriluk može dodati dubinu okusa svakom umaku, a posebno se dobro slaže s kremastim i sirnim umacima. Za početak sitno nasjeckajte poriluk i pirjajte ga na malo maslaca ili maslinovog ulja dok ne omekša i postane proziran. Zatim dodajte tekućinu po izboru. Bijelo vino, pileća ili povrtna juha i vrhnje su izvrsne opcije, ovisno o vrsti umaka koji pripremate. Poriluk će umaku dati suptilan, sladak okus luka i malo pomoći pri zgušnjavanju.
Za jednostavan umak od poriluka, pirjanom poriluku dodajte vrhnje i prstohvat muškatnog oraščića te pustite da lagano kuha dok se ne zgusne. Ovaj umak je savršen za posluživanje uz ribu ili piletinu, a može se iskoristiti i kao umak za tjesteninu.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.