Više

    Pogledajte

    Poriluk je puno više od nekima omraženog variva, evo kako ga možete češće koristiti

     

    Poriluk je u sezoni većinu godine, ali se najboljim smatra onaj koji je ubran od početka jeseni do početka proljeća. Što je poriluk mlađi, to su njegov okus i tekstura nježniji. Evo nekoliko savjeta i ideja koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz tog ukusnog sastojka, piše Index horoskop.

    Zamjena za luk

    Jedan od najlakših načina za korištenje poriluka u kuhanju je da njime zamijenite luk. Poriluk ima sličan okus kao luk, ali je blaži i slađi, što ga čini odličnim izborom za jela u kojima želite suptilniji okus luka. Kako biste zamijenili luk porilukom, jednostavno u svom receptu koristite jednaku količinu poriluka.

    Poriluk u juhama

    Poriluk je izvrstan dodatak juhama i varivima. Da biste iz poriluka izvukli najviše okusa, prvo ga nekoliko minuta pirjajte na maslacu ili ulju dok ne omekša. To će također pomoći u uklanjanju prljavštine ili pijeska koji bi mogli biti zarobljeni u slojevima biljke. Nakon pirjanja ga, zajedno s ostalim sastojcima koje želite koristiti, dodajte u juhu.

    Posebno je dobar u kremastim juhama, poput juhe od krumpira i poriluka, gdje se njegov blagi slatkasti okus savršeno slaže s bogatim okusima vrhnja. Jedna od najpoznatijih juha tog tipa je francuska juha vichyssoise, koja se priprema od kuhanog i pasiranog poriluka, krumpira, luka i vrhnja, a poslužuje ohlađena i ukrašena nasjeckanim vlascem. Poriluk se može koristiti i u bistrim juhama, kojima će podariti dubinu okusa i pomoći u stvaranju ukusne umami baze.

    Kada poriluk dodajete u juhu, svakako ga narežite na male komadiće, debljine otprilike pola do jednog centimetra, kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno skuhati. Dodajte ga pred početak kuhanja kako bi omekšao i stopio se s ostalim okusima juhe. Ako koristite i tamniji, zeleni dio poriluka, najbolje ga je dodati pred kraj kuhanja ili iskoristiti u pripremi temeljca jer može biti žilav i vlaknast.

    Općenito, poriluk može biti svestran i ukusan dodatak gotovo svakoj juhi, bilo da pripremate izdašno zimsko varivo ili laganu ljetnu juhu.

    Umaci s porilukom

    Poriluk može dodati dubinu okusa svakom umaku, a posebno se dobro slaže s kremastim i sirnim umacima. Za početak sitno nasjeckajte poriluk i pirjajte ga na malo maslaca ili maslinovog ulja dok ne omekša i postane proziran. Zatim dodajte tekućinu po izboru. Bijelo vino, pileća ili povrtna juha i vrhnje su izvrsne opcije, ovisno o vrsti umaka koji pripremate. Poriluk će umaku dati suptilan, sladak okus luka i malo pomoći pri zgušnjavanju.

    Za jednostavan umak od poriluka, pirjanom poriluku dodajte vrhnje i prstohvat muškatnog oraščića te pustite da lagano kuha dok se ne zgusne. Ovaj umak je savršen za posluživanje uz ribu ili piletinu, a može se iskoristiti i kao umak za tjesteninu.

    Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    NAJNOVIJE

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...